Mikaela Shiffrin se ob slavju ni želela ločiti od ameriške zastave: 'To ni le moj uspeh, to je uspeh moje države. S ponosom jo zastopam.' Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin se ob slavju ni želela ločiti od ameriške zastave: 'To ni le moj uspeh, to je uspeh moje države. S ponosom jo zastopam.' Foto: Reuters
Shiffrinova presrečna po zlati slalomski vožnji
Shiffrinova olimpijska prvakinja, Tina osma
Pogovor s Tino Maze po slalomskem nastopu

Shiffrinova je na progi Roza Hutor tri tedne pred svojim 19. rojstnim dnem z naslovom olimpijske prvakinje v slalomu uresničila svoje največje želje: "Ne zavedam se še, kaj mi je uspelo storiti. Ta trenutek sem sicer tolikokrat sanjala in si ga predstavljala. Na poti na vrh druge vožnje sem začela jokati, kar sem začela razmišljati, da se mi to lahko končno uresniči. Lahko si tolikokrat vizualiziraš in mentalno pripravljaš na ta trenutek, a ko se zgodi, je res težko najti prave besede."

Večina prepričana o njeni zmagi
Mlada Američanka je na prvi progi vozila kot po tirnicah in si pred konkurenco nabrala lepo prednost. Številni strokovnjaki v ciljnem izteku (med njimi tudi Kalle Palander) so bili prepričani, da za zlato medaljo potrebuje le povprečno vožnjo. "Res je, vedela sem, da imam lepo prednost. To je bila neke vrste varna naložba, ki pa lahko hitro izgine. To sem se že velikokrat naučila, v primerih, ko sem zmagala iz ozadja ali ko sem zapravila vodstvo po prvi vožnji. Bila sem zelo nervozna zaradi velike napake, ki se mi je pripetila. To je velik napredek od Kranjske Gore, takrat sem na zadnji tekmi svetovnega pokala vodila po prvi vožnji, nato pa po veliki napaki padla na sedmo mesto," je bila zadovoljna napredka.

Ob napaki pomislila, da bo odstopila
Tokrat je imela na štartu pred vodilno Marlies Schild kar 1,34 sekunde prednosti. "Imela sem občutek, da sem tudi drugo vožnjo začela dobro, imela sem potrebno hitrost, kar mi vedno daje dodatno samozavest. Ravno sem pomislila, da me zdaj čaka najbolj zabaven del proge, potem pa sem naredila napako. Za trenutek sem pomislila, da bom odstopila, na srečo se mi je izšlo za zlato," je Shiffrinova podoživela drugo vožnjo.

Komplimenti ji godijo, a ...
Izjemen začetek kariere v članski konkurenci je prinesel številne pohvale. Novinarji so jo tako primerjali s Tino Maze. "To je izjemen kompliment, sploh če pomislimo na njeno neverjetno lansko sezono ter dve zlati medalji na letošnjih olimpijskih igrah. Rada imam primerjave z izjemnimi športnicami. Že večkrat sem slišala, da sem naslednja Lindsey Vonn, zdaj slišim, da sem mlada Tina Maze. Da me primerjate z njima, je res nekaj posebnega, to je posebna čast. A nočem biti mlada Tina Maze ali Lindsey Vonn, hočem biti Mikaela Shiffrin," je bila v smehu samozavestna in odločna nova olimpijska prvakinja.

Iz Sočija

Shiffrinova presrečna po zlati slalomski vožnji
Shiffrinova olimpijska prvakinja, Tina osma
Pogovor s Tino Maze po slalomskem nastopu