Slovensko zastavo na slovesnem odprtju bo nosil Tomaž Razingar. Foto: Hokejska zveza Slovenije
Slovensko zastavo na slovesnem odprtju bo nosil Tomaž Razingar. Foto: Hokejska zveza Slovenije
Teja Gregorin, Andreja Mali, Klemen Bauer in Jakov Fak
Mednarodni olimpijski komite oziroma Mednarodna biatlonska zveza Sloveniji Sloveniji ni dodelila kvote za mešano biatlonsko štafeto. "Slovenija je v svetovnem pokalu dosegla drugo in peto mesto v mešanih štafetah. Ker se Andreja Mali posamično ni uvrstila na OI, je ekipa ostala le z eno tekmovalko (Teja Gregorin). Pisal sem predsednikoma IBU-ja in MOK-a, da bi na OI lahko nastopili z mešano štafeto. Delno sta pritrdila našim argumentom, vendar sta mi odgovorila, da naknadno spreminjanje pravil ni mogoče, torej uvrstiti na OI posameznico brez mednarodne norme. Ker niso potrdili Andreje Mali, mešana štafeta tako ne bo nastopila na OI," je pojasnil Kocijančič. Foto: Reuters
Risi v Vojensu
25 hokejistov za Soči je bilo znanih že 6. januarja, ko je seznam objavil selektor Matjaž Kopitar. Foto: HZS/Drago Cvetanović
Tina Maze
Tina Maze, nosilka slovenske zastave in dobitnica dveh medalj v Vancouvru, v olimpijski sezoni ne blesti, a morda je najboljše prihranila prav za Soči. Foto: EPA
Slovenski "orli"
Najbolj vroči kandidati za medalje so skakalci, še zlasti na moštveni tekmi. Trener Goran Janus je že določil peterico za Soči: Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Jaka Hvala in Jernej Damjan. Foto: EPA
Na ZOI v Soči 66 slovenskih športnikov

Odločitev o nosilcu zastave na slovesnem odprtju je sporočila vodja olimpijske odprave in nekdanja izjemna smučarska tekačica Petra Majdič, ki je na zadnjih igrah v Vancouvru osvojila bron v šprintu.

Razingar: Velika čast in priznanje
"To je eno lepo priznanje. Vsi fantje, ki so bili na Danskem, bi si zaslužili to čast, pa tudi ostali slovenski vrhunski športniki, ki potujejo na igre. Nosil jo bom z velikim ponosom Slovenca. Vsi že komaj čakamo, da se odpravimo v Soči in da tam igramo po najboljših močeh. Poskušali bomo presenetiti katero od velikih reprezentanc, čeprav se zavedamo, da bo težko, saj se merimo z velikani," je iz Švedske, kjer igra za Trojo Ljungby, sporočil "Raza".

50 športnikov in 16 športnic
Na seznamu je sicer 50 športnikov in 16 športnic. Najštevilčnejša je hokejska zasedba (25), nato pa sledijo skakalci in deskarji (9), smučarji (8), biatlonci (6), tekači (5), kombinatorci (3) in smučar prostega sloga (1).

Kocijančič: Reprezentanca ima velik potencial
"Slovenska reprezentanca je najmočnejša na zimskih OI doslej, saj smo v prejšnji sezoni zabeležili sedem medalj na svetovnih prvenstvih v olimpijskih športih, tudi ta zima pa kaže, da imamo velik potencial," je zatrdil Janez Kocijančič, predsednik OKS-ja.

Gabrovec: Vsi potniki imajo norme MOK-a
"Odbor za vrhunski šport (OVŠ) OKS je v ekipo predlagal tudi tiste športnike, ki so delno izpolnili slovenske norme, vsi pa imajo norme Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Obenem pa smo s seznama črtali kandidate, ki v tej sezoni niso dosegli ustrezne forme," je o izboru povedal Bogdan Gabrovec, predsednik OVŠ-ja in podpredsednik OKS-ja.

Brez norme Šporn, Rogelj, Šetina, Navrboc ...
Podrobne obrazložitve o morebitnih spornih kandidatih pa je podal Blaž Perko, direktor OVŠ-ja: "Alpska smučarja Rok Perko in Klemen Kosi imata delno potrjeni normi. Perko je lani dosegel normo, letos je ni potrdil, bil pa 19. na prejšnjem smuku, vendar na skrajšani progi. Klemen Kosi je še mlad tekmovalec in je izpolnil normo z uvrstitvijo do 30. mesta, zato se mu kot obetavnemu ponudi možnost nastopa na OI. Katarina Lavtar je delno izpolnila normo, manjka ji uvrstitev do 16. mesta, vendar se je na zahtevnih veleslalomih uvrščala med 30 in je druga slovenska veleslalomistka. Ana Drev je že nastopila na dveh OI in ni izpolnila norme, zato ni predlagana za nastop na OI, prav tako pa sta brez norme tudi Andrej Šporn in Martin Čater," je izbor v alpskem smučanju strnil Perko in dodal, da norm niso izpolnili še Rok Rogelj v deskarskem krosu, v sankanju Danej Navrboc, v skeletonu Anže Šetina, v smučarskem teku pa Boštjan Klavžar in Rok Tršan.

(Edino) glasovanje o Martinu Čatru
Na predlog Matjaža Rakovca, predsednika Hokejske zveze Slovenije (HZS), so glasovali le o Martinu Čatru, mladem alpskem smučarju. Rakovec je predlagal, da bi ta lahko nastopil na OI, vendar Čater ni dobil podpore članov IO-ja. To je bilo, poleg izbora celotne reprezentance, edino glasovanje o potnikih za Soči.

V sredo zvečer predstavitev na TVS 2/MMC-ju
V sredo zvečer bo v Ljubljani v dvorani Union še javna predstavitev slovenske reprezentance. Prenos si boste lahko od 20.00 naprej ogledali na TVS 2 in na MMC-ju.

Seznam 66 potnikov za ZOI 2014

Alpsko smučanje (8):
- moški: Rok Perko, Mitja Valenčič, Klemen Kosi, Žan Kranjec;
- ženske: Tina Maze, Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Katarina Lavtar;

Hokej na ledu (25)

Smučarski skoki (9):
- moški: Peter Prevc, Robert Kranjec, Jaka Hvala, Jurij Tepeš, Jernej Damjan;
- ženske: Katja Požun, Špela Rogelj, Eva Logar, Maja Vtič;

Biatlon (6): Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Peter Dokl, Simon Hočevar, Teja Gregorin;

Tek na smučeh (5): Katja Višnar, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek, Nika Razinger, Barbara Jezeršek;

Nordijska kombinacija (3): Marjan Jelenko, Gašper Berlot, Mitja Oranič;

Smučanje prostega sloga (1): Filip Flisar;

Deskanje na snegu (9):
- moški: Žan Košir, Rok Marguč, Rok Flander, Izidor Šušteršič (paralelne discipline), Matija Mihić (deskarski kros), Tim-Kevin Ravnjak, Jan Kralj (snežni kanal);
- ženske: Cilka Sadar, Gloria Kotnik (paralelne discipline).

Pogojno, če dodatno določi MOK:
Andreja Mali (biatlon), Filip Kavčič (deskarski snežni kanal), Tim Mastnak (deskarske paralelne discipline) in Matic Plaznik (nordijska kombinacija).

22. zimske olimpijske igre v Sočiju bodo potekale med 7. in 23. februarjem 2014.

Na ZOI v Soči 66 slovenskih športnikov