Tina Maze je v Sočiju prismučala kar do dveh zlatih medalj. Foto: STA
Tina Maze je v Sočiju prismučala kar do dveh zlatih medalj. Foto: STA
Goran Janus, Peter Prevc
Manjkala bosta Peter Prevc in Goran Janus, ki že uživata v zasluženem dopustu. Foto: MMC RTV SLO

"V ponedeljek, 7. aprila, ob 14. uri bomo v veliki dvorani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport gostili športnike, ki so na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju osvojili medalje, ter njihove trenerje. Na sprejemu bo minister Pikalo športnikom in trenerjem predal čeke z denarnimi nagradami," so sporočili z ministrstva.

Manjkala bosta Prevc in Janus
Udeležbo so za zdaj potrdili Tina Maze, ki bo prekinila krajši medijski post, Vesna Fabjan, Teja Gregorin, Žan Košir ter trenerji Andrea Massi, Marko Gracer in Uroš Velepec. Od skupine najboljših slovenskih športnikov v Sočiju bosta manjkala le skakalec Peter Prevc in trener skakalcev Goran Janus, ki sta udeležbo odpovedala zaradi odsotnosti oziroma dopusta v tujini.

Slovenski športniki so na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, najuspešnejših slovenskih v zgodovini, osvojili kar osem kolajn, dve zlati v smuku in veleslalomu je osvojila Mazejeva, srebrna sta bila Peter Prevc v smučarskih skokih in deskar Žan Košir v paralelnem slalomu, bron pa je pripadel smučarski tekačici Fabjanovi v sprintu, biatlonki Gregorinovi v zasledovanju, Koširju v paralelnem veleslalomu in Prevcu v skokih.

V Šiški srečanje z navijači
Dvakrat zlata Mazejeva bo od ministra Pikala prejela ček za 47.600 evrov, Prevc in Košir bosta vsak dobila čeka za 29.750 evrov, Fabjanovi in Gregorinovi pa bosta pripadla čeka za 11.900 evrov. Trener Prevca Janus bo prejel ček za 14.875 evrov, trener Koširja Franc Sitar za 14.850 evrov, trenerjema Fabjanove Gracerju in Gregorinove Velepcu bo pripadel ček za 5.950 evrov, trenerju Mazejeve in vodji ekipe Team to aMaze Massiju pa ček za 23.800 evrov. Nagrade so bile sicer že izplačane, tako da gre za simbolno predajo čekov, ker sprejema za športnike zaradi tekmovalnih obveznosti prej ni bilo mogoče pripraviti. Ponedeljkov sprejem pa je le uvertura za glavni dogodek.

Olimpijski komite Slovenije bo namreč istega dne pred Mercatorjevim hipermarketom v Šiški pripravil sprejem, na katerem se bodo slovenski olimpijci srečali z navijači, ki so med olimpijskimi igrami za njih stiskali pesti in se veselili. "Nastopi in tekmovalni dosežki slovenskih športnikov na olimpijskih igrah v Sočiju so predvsem po vaši zaslugi odmevali v domovini in na tujem. Naši olimpijci so ponovno pokazali in dokazali, da zmorejo nekaj skoraj nemogočega, ime in slavo domovine pa ponesli v svet. Dovolite, da skupaj zaključimo najlepšo športno pravljico v samostojni Sloveniji na sprejemu v Ljubljani," so ob tem zapisali v olimpijskem komiteju.