Petra Majdič je vodila do zdaj najuspešnejšo slovensko olimpijsko odpravo. Foto: STA
Petra Majdič je vodila do zdaj najuspešnejšo slovensko olimpijsko odpravo. Foto: STA
OKS zadovoljen z izkupičkom iger v Sočiju

Obe najžlahtnejši odličji je osvojila alpska smučarka Tina Maze. Po dve kolajni (srebro in bron) sta priborila še skakalec Peter Prevc in deskar Žan Košir. Z bronastima medaljama pa sta se okitili biatlonka Teja Gregorin in smučarka tekačica Vesna Fabjan. S četrtfinalom so se izkazali tudi hokejisti.


Majdič: Športniki so ves februar razveseljevali Slovenijo
"Zahvaljujem se športnikom za sodelovanje in predvsem za to, da so skoraj ves februar razveseljevali Slovenijo s svojimi dosežki. Osvojili so osem medalj, dosegli 24 uvrstitev med petnajsterico, kar je izjemen dosežek. Vsi so se trudili po najboljših močeh. Zaradi uspešnih nastopov hokejistov, ki so imeli resnično veliko srce, so Rusi videli, da smo velesila. Žal so se igre začele s poškodbami, potem pa se je zgodil veliki petek, ko je Peter Prevc osvojil bronasto medaljo. Potem so vsi videli, da se da priti visoko. Obenem so se športniki med seboj bodrili, začeli so hokejisti, ekipni duh pa se je potem prinesel tudi na druge športnice in športnike,"
je med drugim omenila Petra Majdič, vodja slovenske olimpijske reprezentance in najboljša slovenska smučarska tekačica vseh časov.


Kocijančič: Slovenska družba bi se morala iz uspeha kaj naučiti
"Šele ko sem se vrnil v domovino, sem videl, kako pozitivno vzdušje je v domovini sprožila uspešna olimpijska odprava. V slovenskem narodu je iskrena želja, da krenemo po poti uspehov, in šport je pokazal pot, tudi z izjemnim ekipnim duhom. Vrhunski rezultati so zrasli iz majhne osnove in tudi z majhnimi finančnimi vložki. Mislim, da bi se morali v naši družbi iz tega kaj naučiti. Bo pa te uspehe izjemno težko ponoviti. Slovenija bi morala športu ponuditi bistveno več sistemske podpore, da bi ostali konkurenčni v mednarodnem merilu," pa je dejal Janez Kocijančič, predsednik OKS-ja.

Za socialno ogrožene olimpijce zbrali 7.000 evrov
Miroslav Cera
r, predsednik Slovenske olimpijske akademije, je na začetku seje prejel 7.000 evrov, ki so se zbrali 3. februarja ob dnevu slovenskega hokeja v ljubljanski dvorani Tivoli. Denar je namenjen za socialno ogrožene olimpijce. Na začetku aprila bo OKS pripravil razpravo o predlogu zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov, ki je bil v pristojnem odboru državnega zbora 11. marca preložen na eno izmed naslednjih sej. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport namerava zakon pripraviti do septembra, v proces pa bodo vključeni tudi panožne športne zveze in društva.

OKS zadovoljen z izkupičkom iger v Sočiju