Bojan Tokić bo igral na tretjih olimpijskih igrah. Foto: STA
Bojan Tokić bo igral na tretjih olimpijskih igrah. Foto: STA
Džike Džang
Džike Džang je osvojil zlato medaljo v Londonu. Foto: EPA
Pred Bojanom Tokićem že tretje OI

"Zanesljivo si želim nastopiti vsaj dvakrat, če mi bo uspelo tretjič, bom super zadovoljen. Zame je najpomembnejša dobra igra v Riu. Tam bo vse odvisno od dnevne forme, navdiha. Toda če se bom boril sam s sabo, bo to najtežje in na to raje ne pomislim," je pojasnil Novogoričan.

35-letnik je že nastopil na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 in Londonu leta 2012, oba nastopa je končal v tretjem krogu.

"To bodo moje tretje olimpijske igre. Glede na svetovno lestvico sem imel kvalifikacije ves čas pod kontrolo. Na odločilnem kvalifikacijskem turnirju pa je bilo za OI na voljo 11 mest. Razen Nemca Dmitrija Ovčarova so morali priti vsi, bil sem dvajseti nosilec in sem prišel med deseterico, kar je uspeh. Toda če mi ne bi uspelo tam, bi prišel v Rio prek svetovne lestvice, sem na 48. mestu, 87. mesto pa je še zadostovalo," je dejal nogometni navdušenec Tokić, ki navija za Juventus.

Urnik namiznega tenisa v Riu

Najuspešnejše države na OI:
Kitajska (24 - 15 - 8)
Južna Koreja (3 - 2 - 12)
Švedska (1 - 1 - 1)
Nemčija (0 - 2 - 3)

Pravila namiznega tenisa

Tekmovanje v Riu bo začel že 6. avgusta. Zadnje priprave je opravil z Nemci in Švedi. "Treniral sem nekoliko manj kot pred Pekingom in Londonom, saj sem tudi sam že nekoliko v letih," še pravi tekmovalec, ki si bo na OI sproti iskal partnerje za vadbo, saj v slovenski vrsti nima partnerja, ki bi mu zagotovil kakovostno pripravo na posamezne obračune.

Številka ena na svetu Šiven Liu brez posamičnega nastopa
Kitajci so na igrah osvojili 24 zlatih kolajn, oddali so le štiri. V Atlanti 1996 in Sydneyju 2000 so osvojili vse mogoče kolajne, na preostalih OI se jim je ena izmaknila (tri so jim odvzeli Južnokorejci, leta 1992 pa jih je v moški posamični konkurenci šokiral legendarni Šved Jan Owe Waldner).

Od leta 1988, odkar je namizni tenis olimpijski šport, pa do iger v Pekingu leta 2008 so vsako izmed sodelujočih držav zastopali po trije igralci. V Londonu sta bila prvič lahko v žrebu le dva in seveda je izbor na Kitajskem zelo težak, mnenja pa so različna.

Pri dekletih bosta Kitajsko zastopali branilka naslova Šjaošja Li in druga igralka sveta Ding Ning. Izpadla je številka ena Šiven Liu. V domovini so bili številni poznavalci namiznega tenisa ogorčeni. "To je ena izmed najbolj tragičnih stvari, ki so se zgodile v kitajskem ženskem športu," so zapisali pri Sina Sports, največjem športnem portalu na Kitajskem. 25-letna Liujeva bo tako zaigrala le na ekipnem tekmovanju.

Pri moških sta favorita prvi igralec sveta Ma Long in branilec naslova Džike Džang. Na ekipni tekmi bosta igrala še Džentung Fan in Šin Šu.

Najmlajši igralec na turnirju bo 15-letni Adrian Diaz, prvi igralec Portorika na olimpijskih igrah. Najstarejši bo 54-letni Dživen He - Juanito, ki bo zastopal Španijo.

Pred Bojanom Tokićem že tretje OI