Olimpijci so v Ljubljani pozdravili športne navdušence, ki pa se jih tokrat ni zbralo veliko. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpijci so v Ljubljani pozdravili športne navdušence, ki pa se jih tokrat ni zbralo veliko. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpijce sta sprejela predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Foto: Tamino Petelinšek/STA
V Ljubljani sprejem za slovenske olimpijce
Olimpijce sprejeli premier in navijači

Slovenski športniki so v Braziliji osvojili štiri medalje. Zlata je bila judoistka Tina Trstenjak, srebrna jadralec Vasilij Žbogar in kajakaš Peter Kauzer, bronasta pa judoistka Ana Velenšek. Velenškove zaradi zdravstvenih razlogov, čaka jo poseg na poškodovanem kolenu, ni bilo na sprejemih. So pa organizatorji zgrešili z izbiro lokacije. V BTC-ju se je zbralo le nekaj sto ljudi. Februarja leta 2014 je zimsko olimpijsko reprezentanco v središču Ljubljane na primer pozdravilo več tisoč navijačev.

Najprej počitek, potem pa načrti za naprej
"Trener Marjan Fabjan me je telesno in psihično izjemno dobro pripravil. Sama se nisem z ničimer obremenjevala in sem šla svojo pot do cilja. Nič me ni presenetilo, od začetka sem vedela, kako bom šla na blazino in kako bom šla v borbo ... Želela sem iti do konca in zato sem čustva hranila prav za ta zaključek. Zdaj me čaka še počitek in potem bom delala načrte za naprej," je bila kratka in jedrnata Trstenjakova, ki je za zlato od Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) dobila 20.000 evrov.

Kauzer: Nič ne de, če ni bila najvišja stopnička
"Vedel sem, da sem sposoben osvojiti medaljo, čeprav mi na prejšnjih igrah, tudi v vlogi favorita, ni uspelo. V Riu sem imel vse pod nazorom, v finalu sem se izognil tudi vsem pastem med vratci in končno stopil na zmagovalne stopničke. Nič ne de, če ni bila najvišja,"
je dodal Kauzer, preden je za srebro prejel velik ček kot simbol za denarno nagrado OKS-a v višini 17.500 evrov.

Žbogarjeva čustva še vedno zelo močna
Ček v višini 17.500 evrov je prejel tudi Žbogar, ki je v Riu osvojil že tretjo kolajno v karieri: "Danes sem si prvič pogledal nastop iz Ria iz regate za medalje. Čustva so še vedno zelo močna. Napovedal sem, da bodo to moje zadnje OI in sem si res želel tega odličja. Vedel sem, da bom moral dati vse od sebe. Pred štirimi leti sem bil na OI v Londonu šesti, po vrnitvi sem imel sicer lep sprejem, vendar sem si že tedaj rekel, da bom naredil vse, kar je v moji moči, da stopim na zmagovalne stopničke v Riu. Sam sem zelo univerzalen jadralec, to sem tudi dokazal. Dva dni je bilo posebej težko, bil je močan veter, štiri do pet metrov visoki valovi in to je za nas iz Jadranskega morja, ki tega nismo vajeni, izjemno naporno. Včasih nisem mogel niti hoditi, vendar sem imel ob sebi tako ekipo, da me je uspela pripraviti za tekme. Če to ne bi bilo mogoče, bi zaradi utrujenega telesa tudi glava delovala slabše in napak bi bilo še bistveno več. Toda delali so jih tudi drugi, očitno več od mene."

Športnike predtem sprejel premier Cerar
Olimpijsko reprezentanco sta v Vili Podrožnik že sprejela predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. "Čestitke za izjemen trud, ki ste ga vložili, da ste dosegli izjemne uspehe v mednarodnem merilu. Ko je moj oče leta 1968 osvojil zlato medaljo v gimnastiki v Mehiki, sem bil še otrok in sem si najbolj želel, da bi oče prišel domov. Ampak že tedaj so me prevevali občutki izjemnega dogodka na sprejemu olimpijcev na letališču Brnik. Zdaj se tega zavedam še neprimerno bolj. Športniki ste zgled domoljubja, športnih vrednot in navdih za mlade pa, tudi za slehernega Slovenca ... Zahvala pa gre tudi trenerjem, spremljevalcem, vodstvu ekipe in tudi novinarjem, ki ste prenašali dogodke iz Ria v Slovenijo. Kot sem vam, športniki, zaželel srečo na poti v Riu, sedaj želje po tem, da bi nastopili po najboljših močeh, izrekam tudi paraolimpijski reprezentanci, ki se bo za odličja v Riu merila prihodnji mesec," je v uvodu dejal premier Cerar.

"V Riu ste ustvarili slovensko družino in vesela sem bila, da sem bila del nje. Ponesli ste glas in ime Slovenije v svet. Premagali ste izzive in šli naprej, tudi ko je bilo včasih zelo težko, tudi s podporo družin in trenerjev. Izzivov in stresa je bilo tudi veliko in včasih je glas trenerja zadonel v dvorani. Toda vaša smelost je bila porok za uspeh, ki je navdušil vse v Sloveniji. Hvala vam, da ste zmogli celotno pot, ki je bila potrebna za olimpijski nastop. Na ministrstvu bomo še naprej podpirali tudi šport mladih, da boste lahko dobili naslednike na naslednjih OI," pa je povedala ministrica Maja Makovec Brenčič in vse povabila že na naslednje poletne OI čez štiri leta v Tokiu.

Premier je nato podelil čeke z državnimi denarnimi nagradami dobitnikom medalj Trstenjakovi, Kauzerju, Žbogarju, posredno tudi Velenškovi, ter njihovim trenerjem Marjanu Fabjanu, Juretu Žbogarju in Petru Kauzerju starejšemu. V imenu olimpijcev se je zahvalila Trstenjakova in Cerarju izročila maskoto OI v Riu. "Brez take ekipe gotovo ne bi bili uspešni. Poleg športnikom gre zahvala tudi trenerjem, zdravnikom, fizioterapevtom in drugim, ki ste bili del ekipe v Riu," je dejal vodja slovenske olimpijske ekipe Iztok Čop.

V Ljubljani sprejem za slovenske olimpijce
Olimpijce sprejeli premier in navijači