Simone Biles je ena največjih junakinj iger v Riu. Foto: Reuters
Simone Biles je ena največjih junakinj iger v Riu. Foto: Reuters
Simone Biles
Je kraljica parterja, kjer skoraj ne pozna poraza. Krasijo jo težke kombinacije in zelo visoka amplituda skokov. Foto: Reuters
Simone Biles
Napaka se ji je zgodila le na gredi, kjer je kljub padcu osvojila bron. Foto: Reuters

Telovadka je v Riu de Janeiru osvojila kar štiri zlate medalje (mnogoboj ekipno, posamezno, preskok, parter) in bron na gredi, kjer je padla, a vseeno osvojila medaljo. Samo 147 centimetrov visoka telovadka je že vso olimpijado najboljša telovadka na svetu, saj je dobila vse štiri zadnje najpomembnejše mnogoboje (trikrat na svetovnem prvenstvu in zdaj v Riu), v Londonu 2012 pa je bila še premlada, da bi se predstavila na igrah pod petimi krogi.

Očeta ni poznala, mama v stalnih težavah
Rojena je bila leta 1997 v Columbusu, njeno otroštvo je bilo zelo žalostno. Očeta ni nikoli poznala, mama Shanon je imela kar osem otrok, predvsem pa ogromno težav z mamili in alkoholom, zaradi tatvin je bila večkrat aretirana. Pri treh letih se je preselila v bližino Houstona k starima staršema, ki sta jo leta 2003 tudi uradno posvojila skupaj s sestro Adrio.

Hiperaktivna v otroštvu
Simone je bila v novem domovanju izjemno aktivna, celo hiperaktivna. Ron in Nellie Biles se tako spominjata, kako je pogosto delala premete in salte. "Moja in sestrina postelja sta bili ločeni, radi sva skakali z ene postelje na drugo. S tem sva povzročali hrup in jezili očeta," v smehu pove Simone, ki se je kmalu po selitvi odločila, da dedka in njegovo ženo kliče oče in mama. Ni bilo naključje, da je kmalu začela trenirati orodno gimnastiko.

Zadnja leta se je šolala doma
Pri 14 letih se je odločila, da preneha obiskovati javno šolo in izobraževanje nadaljuje doma, s čimer je lahko še več ur namenila treningu gimnastike. "Težko je bilo, sem namreč zelo družabna, rada imam prijatelje, rada klepetam, rada se družim, zato je bila to res težka odločitev," se spominja. Število tedenskih ur vadbe se je tako dvignilo z 20 na 32, s čimer je naredila velik preskok v svoji kategoriji, kjer je začela nizati uspehe.

Debi z naslovom svetovne prvakinje
Leta 2013 je pri 16 letih začela nastopati v članski konkurenci. Njen debi na svetovnem prvenstvu v Antwerpnu je bil izjemen, saj je takoj posegla po zlati medalji v mnogoboju. Takoj je presegla magično mejo 60 točk in srebrno rojakinjo Kylo Ross premagala za skoraj devet desetink točke. Postala je sploh prva Afroameričanka s prestižnim naslovom v mnogoboju. Zlato je osvojila še na parterju, srebro na preskoku, bron pa na gredi.

Prva s trojčkom v mnogoboju
Kot edina mnogobojka je mejo 60 točk presegla tudi na naslednjih svetovnih prvenstvih v Naningu 2014 in Glasgowu 2015. S tem je postala sploh prva telovadka, ki je trikrat zapored dobila mnogoboj. In ne samo to, čeprav je še vedno najstnica, je na svetovnih prvenstvih osvojila kar deset zlatih medalj, kar ni uspelo nobeni drugi tekmovalki. Eno manj imajo Svetlana Horkina, Gina Gogean in Larisa Latinina. Res izjemen dosežek, sploh če upoštevamo dejstvo, da nikoli ni nastopila na olimpijskih igrah.

"Nisem zvezdnica"
Svoj debi je dočakala v Riu, kjer je navdušila s petimi medaljami, po koncu zadnje discipline pa je skromno ocenila: "Nisem zvezdnica, sem le Simone. Sem pa seveda vesela, da z vseh strani dežujejo čestitke tako meni kot celotni ameriški reprezentanci."

Nadia Comaneci: To je bila desetka
Pred štirimi desetletji je gledalce na olimpijskih igrah v Montrealu 1976 navdušila Nadia Comaneci, ki je prva dobila popolno desetico. Ta točkovni sistem ni več veljavi, saj ni navzgor omejen, a Romunka je prepričana, da bi si Bilesova zaslužila desetico na parterju: "Zame je to popolna desetka. V starem sistemu bi jo gotovo dobila."

Zmage je treba potrjevati
Comanecijeva ni varčevala z besedami hvale: "Tako dominantna je, da v mnogoboju vse premaguje z dvema točkama razlike. Ne pozabimo, da je konkurenca res zgoščena, potem pa pride ona in vse premaga z neverjetno razliko. Res je neverjetna, a le čas bo pokazal, ali bo postala najboljša telovadka vseh časov. V gimnastiki je zelo težko, da svetovni prvak postane tudi olimpijski. Pravi prvak je tisti, ki lahko zmaguje spet in spet in spet."

Simone Bilies je na zadnjih olimpijskih igrah navduševala spet in spet in spet. V novem olimpijskem ciklusu bo imela več kot dovolj priložnosti, da utrdi svoj status globoko med legendami tega športa.