Kljub dolgoletnim prizadevanjem Janez Kocijančič ni član Mednarodnega olimpijskega komiteja, a je zdaj postal v. d. predsednika Evropskega komiteja. Foto: www.alesfevzer.com
Kljub dolgoletnim prizadevanjem Janez Kocijančič ni član Mednarodnega olimpijskega komiteja, a je zdaj postal v. d. predsednika Evropskega komiteja. Foto: www.alesfevzer.com
Patrick Hickey
Patrick "Pat" Hickey je nekdanji judoist in dolgoletni predsednik irskega olimpijskega komiteja in vodja evropskih OK-jev, vodil pa je tudi lanske premierne evropske igre v Bakuju. Mimogrede: člani in povabljenci MOK-a prejemajo 900 dolarjev dnevne žepnine. Foto: Reuters
Patrick Hickey in Thomas Bach
Pat Hickey je eden najvplivnejših evropskih članov MOK-a, ki se pod Thomasom Bacha spopada z novim škandalom. Foto: Reuters

"V luči razvoja jutranjih dogodkov in zaradi slabega zdravja se je Hickey odločil začasno umakniti z mesta predsednika Olimpijskega komiteja Irske in drugih funkcij, povezanih z olimpijskimi komiteji, dokler stvari ne bodo razčiščene," so sporočili iz irskega olimpijskega komiteja.

Slovenec na čelu Evropskega olimpijskega komiteja
71-letni Hickey je tudi predsednik Evropskega olimpijskega komiteja (EOK) in namestnik vodje Združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). Začasni vodja evropskih olimpijskih komitejev je postal Janez Kocijančič, ki sicer ni član MOK-a, elitnega kluba športnih funkcionarjev, ki trenutno šteje 98 članov.

"V skladu s statutom EOK-a podpredsednik Janez Kocijančič nemudoma prevzema vlogo izvršnega predsednika EOK-a," so sporočili iz EOK-a. Od leta 2005 je Kocijančič član izvršilnega odbora Evropskih olimpijskih komitejev in od leta 2013 podpredsednik EOK-a.

74-letni Janez Kocijančič je bil kar 23 let (1991-2014) predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Na mednarodni panožni ravni je Kocijančič od leta 2010 podpredsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS), pri kateri je bil član sveta že od leta 1981.

Aretacija v uradnem hotelu MOK-a
Brazilske oblasti so v Riu de Janeiru v uradnem hotelu MOK-a aretirale vidnega člana Mednarodnega olimpijskega komiteja Irca Pata Hickeyja.

Hickeyju očitajo nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic, pri čemer je s skupno še šestimi ljudmi nezakonito preprodajal najboljše vstopnice, namenjene MOK-u in pokroviteljem, ter najboljše razpoložljive sedeže po višjih cenah.

Po poročanju naključno prisotnih novinarjev je 71-letni Hickey celo skušal pobegniti pred policijo in se je skril v sinovo hotelsko sobo. Ob tem ga je obšla slabost in so ga morali namesto na sodišče prepeljati v bolnišnico, kar je skupaj s Hickeyjevo aretacijo uradno potrdila policija.

Brez komentarja pri MOK-u
MOK aretacije za zdaj ni želel ne potrditi ne komentirati, razen da je predstavnik za medije Mark Adams potrdil, da je uradni hotel MOK-a Windsor Marapendi tik ob Olimpijskem parku res obiskala policija in da so Pata Hickeyja morali odpeljati v bolnišnico.

Irec je predsednik evropskih olimpijskih komitejev in velja za očeta evropskih iger, ki so jih lani prvič izpeljali v Bakuju, prihodnjega gostitelja za 2019 pa še vedno ni. Sam projekt, ki se zgleduje po azijskih in panameriških igrah, je v Evropi sprožil ogromno kritik, samo tekmovanje pa je bilo močno razvrednoteno, saj skorajda ni bilo najboljših na stari celini.

Hickey zaseda v svetu športa veliko različnih funkcij, tako je tudi član koordinacijske komisije MOK-a za Rio 2016, ki je nadzirala priprave in izvedbo prvih olimpijskih iger v Južni Ameriki.

Začelo se je z zasegom tisočih vstopnic
Prejšnji teden so oblasti aretirale Irca Kevina Mallona, ki vodi britansko podjetje THG Sports, to tiska olimpijske vstopnice, saj je imel pri sebi več kot tisoč olimpijskih vstopnic po previsokih cenah. Poleg omenjenega Irca so aretirali tudi njegovo prevajalko, podjetje pa je bilo v preprodajo na črnem trgu vpleteno že v času svetovnega nogometnega prvenstva 2014.

Samo za slovesnost ob odprtju je bilo na črnem trgu v obtoku za 7.200 evrov vstopnic. Preprodaja naj bi potekala v nekem hotelu v četrti Barra. Skupno naj bi vrednost prodanih vstopnic za najbolj gledane dogodke na igrah presegla 2,8 milijona evrov.