Tina Trstenjak in Ana Velenšek s trenerjem Marjanom Fabjanom. Foto: Borut Živulović/BoBo
Tina Trstenjak in Ana Velenšek s trenerjem Marjanom Fabjanom. Foto: Borut Živulović/BoBo
Celje pozdravilo šampionki Tino in Anamarijo
Pogovor s Tino Trstenjak, Ano Velenšek in Marjanom Fabjanom

Četrtič zapored se slovenski judo z olimpijskih iger vrača z medaljo. Po bronastih kolajnah Urške Žolnir v Atenah in Lucije Polavder v Pekingu ter zlatu Žolnirjeve v Londonu so tokrat varovanke Marjana Fabjana prvič osvojile dve medalji. Za to sta poskrbeli Tina Trstenjak, ki je bila najboljša v kategoriji do 63 kg, in Ana Velenšek, ki je bila kljub poškodbi tretja v kategoriji do 78 kg.

Fabjana čaka romanje na Brezje
Tako je judo med poletnimi športi prinesel največ uspeha Sloveniji, po letošnjih igrah je prehitel tudi veslanje. Prav vseh pet medalj so osvojile judoistke Z'Dežele Sankakuja in v bližini celjskega kluba na Lopati so pripravili sprejem dobitnicama zlatega in bronastega odličja. Zbralo se je več tisoč navijačev, ki so z navdušenjem pozdravili novi slovenski športni junakinji.

Kot je ob tej priložnosti povedal njun trener Marjan Fabjan, je zelo zadovoljen z dosežkom celotne ekipe. Fabjan je tudi dejal, da si je želel še finalni boj Adriana Gomboca in prvo mesto Velenškove. Ocenil je, da je Trstenjakova naredila vse, da je osvojila zlato kolajno, pri tem pa se je držala vseh pravil. Fabjan, ki je bil že dvakrat izbran za najboljšega judoističnega trenerja na stari celini, je napovedal, da bo uresničil svoje besede, izrečene v Riu, in se bo peš odpravil na romanje na Brezje. Obenem je dodal, da načrtov za naprej še nima in da sta dekleti svoje naredili ter sta si zaslužili toliko počitka, kot ga želita.

Velenškova v četrtek na pregled
Trstenjakova je dejala, da je v Riu čutila majhen psihični pritisk, kljub temu pa se ji je uspelo osredotočiti na svoje borbe. Po njenih besedah gledalcev sploh slišala ni, na vprašanje, ali jo je trener pohvalil po osvojenem zlatu, je odgovorila pritrdilno. "Noro je tu. Hvala vsem, ki so prišli," je med množico glasnih navijačev za TV Slovenija dejala Trstenjakova, aktualna olimpijska, svetovna in evropska prvaka, ki je dodala, da ji, četudi je osvojila že vse to, motivov za naprej ne manjka: "Zagotovo je še kaj, česar nisem osvojila. Nisem še premišljevala, saj zdaj le uživam v tem, kar sem že dosegla."

Posebno zgodbo je v Riu spisala Velenškova, ki si je poškodovana izborila medaljo. Povedala je, da je njeno koleno v zelo slabem stanju, v četrtek jo čaka zdravniški pregled, potem pa operacija in rehabilitacija: "Ko ugotoviš, da se je trpljenje izplačalo, je občutek fenomenalen. Je kar zanimiva zgodba, ki se je na srečo lepo končala."

Celje pozdravilo šampionki Tino in Anamarijo
Pogovor s Tino Trstenjak, Ano Velenšek in Marjanom Fabjanom