Vasilij Žbogar se je kar malo bal vetra in visokih valov, a je dan kljub temu končal uspešno. Foto: Reuters
Vasilij Žbogar se je kar malo bal vetra in visokih valov, a je dan kljub temu končal uspešno. Foto: Reuters
Veronika Macarol in Tina Mrak
Veronika Macarol in Tina Mrak sta po prvem dnevu drugi. Foto: Reuters
Aleksander Kukolj in Mihael Žgank
Aleksander Kukolj (levo), ki je letos na evropskem prvenstvu v Kazanu osvojil peto mesto, je dobil dvoboj z Mihaelom Žgankom. Foto: Reuters

to, v četrtem pa 10. Skupno je zdrsnil na drugo mesto.

Vodstvo je prevzel prvi favorit Giles Scott, ki je zadnja tri leta neporažen. Britanec je danes osvojil drugo in prvo mesto.

Razmere so bile povsem drugačne kot v torek, saj je na regatnem polju pihal močan veter. V razmerah, ki Žbogarju ne ustrezajo, se je Slovenec kljub temu dobro znašel in je še vedno pri vrhu. Po dveh tekmovalnih dneh je z 11 točkami na drugem mestu, na tretjem mestu je v skupnem seštevku Turk Alican Kaynar, ki ima 13 točk.

Jadralce v razredu finn v Riu čaka še šest plovov in nato še regata za kolajne. Naslednja dva plova bosta na sporedu v četrtek.

Žbogar je do zdaj na prejšnjih igrah že osvojil dve kolajni, v Atenah 2004 je bil bronast, v Pekingu 2008 pa srebrn, obakrat v razredu laser. V Londonu pred štirimi leti je v razredu finn končal na šestem mestu.

Odlično sta uvodni dan v razredu 470 opravili Tina Mrak in Veronika Macarol. Slovenki sta v prvem plovu osvojili drugo mesto za Japonkama Kondo Jošido in Jošioko, v drugem pa sta bili šesti. V skupnem seštevku sta z 8 točkami na drugem mestu, Kondo Jošida in Jošioka jih imata 5.
Slovenki sta v skupnem seštevku naknadno pridobili eno mesto, ker sta bili zaradi protesta avstrijske posadke Vadlau/Ogar zaradi napake pri jadranju v uvodni regati diskvalificirani branilki naslova iz Londona Jo Aleh in Polly Powrie iz Nove Zelandije, ki sta tako z drugega nazadovali na deseto mesto.

Kauzer osvojil srebrno odličje!
Izjemen podvig je uspel Petru Kauzerju, ki je v slalomu na divjih vodah (kajak K-1) osvojil srebrno kolajno! To je za Slovenijo drugo olimpijsko odličje na letošnjih igrah v Riu. Zmagal je Britanec Joseph Clarke, tretji je bil Čeh Jiri Prskavec.

Hiter konec za Žganka
Judoist Mihael Žgank je sklenil letošnje nastope na olimpijskih igrah, potem ko je izgubil svoj prvi dvoboj v kategoriji do 90 kg proti Srbu Aleksandru Kukolju. Žgank in Kukolj sta se pred olimpijskim dvobojem pomerila trikrat, 22-letnik iz Griž je vse tri dvoboje v Zagrebu, Sarajevu in Beogradu izgubil. Žal je bil Kukolj boljši tudi v Braziliji. Že v prvi polovici dvoboja je Žgank dobil kazen zaradi neaktivnosti, večkrat se je znašel na parterju, kjer je moral ves čas odbijati napade nasprotnika s partersko tehniko. Zaostanek zaradi kartona je poskušal celjski judoist nadomestiti z aktivnejšo in napadalnejšo borbo, kar pa ni obrodilo sadov. Kukolj ga je naposled presenetil z metom vstran za ipon in poskrbel za predčasno zmago.

Slovenske plavalke osme v skupini
V akciji so bile tudi slovenske plavalke, in sicer v štafeti 4 x 200 m prosto. V svoji skupini so Janja Šegel, Anja Klinar, Tjaša Pintar in Tjaša Oder osvojile zadnje, osmo mesto, in se jim ni uspelo uvrstiti v nadaljevanje tekmovanja. S časom 8:02,22 so precej zaostale za novim državnim rekordom, osvojile so končno 15. mesto. Za najhitrejšimi Američankami so zaostale za 14 sekund in 45 stotink.

Roglič po svojih najboljših močeh
Prva končna disciplina s slovensko udeležbo je bil kronometer kolesarjev, na katerem je Primož Roglič zasedel odlično 10. mesto.

Žbogar odlično preživel vetroven dan
Žbogar odlično preživel vetroven dan