Razočaranje Benjamina Savška po zapravljeni lepi priložnosti. Foto: Reuters
Razočaranje Benjamina Savška po zapravljeni lepi priložnosti. Foto: Reuters
Kako so spremljali nastop Savška v Tacnu

Drago sta 29-letnega Ljubljančana stala oba dotika, saj je sicer imel tretji čas, tudi z le dvema kazenskima sekundama pa bi član tacenskega kluba osvojil kolajno. Beni je odlično začel finalno vožnjo in bil v zgornjem delu po tekoči vožnji 88 stotink hitrejši od tedaj vodilnega Benuša. Tudi srednji del je odpeljal hitreje od Slovaka, a ob 13. vrata, ki so bila protitočna, je ob obratu udaril. Nato je sledil še en dotik, nepozoren je bil pri 19. vratih, s štirimi kazenskimi sekundami pa ni bil več konkurenčen. Tako kot v polfinalu, v katerem je postavil četrti čas in bil po drugem vmesnem času celo najhitrejši, je bil njegov ritem v spodnjem delu nekoliko slabši in v cilj je prišel z zaostankom 4,34 za tedaj vodilnim Benušem.

Gargaud Chanut nasledil rojaka Estangueta
Benuš, ki je lani dobil svetovni pokal, je izvrstno stopnjeval ritem, izvrsten pa je bil predvsem v spodnjem delu, kjer je pridobil precej časa, a še hitrejši je bil Francoz Denis Gargaud Chanut, ki je bil 0,85 sekunde hitrejši od Benuša. Na tretje mesto se je zavihtel Japonec Takuja Haneda, ki je bil sekundo in pol počasnejši od Savška, toda vožnja prvega azijskega dobitnika olimpijskega odličja v slalomu na divjih vodah je bila brezhibna. Razočaran je bil tudi Sideris Tasiadis. Nemec, ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah in v polfinalu, je bil v Londonu srebrn, v finalu pa njegova vožnja ni bila najhitrejša, obenem pa je imel tudi dve kazenski sekundi.

Gargaud Chanut in Benuš tako nadaljujeta izjemno serijo dveh legendarnih rojakov. Pred štirimi leti je bil zlat Francoz Tony Estanguet, ki je na zadnjih štirih olimpijskih igrah kar trikrat postal prvak. V Londonu je bil tretji Slovak Michal Martikan, ki je olimpijsko medaljo osvojil na zadnjih petih igrah, dvakrat je bil zlat, letos pa je bil na slovaških kvalifikacijah uspešnejši Benuš.

"Vemo, po kaj sem prišel v Rio"
"Seveda sem malce razočaran, saj vsi vemo, po kaj sem prišel v Rio. Napadal sem, dal sem vse od sebe, upal na najboljši razplet, žal pa sem naredil dva dotika. In to zelo nežna, sploh nisem vedel, da sem se dotaknil vratic. Štiri sekunde pribitka pa je malo preveč za naskok na vrh. Potrudil sem se, ni se mi izšlo, kaj drugega ne morem reči," so bile prve besede Benjamina Savška.

"V polfinalu sem šel super, pri zadnjih vratih sem sicer naredil napako, zaradi katere nisem bil najhitrejši. To mi je ustrezalo, da mi ni bilo treba startati z zadnjega položaja tako kot pred štirimi leti v Londonu. Pred finalom sem se dobro počutil, bil sem samozavesten, bil pa sem malo utrujen od polfinala, saj je bil odmor med vožnjama zelo kratek. Seveda sem čutil tudi nekaj pritiska, ni lahko, če od tebe vsi pričakujejo kolajno. To je odgovorna naloga, ki se meni ni izšla. Bil sem hiter, a premalo natančen. Vseeno menim, da sem bil dobro pripravljen, v pripravah na igre ne bi ničesar spreminjal," je dodal in se ozrl tudi na druge slovenske slalomiste na divjih vodah. "Upam, da so se drugi iz moje vožnje kaj naučili in popravili mojo napako. Res si želim, da bi jim uspelo in da bi imela Slovenija po 20 letih spet kolajno v slalomu."

Slovenija ima na divjih vodah še tri adute
Savšek ima v karieri že bogato zbirko medalj, a manjka tista najpomembnejša, olimpijska. Nastopil je že pred štirimi leti v Londonu, kjer je bil hiter, a se mu je v finalu ponesrečil nastop in bil je osmi. Na zadnjih treh svetovnih prvenstvih je osvojil kolajne, ko je bil enkrat tretji, v zadnjih dveh letih pa je postal svetovni podprvak. Lani je bil tudi evropski prvak.

Slovenija v slalomu na divjih vodah že ima olimpijsko kolajno. Pred 20 leti je bil v Atlanti srebrn kajakaš Andraž Vehovar. V Riu ima poleg Savška Slovenija še tri adute, ki so vsi rutinirano opravili s kvalifikacijami, kajakaša Petra Kauzerja, kajakašico Uršo Kragelj in kanuistični dvojec Luka Božič/Sašo Taljat.

Kanu (C-1), slalom:                  
 1. D. GARGAUD CHANUT  FRA      94,17
 2. M. BENUŠ           SLK      95,02
 3. T. HANEDA          JAP      97,44
 4. V. GABERAS         ČEŠ      97,57
 5. S. TASIADIS        NEM      97,90
 6. B. SAVŠEK          SLO      99,36
 7. C. EICHFELD        ZDA      99,69
 8. A. ELOSEGI         ŠPA     101,27
 9. J. CARVALHO        POR     105,74
10. D. FLORENCE        VB      109,00
                                     
Kako so spremljali nastop Savška v Tacnu