Mina Markovič in Domen Škofic sta v svetovnem vrhu športnega plezanja. Foto: Roman Krajnik
Mina Markovič in Domen Škofic sta v svetovnem vrhu športnega plezanja. Foto: Roman Krajnik
Karate je premagal največjo oviro pri sprejetju v olimpijsko družino - razcepljenost na številne zveze in različice.
Bejzbol se hitro vrača med olimpijske športe, čeprav še vedno ni zagotovila, da bodo na igrah nastopili najboljši igralci iz Lige MLS. Foto: Reuters
Edson Arantes do Nascimento - Pele
Edson Arantes do Nascimento - Pele je glavni kandidat za prižigalca olimpijskega ognja. Foto: EPA

bil del olimpijske družine le bejzbol, vsi drugi so debitanti.

Mednarodni olimpijski komite je na zasedanju izvršnega odbora v Riu de Janeiru odločil, da bo v Tokiu na programu 33 športov.
V novih športih bo prostora za 474 športnikov, ki se bodo potegovali za 18 kompletov kolajn, število udeležencev iger pa se bo z 10.500 povečalo na 11.000. "S temi športi bodo igre v Tokiu igre z največ novostmi," je bil zadovoljen podpredsednik MOK-a John Coates iz Avstralije.

Glavna merila za izbor novih športov so bila, da so športi priljubljeni na Japonskem, ki bo gostiteljica iger, predvsem pa, da so priljubljeni med mladino modernega sveta, ki bi tudi na ta način postala bolj povezana z olimpijskim gibanjem.
V plezanju za začetek le kombinacija
Tomo Česen
, ki je vsestransko prispeval k razvoju športnega plezanja v Sloveniji in je dolgoletni organizator tekme svetovnega pokala v težavnosti v Kranju, katere lansko 20. izvedbo so si ogledali tudi predstavniki MOK-a, je dejal: "Že pred nekaj časa sem izjavil, da si športno plezanje zasluži mesto na olimpijskih igrah. Zato sem vesel te odločitve MOK-a. Kaj vse se bo zaradi te odločitve spremenilo v športnem plezanju, je v tem trenutku še prezgodaj ugotavljati. Vsekakor upam, da bo naš šport ostal takšen, kot smo ga poznali do zdaj. Da se bo to zgodilo, so večinoma odgovorne tako zveze v državah po svetu kot krovna mednarodna zveza IFSC."
Mina Markovič, evropska prvakinja, svetovna podprvakinja in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, je odločitev pospremila z besedami: "Športno plezanje si kot zelo hitro razvijajoč in priljubljen šport vsekakor zasluži mesto med olimpijskimi športi. Tekmovanja so dobro organizirana, zanimiva in razumljiva tudi za nepoznavalce, rezultati lepo merljivi, šport je prisoten na vseh celinah. Imamo močno in stabilno mednarodno zvezo za tekmovanja in nadaljnji razvoj tega športa. Olimpijska prihodnost mu bo omogočila tudi dober razvoj in tako splošno kot tudi medijsko prepoznavnost. Škoda je edino, da je za zdaj v olimpijsko središče sprejeta le kombinacija vseh treh tekmovalnih disciplin (težavnost, balvani in hitrost), ki so med seboj precej različne in vsaka zase zahtevajo specializacijo. Takšen sistem tekmovanja bo sicer odražal najbolj vsestranskega plezalca, vendar vprašanje, kako vrhunskega v le eni od teh disciplin. Vsekakor pa ogromna in zelo dobrodošla pridobitev za športno plezanje, ki si mesto med olimpijskimi športi zagotovo zasluži!"

Vrnitev bejzbola, končno karate
Bejzbol in ženska različica softball sta povratnika na igre po kratkem premoru. Dekleta so v softballu na igrah tekmovala med letoma 1996 in 2008, bejzbol pa je bil v programu že štiri leta prej, od Barcelone 1992.

Karate, ki nedvomno spada med tri najbolj razširjene borilne športe na svetu, se je dolgo bojeval za sprejem v olimpijsko družino, v preteklosti pa je bila glavna ovira preveč struj in različic tekmovanj. Pot k olimpijskemu statusu si je končno pridobil na Japonskem, od koder izvira.

Tekmovanje z rolko v MOK-u je poskus, da se nad olimpijskimi igrami navdušijo mladi. Svoj prvi olimpijski krst je doživel že na mladinskih olimpijskih igrah leta 2014. Podobno velja za deskanje na valovih, ki pa na test v okviru petih krogov še čaka.

Športno plezanje, kjer ima Slovenija trenutno na vseh velikih tekmah kar nekaj favoritov za medalje, pa prav tako sodi v družino novejših športov, ki navdušuje z atraktivnostjo, obenem pa se na mednarodni zvezi hvalijo tudi z razširjenostjo, saj naj bi se z različnimi disciplinami tega športa ukvarjalo kar 35 milijonov ljudi.

Bo Pele prižgal olimpijski ogenj?
Po svetu vse bolj ugibajo, kdo bo v petek na stadionu Maracana prižgal olimpijski ogenj. Mnogi so prepričani, da bo to eden najboljših nogometašev vseh časov Pele. Portal O Globo piše, da so iz organizacijskega odbora iger v Riu stopili v stik s Pelejevim podjetjem za odnose z javnostmi, nekdanji izjemni napadalec pa zagotovo v petek nima načrtovanih nobenih dogodkov. Organizacijski odbor o tem ni želel govoriti, a O Globo naj bi imel dokaze, da sta se Pele in producent odprtja iger Abel Gomes sestala v restavraciji.

Po ulicah Ria naj bi olimpijsko baklo ponesli nekdanji nogometaš Cafu, nogometni trener Carlos Alberto Parreira, nekdanja odbojkarica Jackie Silva ter nekdanja manekenka in poslovnica Helo Pinheiro, ki je bila navdih za slavno pesem The Girl from Ipanema.

Župan Ria četrtek in petek razglasil za praznična dneva
Župan Rio de Janeira Eduardo Paes je zaradi prometne gneče v mestu na začetku tega tedna četrtek in petek razglasil za praznik. Kot je pojasnil Paes, so v središču pozornosti meščani, ki se bodo tako izognili nevšečnostim.

"S prihodom olimpijskega ognja, ki bo obiskal številne mestne znamenitosti, tudi Kristusov kip in druge ter nato potoval na odprtje iger na olimpijski stadion, bo promet v četrtek in petek omejen na številnih cestah in ulicah," je odločitev razložil Paes. Ker so v mestu uredili tudi poseben olimpijski prometni pas, prav v teh dveh dneh pričakuje še večje težave v prometu, zato se je kratkoročno odločil za dva nova praznična dneva.

V mestu že zdaj vlada jeza med vozniki, saj se od ponedeljka kopičijo zastoji, uporaba olimpijskega pasu za neupravičene udeležence pa je "zelo draga".