Po štirikratnih prvakinjah Američankah in Norvežankah iz leta 2000 smo dobili tretje olimpijske prvakinje v nogometu - Nemke. Foto: Reuters
Po štirikratnih prvakinjah Američankah in Norvežankah iz leta 2000 smo dobili tretje olimpijske prvakinje v nogometu - Nemke. Foto: Reuters
Dzsenifer Marozsan (Nemčija)
Dzsenifer Marozsan je s sijajnim strelom načela švedsko mrežo, s čimer se je začel razburljivi 2. polčas finala na Maracani. Foto: Reuters
Poražena Marta in slavje Kanadčank v ozadju
Brazilke so olimpijski turnir začele v velikem slogu, a na koncu končale z dvema porazoma in brez medalje. Na drugi strani so Kanadčanke slabo začele, na koncu pa drugič zapored osvojile bron. Foto: Reuters
Hollie Webb (Velika Britanija)
Odločilni kazenski strel Hollie Webb, ki je Britankam prinesel prvo olimpijsko zlato v hokeju, in to na račun prve velesile Nizozemske. Foto: Reuters
Adam Krikorian, selektor ZDA v ženskem vaterpolu
Ko na en mah osvojiš in nosiš 13 zlatih olimpijskih medalj. Selektorja Adama Krikoriana je takole okrasilo vseh 13 zlatih ameriških vaterpolistk, ki jih je selektor suvereno popeljal do drugega zaporednega naslova. Foto: Reuters

Vsi trije goli so padli v drugem polčasu, pri čemer so si Švedinje na koncu usodni gol zabile kar same. V 3. minuti nadaljevanja je z razdalje z zavitim strelom zadela Dzsenifer Marozsan. Nemška deseterica je v 62. minuti izvrstno izvedla prosti strel, a ji je drugi gol preprečila vratnica, odbita žoga je padla na nogo branilke Linde Sembrant, ki pa je nespretno ali pa v slogu napadalk poslala žogo suvereno v lastno mrežo.

Švedinje prepozno krenile v napad
Po neverjetni napaki in sodeč po prevladi Nemčije v 1. polčasu je delovalo, kot da je Švedska premagana. A prva napadalka Stina Blackstenius, ki je finale začela na klopi, je že čez pet minut prepolovila zaostanek. Švedinje, ki so s pomočjo enajstmetrovk izločile tako Američanke kot Brazilke, so končno opustile defenzivne okope in krenile v popolni napad. Največjo priložnost za izenačenje in podaljšek je v 87. minuti zapravila Olivia Schough, a se je preveč zapletla.

"Čudovit trenutek. Uživamo v vsem dogajanju, težko je vse to opisati z besedami. Neverjetno sem ponosna, da sem del te ekipe," je po zmagi dejala strelka prvega in "podajalka" za drugi gol 24-letna Marozsanova, rojena v Budimpešti, v Nemčiji pa slovi kot najmlajša igalka, ki je kadar koli zaigrala v Bundesligi (14 let in 7 mesecev).

Slovo selektorke Neidove na vrhu sveta
Prvo olimpijsko zlato je krona trenerske kariere Silvie Neid, ki je v 12 letih vodenja "Nationalelfa" bila svetovna prvakinja leta 2007, dvakrat evropska prvakinja (2009 in 2013), po Riu pa 52-letnica zapušča selektorski stolček Nemčije.

Ne Švedinje ne Nemke na prejšnjih petih olimpijskih turnirjih niso slavile, vloga favoritinj pa je vseeno pripadla "Die Nationalelfu". Nemke so bile do zdaj na petih olimpijskih turnirjih trikrat bronaste, Švedinje so še brez medalje, tudi zaradi poraza v medsebojnem dvoboju za bron v Atenah 2004.

Kapetanka Kanade speljala bron Brazilkam
Na tekmi za 3. mesto so Kanadčanke z 2:1 premagale Brazilke, tako da so gostiteljice presenetljivo ostale brez kolajne. Odločilno je bilo dejanje kapetanke Kanade Christine Sinclair, ki je v 52. minuti podvojila prednost gostij. Brazilija je prek Beatriz v 79. minuti znižala, a kljub bučni podpori izenačenja za podaljšek ni bilo. "Nisem želela zapustiti turnirja brez medalje," je v solzah pripovedovala Sinclairova, Kanadčanke pa so tako ubranile bron iz Londona 2012.



NOGOMET (Ž), FINALE:
Švedska - NEMČIJA 1:2 (0:0)
Blackstenius 67.; Marozsan 48., Sembrant 62./ag

Švedska: Lindahl; Sembrant, Fischer, Rubensson ( 70./Eriksson), Samuelsson, Seger, Asllani ( 86./Hammarlund), Dahlkvist, Scough, Schelin, Jakobsson ( 56./Blackstenius ).

Nemčija: Schult, Bartusiak, Krahn, Kemme, Maier, Marozsan , Dabritz ( 84./Huth), Behringer ( 70./Gossling), Popp, Mittag, Leupolz.

Sodnica: Carol Anne Chenard (Francija)


ZA BRON:
Brazilija - KANADA 1:2 (0:1)
Beatriz 79.; Rose 25., Sinclair 52.


Američanke ubranile zlato iz Londona
Ameriška ženska vaterpolska reprezentanca je po zmagi nad Italijo z 12:5 (4:1, 5:3, 9:4) ubranila zlato odličje iz Londona. Američanke so bile predtem srebrne v Sydneyju 2000, v Pekingu 2008 so bile srebrne, v Atenah 2004 pa bronaste.

ZDA so imele vseskozi platno in škarje v svojih rokah, za prepričljivo zmago pa si največ zaslug lasti Kiley Neushul, ki je dosegla tri gole. Rachel Fattal in Makenzie Fischer sta dosegli po dva zadetka. Za Italijanke je to drugo odličje na olimpijskih igrah, v Atenah 2004 so bile zlate. V tekmi za bronasto kolajno so Rusinje po izvajanju kazenskih strelov premagale Madžarke z 19:18. V rednem delu se je tekma končala z 12:12, po izvajanju petmetrovk pa s 7:6.

Vaterpolo (Ž), finale:
ZDA - Italija
12:5 (4:1, 1:2, 4:1, 3:1)
Za bron:
RUSIJA - Madžarska
19:18 (12:12) - po izvajanju kazenskih strelov


"Loterija" preprečila tretje zaporedno zlato Nizozemk
Britanke so v finalu po kazenskih strelih z 2:0, po rednem delu je bilo 3:3, premagale Nizozemke in se prvič veselile zlata na OI. Bron so si priigrale Nemke. Britanke so Nizozemkam tako preprečile trojček olimpijskih zmag, igralke v oranžnem so bile namreč zmagovalke tekmovanj v Pekingu 2008 in Londonu 2012. V finalu so dvakrat vodile, a so se Britanke vrnile v igro in na koncu poskrbele za popoln preobrat.

Za "oranje" je tokratno srebro drugo po letu 2004, skupno pa osma olimpijska medalja v zgodovini tega športa. Poraz v finalu pa je prvi po kar 21 zaporednih olimpijskih zmagah od leta 2004. V tekmi za tretje mesto je Nemčija z 2:1 premagala Novo Zelandijo.

HOKEJ (Ž), finale:
Nizozemska - VELIKA BRITANIJA
3:5 (0:1, 2:1, 1:0, 0:1) - po izvajanju kazenskih strelov
van Male 16., 37., Paumen 25.; Owsley 9., Cullen 26., White 52.

Za bron:
NEMČIJA - Nova Zelandija
2:1 (0:0, 0:0, 2:1, 0:0)