Neymar je dosegel drugi gol na olimpijskem turnirju in ekspresno utrl pot v zahtevani finale, v katerem pa morajo tokrat Brazilci tudi zmagati. Foto: Reuters
Neymar je dosegel drugi gol na olimpijskem turnirju in ekspresno utrl pot v zahtevani finale, v katerem pa morajo tokrat Brazilci tudi zmagati. Foto: Reuters
Nemčija po uvrstitvi v finale
Nemška olimpijska reprezentanca je že dosegla največji uspeh, zdaj pa ima priložnost, da vtre sol na rane Brazilcem in hkrati ponovi dosežek Vzhodne Nemčije iz leta 1976. Foto: Reuters
Brazilci napolnili mrežo Hondurasa

Glavni cilj gostiteljice olimpijskih iger v Riu je bil že ob dodelitvi organizacije največjega športnega spektakla več kot jasen - na domačih tleh osvojiti edino manjkajočo lovoriko v nogometu, to je zlato olimpijsko medaljo.

Po brezhibno opravljenem delu proti Hondurasu (6:0) in najbolj prepričljivi igri turnirja zdaj Neymarja in druščino čaka velika ura in pol resnice - finale z Nemčijo. Seveda to ni udarna izbrana vrsta elfa, ki je pred dvema letoma v Belo Horizontu ponižala, razbila in zadala Brazilcem najhujši poraz v sodobni nogometni zgodovini. A tudi U-23 reprezentanca Nemčije ni od muh, kar je v polfinalu občutila Nigerija (2:0).

Za štiri sekunde popravil rekord Kanadčanke
Brazilija je kar s 6:0 premagala Honduras. Na razprodani Maracani se je prvi polfinale začel sanjsko za gostitelje olimpijskih iger, saj so povedli že po le 15 sekundah igre. Grobo napako in nesporazum z vratarjem Luisom Lopezom je bliskovito kaznoval brazilski superzvezdnik Neymar.

Ob najhitrejšem golu v zgodovini olimpijskih turnirjev se je Neymar tudi poškodoval, do konca polčasa pa je bil glavna tarča grobih Hondurašanov. Pred Brazilcem je najhitrejši gol na OI prav tako v Riu dosegla Kanadčanka Janine Beckie, ki je proti Avstraliji zadela po 19 sekundah.

Trije goli v 1. in trije še v 2. polčasu
Tesno pokrivanje brazilske desetke je odprlo prostor za Gabriela Jesusa, ki je dvakrat v desetih minutah izigral obrambo in iz oči v oči matiral Lopeza. Najboljši strelec brazilskega prvenstva v dresu Palmeirasa je s tem tako rekoč že odločil prvi polfinale. Drugi polčas je bil samo še formalnost, prednost pa je še naraščala. Zadeli so še branilec Marquinhos, napadalni vezist Luan, piko na i pa je z bele točke postavil Neymar v sodnikovem podaljšku.

Šolska akcija za nemško vodstvo
Na drugem polfinalu Nigerija - Nemčija v Sao Paulu sicer gol ni padel že v prvi minuti, a vseeno hitro. Po šolski kombinatoriki so Nemci iz igre vrgli nigerijsko obrambo, Max Mayer pa je z nesebićčno podajo na drugi vratnici našel Lukasa Klostermanna, ki je z bližine samo podstavil nogo za nemško vodstvo.

Nigerijci so v nadaljevanju veliko pletli, a preveč komplicirali pri zaključkih, najlepšo priložnost je imel v 1. polčasu kapetan John Obi Mikel. V nadaljevanju pa so Nemci učikovito dušili Afričane, ob izteku tekme pa finalni nastop potrdili z golom Nilsa Petersena.

Hkrati tudi za prvo zlato združene Nemčije
Brazilci bodo na Maracani v soboto ob 22.30 lovili sploh prvo zlato olimpijsko odličje. Do zdaj so bili trikrat srebrni in enkrat tretji. Tudi Nemci so že s finalno uvrstitvijo dosegli doslej največji nemški uspeh na OI, odkar imajo Nemci enotno reprezentanco. Nekdanja NDR je bila zlata leta 1976 in srebrna 1980 ter bronasta v Tokiu 1964 in Münchnu 1972, ZRN pa ima samo eno odličje - bron iz Seula 1988.

POLFINALE

BRAZILIJA - Honduras 6:0 (3:0)
Neymar 1. (15. sekunda!), 91., Gabriel Jesus 26., 35., Marquinhos 51., Luan 79.

Nigerija - NEMČIJA 0:2 (0:1)
Klostermann 9., Petersen 89.


FINALE, sobota ob 22.30:
BRAZILIJA - NEMČIJA
ZA BRON, sobota ob 18.00:
HONDURAS - NIGERIJA

Brazilci napolnili mrežo Hondurasa