Brazilci so končno stopili na najvišjo stopničko. Foto: Reuters
Brazilci so končno stopili na najvišjo stopničko. Foto: Reuters
Neymar
Veselje po zadnji 11-metrovki. Foto: Reuters

S tem so se vsaj delno oddolžili tekmecem za ponižujoč neuspeh v polfinalu svetovnega prvenstva pred dvema letoma, ko so pred elfom klonili z 1:7. Odločitev je padla v zadnji seriji strelov z bele točke. Najprej je Weverton ubranil strel Nilsa Petersena, nato pa je za veselje na tribunah Maracane s hladnokrvnim udarcem poskrbel kapetan Neymar, leta 2014 nesrečni poškodovanec. Do tedaj so bili uspešni vsi izvajalci 11-metrovk.
V rednem delu tekme je bil izid 1:1. Brazilci so povedli v 27. minuti. S prostega strela s skoraj 25 metrov je mojstrsko zadel Neymar, žoga se je v mrežo odbila od prečke. Na drugi strani je Nemcem v prvem polčasu trikrat veselje preprečil okvir vrat, od tega dvakrat po vodilnem golu Neymarja.
V 59. minuti so le izenačili. Po nizki podaji Jeremyja Toljana z desne strani je iz sredine kazenskega prostora izid poravnal nogometaš Schalkeja in prav tako kapetan reprezentance Max Meyer. Do konca podaljška se izid nato ni več spremenil, več od igre in več priložnosti pa so imeli gostitelji.
Brazilija je do zdaj kar trikrat izgubila v finalu olimpijskih iger - leta 1984, 1988 in 2012. Bronasto kolajno so osvojili Nigerijci, ki so bili s 3:2 boljši od Hondurasa.

Finale:
BRAZILIJA
- NEMČIJA 6:5 (1:1, 1:0) - po 11-metrovkah
78.000; Neymar 27.; Meyer 59.
11-m: Renato Avgusto , Marquinhos , Rafinha , Luan , Neymar ; Ginter , Gnabry , Brandt , Süle , Petersen

Brazilija:
Weverton, Zeca , Marquinhos, Rodrigo Caio, Douglas Santos, Walace, Renato Augusto, Neymar, Gabriel Jesus ( 96./Rafinha), Gabriel Barbosa ( 70./Felipe Anderson), Luan.

Nemčija: Horn, Toljan, Ginter, Süle , Klostermann, S. Bender , Brandt, L. Bender ( 67./Prömel), M. Meyer, Gnabry, Selke ( 76./Petersen).
Sodnik: Alireza Faghani (Iran)

Tekma za bronasto medaljo:
Honduras - NIGERIJA 2:3 (0:1)
Lozano 71., Pereira 86.; Sadiq 34., 56., Umar 49.