Bojan Tokić se je v olimpijski vasi fotografiral z Novakom Đokovićem, nato pa je naredil selfi še z Anjo. Foto: Anja Hlača Ferjančič
Bojan Tokić se je v olimpijski vasi fotografiral z Novakom Đokovićem, nato pa je naredil selfi še z Anjo. Foto: Anja Hlača Ferjančič
Soba slovenskih športnikov v olimpijski vasi. Foto: Anja Hlača Ferjančič
OI velik infrastrukturni in finančni zalogaj

vsi, danes pišem iz olimpijske vasi! V olimpijski vasi, ki je z 18.000 prebivalci že kar mesto, je vse – od cvetličarne do igrišča za odbojko, od jedilnice do bolnišnice, od bazena do pošte.

Brazilska pošta je za OI izdala čudovite znamke, na njih sta prostor našli tudi maskoti iger, sicer pa so na modri podlagi upodobljeni različni športi. Za pot do Evrope je treba eno razglednico opremiti s tremi znamkami.

Obisk tekmovalne vasi en dan pred slovesnim odprtjem iger je bolj izjema kot pravilo, ker imamo le takrat novinarji možnost, da športnike obiščemo v njihovih začasnih domovih in vidimo, kje športniki dejansko sanjajo svoje olimpijske sanje.

Priznam, da sem se letošnjega obiska veselila in bala hkrati. Veselila zato, ker je obisk vasi vedno nekaj posebnega, ker so športniki "doma" najbolj sproščeni in ker imaš v vasi dejansko možnost srečati svetovne športne zvezdnike. Bala pa zato, ker sem pred prihodom v Rio prebrala ogromno kritiki na račun olimpijske vasi, avstralski športniki so vas celo zapustili, ker ni bila dokončana. O čem pa naj bi se med zamašenimi stranišči, pravkar položenimi ploščicami in nedelujočimi dvigali pogovarjala s športniki?

Ampak brez drame. Nič res slabega nisem videla v vasi, namestitve niso luksuzne, so pa dovolj udobne, da se športniki lahko pripravijo na svoj nastop. Vesela sem bila, ko sem v vasi srečala olimpijsko prvakinjo iz Londona, zdaj pa trenerko Urško Žolnir. Zdi se mi, da je Urška kar primerna sogovornica za oceno bivanja: "V Londonu sem imela boljše razmere, toda tudi v naših sobah se da preživeti. Prostor za spanje imamo, hrano tudi, zebe nas ne, da se preživeti. Ocena: tri."

Podobno o namestitvi razmišlja tudi plavalka Anja Klinar, ki je že na svojih četrtih igrah: "Plavalci smo vajeni še slabših namestitev. Veliko sem prebrala, ampak tukaj je v redu."
V olimpijski vasi je najbolj obljudena jedilnica, največkrat fotografirani in "deljeni" pa so olimpijski krogi – gre za veliko skulpturo olimpijskih krogov, na katero športniki lahko splezajo ali se celo uležejo v krog. Obvezni so tudi selfiji in po možnosti fotografiranje z zvezdniki. Bojanu Tokiču je uspel veliki met: "Šel sem na trening s srbskim reprezentantom, po naključju sva srečala Novaka Đokovića. On je edini športnik, s katerim sem se želel fotografirati. Bil je prijazen in to je to."

Bojan je fotografijo že delil na svojem profilu na Facebooku, tudi večina preostalih slovenskih olimpijcev zelo radodarno deli svoje fotografije na družabnih omrežjih, dobre volje pa so se odzvali tudi pri pošiljanju prve radijske razglednice iz Ria. Pozdravljajo vas Jure Dolenec, Urška Žolnir in Anja Klinar.

Razglednica vas bo dosegla še pred njihovimi nastopi, tako da se lahko športnikom za pozdrave najbolj oddolžite tako, da držite pesti zanje!

OI velik infrastrukturni in finančni zalogaj