Olimpijska vas je delno že slovenska, saj je na eni izmed stavb slogan
Olimpijska vas je delno že slovenska, saj je na eni izmed stavb slogan "I feel Slovenia". Foto: Twitter Slovenia Tourism
Športniki bodo spali na takšnih posteljah. Foto: Reuters

Zanje bo skrbelo okoli 13.000 zaposlenih in prostovoljcev.

V vasi so velika jedilnica z ogromno kuhinjo, ki sprejme 5.000 ljudi, s sodobno opremo napolnjena telovadnica, bolnišnica, prostori za prosti čas, frizerski in lepotilni salon, sedem pralnic in verski center ter prostor za žalovanje.

Olimpijska vas leži na zahodnem delu 6,5-milijonskega brazilskega velemesta v predelu Barra da Tijuca in je 1,5 kilometra oddaljena od olimpijskega parka, kjer je večina športnih objektov. Ker so za gradnjo denar namenili zasebni vlagatelji in družbe, bodo vas po olimpijskih in septembrskih paraolimpijskih igrah, tako kot večino v preteklosti, prodali.

Pričakujejo, da si bo igre ogledalo več kot pol milijona turistov, v pomoč pa jim bo nova linija podzemne železnice, ki jo bodo odprli 1. avgusta in bo vozila med Ipanemo in Barro. Za gradnjo so odšteli več kot 2,5 milijarde evrov, kar je bil najdražji posamični projekt za potrebe iger. Organizatorji so morali za vse naložbe pridobiti 10,8 milijarde evrov, od tega 58 odstotkov iz zasebnih virov. Samo športni objekti so stali 1,9 milijarde evrov.

Poleg Barre so pripravili še tri športne centre, v katerih bodo nastopali med olimpijskimi igrami: Copacabana in Marina da Gloria (triatlon, plavanje na dolge proge, kolesarstvo, jadranje, veslanje), Deodoro (konjeništvo, kajak, kanu - slalom, strelstvo, gorsko kolesarstvo, moderni peteroboj) in olimpijski stadion/Maracana (nogomet, atletika).