Raziskava poteka v štirih državah. Foto: BoBo
Raziskava poteka v štirih državah. Foto: BoBo
Simon Ličen
Simon Ličen zadnja tri leta predava na Washington State University. Foto: Jim Crawford/Washington State University

Vendar pa se države razlikujejo po stopnji tovrstnega samoljubja: med poletnimi olimpijskimi igrami leta 1984 je časopisni "indeks nacionalizma" znašal od 17 odstotkov v Mehiki, do 79 odstotkov v Združenih državah Amerike, sicer tudi gostiteljici prireditve. Jugoslovanski tisk je bil tedaj drugi najmanj samozadosten, saj je o nastopih "svojih" športnikov poročalo "le" 25 odstotkov vseh člankov.

Danes sta za olimpijske igre vsaj toliko kot tisk pomembna tudi televizija in splet, strokovnjaki pa poleg samih vsebin medijev ugotavljajo tudi, kakšen učinek imajo na bralce in gledalce. Med temi je skupina raziskovalcev iz štirih držav – Avstralije, Brazilije, Združenih držav Amerike in Slovenije – ki bo ugotavljala vpliv nacionalne identitete in tipa športnega gledalca na spremljanje prihajajočih olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

Raziskovalci vabijo k sodelovanju v anketi tudi bralce spletnega portala MMC. Ti lahko izpolnijo anketo na TEM spletnem naslovu.

Za slovenski del projekta skrbi Simon Ličen z univerze Washington State, ki je podobne raziskave (tudi z MMC-jevo pomočjo) izvedel že med olimpijskimi igrami leta 2012 in evropskim prvenstvom v košarki leta 2013.

"Prejšnje raziskave so pokazale, da se prebivalci različnih držav občutno razlikujejo po stopnjah domoljubja in zaverovanosti vase. S tokratno raziskavo želimo ugotoviti, kako na domoljubje vplivata uspešnost države na olimpijskih igrah in čas, ki ga gledalci porabijo pred televizijskimi ali računalniškimi zasloni," je namen tokratne raziskave pojasnil Ličen.

Slovenija je zaradi svoje zgodovine in družbenih značilnosti zanimiva za raziskovalce športa in medijev, je še dodal pojasnil Ličen. Država je razmeroma mlada in še vedno oblikuje svojo nacionalno identiteto – tudi skozi šport. Zato o njej z zanimanjem berejo tako strokovnjaki iz Zahodne Evrope in Severne Amerike kot tisti iz nekdanjih jugoslovanskih in sovjetskih republik, ki so po razpadu zveznih držav v podobnem družbenem položaju.

"Upam, da bo raziskava pritegnila čim več sodelujočih," je dodal Ličen, ki na univerzi v zvezni državi Washington deluje tri leta. "Izpolnjevanje ankete traja približno 20 minut. Nekatera vprašanja zvenijo nekoliko neobičajno, vendar so pač del medcelinskega projekta. Sodelovanje v anketi ne predstavlja nobenih tveganj, sodelujoči pa bodo pomagali razumeti nacionalizem v povezavi s športom in mediji. To je ob trenutnem porastu nasilja in povečanju nevarnosti za teroristične napade v Riu žal zelo aktualna tema."

Anketa poteka v tednu pred odprtjem olimpijskih iger, raziskovalci pa bodo podobno anketo opravili tudi po končanih olimpijskih igrah.