Ameriške plavalce, ki so vrgli madež na dogajanje v Riu, čaka suspenz, več pa bo znano prihodnji teden. Foto: Reuters
Ameriške plavalce, ki so vrgli madež na dogajanje v Riu, čaka suspenz, več pa bo znano prihodnji teden. Foto: Reuters
Rio de Janeiro
Preiskava sobotnih dogodkov je pokazala, da so se plavalci znesli nad inventarjem na črpalki. Foto: Reuters
Jimmy Feigen
Feigen želi končati zgodbo o domnevnem ropu. Foto: Reuters
Ryan Lochte
Ameriške plavalce, na čelu z Ryanom Lochtejem, so dobili na laži. Foto: Reuters
Ameriški plavalci priznali, da so si izmislili zgodbo o ropu
Opravičilo ameriškega olimpijskega komiteja

Mednarodni olimpijski komite je napovedal, da bo ustanovil posebno disciplinsko komisijo, ki bo določila kazni za vse štiri.

Ryan Lochte, ki se je iz Ria (osvojil je zlato medaljo na 4 x 200 m prosto) v ZDA vrnil pred zapletom, se je danes opravičil za svoje obnašanje pretekli teden, predvsem glede tega, da ni natančno opisal dogodkov v zgodnjih nedeljskih urah in za svojo vlogo pri preusmerjanju pozornosti od športnikov, ki na igrah uresničujejo svoje sanje.

Ob tem je še dejal, da je svoje misli zadržal, dokler ni bilo jasno, da bodo njegovi kolegi na varnem v domovini. "Travmatično je biti zunaj s kolegi v tuji državi (jezik je ovira), kjer neznanec vate usmeri pištolo in zahteva denar, toda ne glede na obnašanje kogar koli tisto noč, bi moral biti odgovoren glede tega, kako sem se obnašal sam, zato se opravičujemo svojim kolegom, oboževalcem, sotekmovalcem, sponzorjem in gostiteljem tega veličastnega dogodka."

CNN je poročal, da bo ameriški olimpijski komite (USOC) Lochteja zaradi njegovih laži suspendiral, vendar se je tiskovni predstavnik USOC-a hitro odzval in sporočil, da ta novica ni resnična.


Feigen poskuša vest oprati z dobrodelnostjo

Jimmy Feigen, eden izmed lažnive četverice, je medtem daroval 11.000 dolarjev v dobrodelne namene v Braziliji, s čimer želi končati sago o izmišljenem ropu.

"Po dolgih pogajanjih je bil sklenjen dogovor ... daroval bo 35.000 realov (10.800 dolarjev) inštitutu in s tem je primer zaključen. Po opravljeni donaciji mu bo vrnjen potni list in lahko se bo vrnil domov," je sporočil Feignov odvetnik Breno Melaragno.

Brazilsko tožilstvo je napovedalo, da se bo pritožilo na izrečeno denarno kazen za Feigna in zahtevalo ostrejšo kazen. Tiskovna predstavnica tožilstva je dejala, da je Feigen denar namenil za humanitarno športno organizacijo v Riu, s čimer je izpolnil pogoj, da mu lahko vrnejo potni list in se vrne v ZDA.

Kaj se je dogajalo?
Feigen in Lochte sta se z Gunnarjem Bentzem in Jackom Congerjem znašla v središču pozornosti, ko je v javnost pricurljala (razširila jo je Lochtejeva mama) novica, da so jih ob vrnitvi s sobotne zabave v francoski olimpijski hiši oropali. Plavalci so trdili, da so na poti v olimpijsko vas njihov taksi ustavili v policiste zamaskirani moški, ki so jim prislonili pištole na glavo in jih oropali. Zaradi nedoslednosti v njihovih pričevanjih glede nočnih dogodkov pa so oblasti pozneje sprožile preiskavo, kaj se je zares dogajalo v soboto zvečer.

Tu pa se je zgodba zapletla. Posnetki nadzornih kamer so med drugim pokazali, da se je taksi s četverico ob vračanju z zabave ustavil na bencinski črpalki, kjer so objekt vandalizirali, ob tem pa sta jih spremljali še domnevni prostitutki. Lastnik bencinske črpalke je pozneje za brazilske medije povedal, da so Američani urinirali po njegovi črpalki in se obnašali vandalsko. Nazadnje sicer so varnostniku stisnili v roke določeno vsoto denarja - po navedbah Daily Maila naj bi šlo za okoli 50 dolarjev.


Cel kup obremenilnih dokazov

Policija je pozneje sporočila, da niso našli nobenih dokazov o ropu, izkazalo pa se je tudi, da so se plavalci v olimpijsko vas vrnili ob 7. uri zjutraj, kar so potrdile nadzorne kamere, in ne ob 4. uri, kot so trdili plavalci.

Tudi sicer fantje ob prihodu niso bili pretreseni, temveč nasmejani, na posnetkih nadzornih kamer v olimpijski vasi pa je razvidno, da so imeli s seboj denarnice. Še najbolj obremenilni pa so bili prej omenjeni posnetki nadzornih kamer na bencinski črpalki.

Ko se je zgodba začela zapletati, je bil Lochte že doma v ZDA, Feigna so oblasti prijele in zaslišale, Bentzu in Congerju pa so v četrtek preprečili vkrcanje na letalo in ju prav tako odpeljale na zaslišanje. Oba sta zanikala vpletenost v zgodbo o zlaganem ropu in sta s poznejšim poletom lahko odšla domov.

Blackmun: Obnašanje športnikov nesprejemljivo
Za izgred se je ameriški olimpijski komite že opravičil. "Obnašanje teh športnikov je nesprejemljivo in ne predstavlja vrednot ameriške reprezentance," je v izjavi za javnost dejal izvršni direktor komiteja Scott Blackmun in dodal: "V imenu ameriškega olimpijskega komiteja se opravičujemo gostiteljici olimpijskih iger in vsem Brazilcem za motečo izkušnjo sredi tega, kar bi moralo pravzaprav biti praznovanje odličnosti."

Brazilska policija se še ni odločila, ali bo zoper četverico zahtevala kazenski pregon. Američanom bi v najslabšem primeru lahko grozila obtožnica zaradi krive ovadbe in povzročitve gmotne škode.

Ameriški plavalci priznali, da so si izmislili zgodbo o ropu
Opravičilo ameriškega olimpijskega komiteja