Ryan Lochte (na sliki v sredini) si je novo zlato priplaval v štafeti. Foto: Reuters
Ryan Lochte (na sliki v sredini) si je novo zlato priplaval v štafeti. Foto: Reuters
Jack Conger in Gunnar Bentz
Namesto v domovino sta se Jack Conger in Gunnar Bentz odpravila na policijsko postajo v Riu de Janeiru. Foto: Reuters

Ne grenimo življenja tem fantom - včasih kaj storiš, kar pozneje obžaluješ. Zabavali so se, naredili napako, življenje gre naprej.

Predstavnik OI v Riu Mario Andrada
Rio de Janeiro
Olimpijske igre v Riu pestijo številne težave, tako da oblasti nimajo veliko posluha za izmišljene zgodbice o ropih. Foto: Reuters
Ryan Lochte velja za enega večjih plejbojev med plavalci. Trenutno je v zvezi s Playbojevo zajčico Kaylo Rae Reid, ljubezen pa je leta 2013 iskal v resničnostnem šovu What Would Ryan Lochte Do? Foto: Reuters
V Riu škandal ameriških plavalcev in predsednika Hickeyja
So si ameriški plavalci izmislili zgodbo o ropu?

Kot smo pisali, so se v zadnjih dveh dneh začela pojavljati močna namigovanja, ki spodkopavajo verodostojnost pripovedi štirih ameriških plavalcev, Gunnarja Bentza, Jacka Congerja, Ryana Lochteja in Jamesa Feigna, kako so jih v nedeljo ob vrnitvi v olimpijsko vas oropali.

Da bi razjasnili okoliščine primera, ki je vrgel velik madež na Rio de Janeiro in utrdil kar nekaj stereotipov o varnosti na brazilskih OI, je sodnica Keyla Blanc De Cnop izdala nalog za zaseg potnih listov Lochteja in Feigna, ki do konca preiskave ne bi smela zapustiti države.

A ko je policija prišla po fanta v olimpijsko vas, je Lochte, z 12 olimpijskimi medaljami eden najuspešnejših plavalcev, Brazilijo že zapustil, Faign je obtičal v Braziliji, Bentza in Congerja pa so ustavili na letališču, jim preprečili vkrcanje na letalo proti ZDA in ju odpeljali na zaslišanje.

Kot je pozneje sporočila ameriška plavalna zveza, so brazilske oblasti po zaslišanju izpustile oba plavalca, ki pa ostajata v državi, saj sta bila danes ponovno zaslišali, nakar sta tudi priznala, da je bila zgodba povsem izmišljena.

Lochte se je vrnil v ZDA že v ponedeljek. Kot je povedal njegov odvetnik Jeffrey Ostrow, se je vrnil, preden je sodnica izdala kakršen koli nalog. "Potem ko je dal izjavo, ni bil nikoli pozvan, naj ostane v državi zaradi nadaljnje preiskave ali kakršnega koli drugega razloga," je še dejal Ostrow.

Burna zabava v francoski hiši
Kot je znano, se je četverica plavalcev udeležila sobotne zabave v francoski olimpijski hiši, od koder so se s taksijem vrnili v olimpijsko vas. Tu pa se zgodba zaplete. Četverica je namreč medijem in svojcem zatrdila, da so na poti v olimpijsko vas njihov taksi ustavili v policiste zamaskirani moški, ki so jim prislonili pištole na glavo in jih oropali.

"Ustavili so nas v taksiju, ti fantje so nam pokazali policijske značke, nato pa izvlekli pištole in nam rekli, naj ležemo na tla. Ostali trije so ubogali, jaz pa nisem hotel, saj nismo storili ničesar narobe, zato ne mislim leči," je pozneje razlagal za NBC Lochte. "Ampak tip je nato izvlekel pištolo, jo nabil, mi jo prislonil na sence in ponovil, naj se uležem. Pa sem dvignil roke in si mislil, "kar nekaj"," je razpredal Lochte, ki sicer velja za enega večjih žurerjev v ameriški reprezentanci, ne pa tudi za najbolj bistrega. Po navedbah Lochteja so roparji četverici pobrali denarnice in denar, ne pa tudi mobilnih telefonov in dokumentov.

Zgodba se zapleta
A policija je pozneje sporočila, da niso našli nobenih dokazov o ropu, izkazalo pa se je tudi, da so se plavalci vrnili v olimpijsko vas ob 7. uri zjutraj, kar so potrdile nadzorne kamere, in ne ob 4. uri, kot so trdili plavalci.

Za še večjo zmedo so poskrbele različne navedbe glede števila roparjev, prav tako pa policija ni izsledila taksista, ki je peljal četverico. Preiskovalci so za razjasnitev okoliščin dogodka zahtevali nalog za preiskavo sob, v katerih so bili nastanjeni plavalci, in za preiskavo Feignovega mobilnika.

Brazilska policija pravi, da se pričevanje plavalcev ne ujema s podatki nadzornih kamer v olimpijski vasi. Zmotilo jih je tudi, da so se fantje ob prihodu v vas šalili in se smejali in niso bili videti "pretreseni", za nameček pa so še imeli vse svoje dokumente in denarnice v rokah, ameriški ABC pa poroča, da so bili vsi štirje "prepijani, da bi podali vsaj najosnovnejše podatke". Vse glasnejše so bile tudi navedbe, da so si zgodbo izmislili, ker niso hoteli, da njihova dekleta izvedo za zabavanje z brazilskimi dekleti v francoski hiši.

Še najbolj obremenilni pa so bili zadnji dokazi - posnetki nadzornih kamer na bencinski črpalki, ki kažejo, da so se fantje ustavili na črpalki, očitno, da bi odtočili. A ker so bila zunanja vrata stranišča zaklenjena, je eden izmed plavalcev vrata kar zrušil, na kar se je drugi zapletel v obračun z brazilskim varnostnikom, ki je hotel, da plačajo za povzročeno škodo. Na čelu vsega skupaj naj bi bil "vidno opiti" Lochte, sta izdala Bentz in Conger, kar sta potrdili tudi priči.

Lastnik bencinske črpalke je kasneje za brazilske medije povedal, da so Američani urinirali po njegovi črpalki in jo zvandalizirali. Nazadnje sicer so varnostniku stisnili v roke določeno vsoto denarja - po navedbah Daily Maila naj bi šlo za okoli 50 dolarjev.

Za nameček sta jih pri vsem tem spremljali dve dekleti, šlo naj bi za prostitutki, zato brazilska policija zdaj prav tako domneva, da so si zgodbo z ropom izmislili, da ne bi bilo potrebno svojim partnerkam pojasnjevati, kaj so ob 6. uri zjutraj počeli v spremstvu prijateljic noči.

Lochte vztraja: Žrtve smo
Lochte, ki je še danes vztrajal, da se je rop res zgodil in da so fantje "žrtve", je medtem v intervjuju z Mattom Lauerjem v oddaji Today sicer svojo zgodbo rahlo modificiral - zdaj trdi, da je ropar bolj mahal s pištolo, kot pa da bi mu jo prislonil na glavo, poleg tega pa, da se je rop zgodil na bencinski črpalki in ne na cesti, kjer naj bi jih lažni policisti ustavili. Njegov tabor pri tem vztraja tudi po objavi posnetka nadzornih kamer in se pri tem sklicuje na tri minute, ki na ponsetku "manjkajo", v tem času pa naj bi prišlo do ropa.

Brazilske oblasti po preučitvi dokazov in ponovnem zaslišanju Bentza in Congerja, ki sta se v drugem poskusu le zlomila in priznala, da je zgodba izmišljena, zaključujejo, da si je četverica zgodbo o ropu izmislila, da bi prikrila svoje izgrede na bencinski črpalki. Zaradi lažne ovadbe je brazilsko tožilstvo zdaj proti Lochteju in Feignu vložilo kazensko ovadbo.

Ameriški State Department medtem plavalce poziva, naj sodelujejo z brazilskimi oblastmi, FBI pa je sporočil, da je pripravljen sodelovati z brazilskimi oblastmi.

Ameriška plavalna zveza ima sicer stroga pravila glede prevar ali nepoštenosti, zato bi štirim plavalcem lahko grozile kazni od globe pa vse do izključitve. Zaenkrat sicer še ni jasno, ali namerava zveza ukrepati.

Lochte je v zadnjih 24 urah, ko se je njihova zgodba vse bolj sesuvala, na družbenih omrežjih bolj ali manj poniknil, je pa pred tremi dnevi zapisal zahvalo za vso podporo in potrdil medijske navedbe, da so bili žrtve ropa. "Rad bi se zahvalil svoji družini, prijateljem in oboževalcem za podporo in skrb, ki sem je bil deležen. Čeprav je res, da smo bili v nedeljo zjutraj s kolegi žrtve ropa, je najpomembneje, da smo varni in nepoškodovani. V čast mi je bilo zastopati ZDA tu na olimpijskih igrah v Riu in osvojiti zlato medaljo."

Njegovi sledilci zdaj kažejo manj razumevanja za njegovo naporno nedeljsko jutro in ga na družbenih omrežjih označujejo za lažnivca, glasni so predvsem Brazilci, ki ga množično obkladajo z žaljivkami, saj naj bi skušal osramotiti njihovo državo.

Četverica sicer domnevnega ropa sprva ni prijavila, ampak je o dogodku ameriške medije obvestila (preveč?) zgovorna Lochtejeva mama. Poročila so pograbili še drugi mediji, ki so ob tem celo namigovali, da skušajo brazilske oblasti in olimpijski komite oborožen rop pomesti pod preprogo, ker bi metal slabo luč na olimpijske igre, ki jih že tako pesti cel kup težav.

Še najbolj sproščen glede celotne zgodbe je predstavnik OI v Riu Mario Andrada. "Ne grenimo tem fantom življenja - včasih kaj storiš, kar pozneje obžaluješ. Zabavali so se, naredili napako, življenje gre naprej," je odgovoril Andrada na vprašanje novinarja, ali je že čas, da se četverica opraviči. Andrada meni, da opravičilo ni potrebno, saj "je treba razumeti, da pridejo ti mulčki sem, da se zabavajo". Lochte je sicer star 32 let.

Popped in the @todayshow

A photo posted by Ryanlochte (@ryanlochte) on Aug 14, 2016 at 3:30pm PDT

Ne grenimo življenja tem fantom - včasih kaj storiš, kar pozneje obžaluješ. Zabavali so se, naredili napako, življenje gre naprej.

Predstavnik OI v Riu Mario Andrada
V Riu škandal ameriških plavalcev in predsednika Hickeyja
So si ameriški plavalci izmislili zgodbo o ropu?