Olimpijske igre so se začele, še vedno pa se ne ve, ali bodo nekateri ruski športniki, kot je štirikratna svetovna prvakinja Julija Jefimova, nastopili v Riu ali ne. Foto: EPA
Olimpijske igre so se začele, še vedno pa se ne ve, ali bodo nekateri ruski športniki, kot je štirikratna svetovna prvakinja Julija Jefimova, nastopili v Riu ali ne. Foto: EPA

Tako namreč poroča ruska agencija Tass in se pri tem sklicuje na vodjo ruske olimpijske ekipe Igorja Kazikova. "Dobili smo pismo Mednarodnega olimpijskega komiteja, v katerem je zapisano, da Julija lahko nastopi na OI," je za Tass povedal Kazikov.

Pred tem je pritožbo Jefimove na odločitev o prepovedi sprejelo tudi Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (CAS). Tam je Jefimovo zastopal odvetnik Artjom Pacev, ki je potrdil to novico.

Že napovedane ruske tožbe
CAS je namreč odločil, da Mok ruskim športnikom, ki so nekoč že prestali dopinške prekrške, ne more prepovedati nastopanja v Riu: ker bi sočasno v Riu nastopali pretekli grešniki iz preostalih držav, bi to bila diskriminacija.

Med Rusi s preteklimi kaznimi zaradi dopinških prestopokov sta tudi veslača Anastazija Karabelšikova in Ivan Podšivalov ter plavalka Julija Jefimova, ki bodo po novem najverjetneje lahko nastopili v Riu. Zdaj sicer te primere po Mokovih napotkih znova pretresajo in odločajo zveze. Če panožne zveze ne bi prižgale zelene luči, potem bi Moku grozile denarne tožbe, ki bi jih sodeč po številnih pravnih mnenjih Rusi morali dobiti.

Isinbajeva nadaljuje kampanjo za nastop
Tik pred slovesnim odprtjem iger v Riu je ruska atletska zvezdnica Jelena Isinbajeva prek svojega družbenega omrežja Instagram dejala, da še naprej trdo trenira in upa, da bo nastopila na olimpijskih igrah v Riu de Janieru, kjer bo atletski program v drugi polovici iger. "Še vedno treniram in upam, da bo krivica kmalu popravljena. Če se bo pojavila ena sama možnost, da nastopim v Riu, jo bom zgrabila" je končala Isinbajeva.

Dvakratna olimpijska zmagovalka, trikratna svetovna prvakinja na prostem in štirikratna v dvorani ter sedanja svetovna rekorderka v skoku s palico je nedavno sicer dobila negativen odgovor Mednarodne atletske zveze (Iaaf) na posebno prošnjo, da ji dovolijo nastop v Riu. Iaaf je zaradi sistematičnega dopinga v Rusiji nastop na OI prepovedala vsem atletinjam in atletom, ki živijo in trenirajo v Rusiji. Edina izjema je skakalka v daljino Darja Klišina, ki zadnja tri leta živi in trenira v ZDA na Floridi.