Vladimir Putin in Jelena Isinbajeva na slovesnosti v Kremlju. Foto: EPA
Vladimir Putin in Jelena Isinbajeva na slovesnosti v Kremlju. Foto: EPA
Ruski športniki
Ruski športniki zapuščajo prizorišče slovesnosti v Moskvi. Foto: EPA
Isinbajeva v solzah na obisku pri Putinu

Zaradi sistematskega državnega dopinga je namreč brez udeležbe ostalo več kot 100 ruskih športnikov in športnic.

"Nedvomno je dejstvo, da bo odsotnost ruskih športnikov v Riu - nekateri med njimi so v samem vrhu svojih športov - izjemno zmanjšalo kakovost bojev in pomen spektakla v prihodnjih dogodkih," je dejal Putin.

"Drugi športniki razumejo, da bo kakovost njihovih kolajn drugačna," je dodal. Ruski predsednik je govoril 49 športnikom, ki jih je sprejel, vključno z atletskima zvezdama Jeleno Isinbajevo in Sergejem Šubenkovom, ki bosta morala, tako kot z izjemo skakalke v daljino Darje Klišine vsi člani atletske reprezentance, izpustiti igre.

Minister za šport Vitalij Mutko je potrdil, da Mednarodna atletska zveza (IAAF) ne bo spreminjala svoje odločitve, čeprav je pred dnevi v pismu prosil predsednika IAAF-a Sebastiana Coeja, naj zveza dovoli nastope tistim športnikom, ki so dopinško čisti.

Za zdaj prepoved 108 športnikom
Putin je kritiziral odločitev nekaterih mednarodnih zvez, ki so izključile nekatere ruske športnike z iger: "Trenutni položaj ne presega samo pravnih vidikov, temveč je skregana z zdravo pametjo."

Za zdaj je znano, da poleg 67 reprezentantov v atletiki na igre ne sme še 41 ruskih športnikov iz drugih disciplin (pregled po športih si lahko ogledate TUKAJ). Zadnja se je danes odzvala Mednarodna sabljaška zveza (FIE), ki je dovolila nastop vsem 16 Rusom. FIE je sporočil, da so bili negativni vsi dopinški testi, ki so jih prestali ruski tekmovalci med letoma 2014 in 2016. Nazadnje so jih testirali na evropskem prvenstvu v Torunju konec junija, kjer je Rusija osvojila šest od 12 mogočih zlatih medalj.

Nekatere zveze odločitve še niso sprejele.

Isinbajeva v solzah na obisku pri Putinu