V Riu se bodo v petek začele olimpijske igre. Foto: Reuters
V Riu se bodo v petek začele olimpijske igre. Foto: Reuters

Do danes pri nas še ni bilo terorizma. Upam, da bo tako tudi v prihodnje; da bodo olimpijske igre minile v miru in da bo to resnično praznovanje solidarnosti in povezanosti narodov.

Katia Gilaberte

Sergio Reinaldo
V brazilsko velemesto na jugovzhodu države v teh dneh kapljajo športniki z vseh koncev sveta (na fotografiji kubanski odbojkar na mivki Sergio Reinaldo). Foto: Reuters

Brazilska veleposlanica Katia Gilaberte se je rodila v Riu de Janeiru. Čeprav je v mestu še tik pred začetkom olimpijskih iger opaziti težave, je prepričana, da bodo minile brez zapletov in da bodo gostje mesto zapustili z lepimi spomini. Napetost pred odprtjem je podobna “večeru pred karnevalom. Ljudi je strah, da bo šlo vse narobe, nato pa je vse v redu. Strah je navzoč pred vsemi velikimi dogodki, povsod po svetu".

Zika naj ne bi predstavljala več velikega zdravstvenega tveganja, saj se je zaradi zime in suhega obdobja njena pojavnost bistveno znižala, celo za 98 odstotkov, pojasnjuje Gilabertova. V času iger bo država poostrila varnostne ukrepe. “Do danes pri nas še ni bilo terorizma. Upam, da bo tako tudi v prihodnje; da bodo olimpijske igre minile v miru in da bo to resnično praznovanje solidarnosti in povezanosti narodov."

Tudi Brazilija ima svoj brexit
Potem ko so začeli postopek razrešitve predsednice Dilme Rousseff, bo njena dokončna usoda znana avgusta. V treh južnih zveznih državah Paraná, Santa Catarina in Rio Grande do Sul pa razmišljajo celo o odcepitvi. Zahteve po južnoameriškem brexitu niso resne, meni veleposlanica. “Pred leti je na jugu že obstajalo gibanje za odcepitev, a ti časi so že zdavnaj mimo. V nasprotju z Evropo, v kateri imajo države različne jezike in kulture, je Brazilija federacija in tako veliko enotnejša. Vsi govorimo portugalsko, razen nekaterih osamljenih plemen v Amazoniji.”

Slovenija vlaga več
Zaradi razmeroma majhnega obsega proizvodnje slovenska podjetja teže konkurirajo v Braziliji. Nekaj se jih na velikem južnoameriškem trgu vendarle pojavlja. Čeprav jih večina prisega na domač sinonim za kakovost bele tehnike – Bradesp, lahko Brazilci kupijo tudi Gorenjev hladilnik. “Vedno povem, da morajo poslovni partnerji posle z Brazilijo načrtovati dolgoročno. Stvari ne boste dosegli hitro. Trg je izredno velik in ima svoje posebnosti, tudi pokrajinske. Slovenska podjetja v Brazilijo sicer vlagajo več kot brazilska v Slovenijo. V trgovini med državama smo nepremagljivi, pri vlaganju pa vodi Slovenija.”

Priložnosti za boljše povezovanje veleposlanica vidi v čim prejšnji ureditvi drugega tira. Koper bi se lahko tako bolje povezal s pristaniščema Porto de Santos in Porto de Suape. Priložnosti so tudi nišna podjetja, kakršno je vipavsko podjetje Bia Separations ali Pipistrel. Tudi turizem bi bil lahko dober posel. “Ta hip se več Brazilcev odloča za potovanje na Hrvaško, predvsem zaradi plaž, toda te imamo tudi v Braziliji.”

Do danes pri nas še ni bilo terorizma. Upam, da bo tako tudi v prihodnje; da bodo olimpijske igre minile v miru in da bo to resnično praznovanje solidarnosti in povezanosti narodov.

Katia Gilaberte

Nedeljski gost: Katia Gilaberte, veleposlanica Brazilije
Nedeljski gost: Katia Gilaberte, veleposlanica Brazilije