Jenny Rissveds in Maja Wloszczowska sta šli skupaj v zadnji krog, potem pa je Švedinja napadla in se v samostojni vožnji odpeljala zlati medalji naproti. Foto: Reuters
Jenny Rissveds in Maja Wloszczowska sta šli skupaj v zadnji krog, potem pa je Švedinja napadla in se v samostojni vožnji odpeljala zlati medalji naproti. Foto: Reuters
Tanja Žakelj
Tanja Žakelj je bila večji del dirke gorskih kolesark osamljena na 13. mestu. Po preizkušnji je bila zadovoljna, saj je dosegla tisto, kar je v tem trenutku sposobna. Foto: www.alesfevzer.com
Mateja Šimic
Mateja Šimic je bila po plavanju in kolesarjenju na 22. mestu, na desetkilometrskem teku pa je izgubila devet mest. Foto: www.alesfevzer.com
Gwen Jorgensen
Svetovna prvakinja Gwen Jorgensen je upravičila vlogo favoritinje in se veselila zlate medalje. Foto: Reuters

Preizkušnjo gorskih kolesark je malce presenetljivo dobila 22-letna Jenny Rissveds. Švedinja je v zadnjem krogu pospešila ritem in se otresla zadnje konkurentke, deset let starejše Poljakinje Maje Wloszczowske, ki je bila srebrna tudi na olimpijskih igrah v Pekingu 2008. Boj za bron je dobila Kanadčanka Catharine Penrel.

Tanja Žakelj, leta 2013 zmagovalka svetovnega pokala, si je želela izboljšanja 10. mesta iz Londona 2012, a je končala na 13. mestu. Primorka je večji del dirke osamljena kolesarila na 13. mestu, tako da ni mogla hraniti moči v zavetrju.

Čast za Tanjo Žakelj: v nedeljo bo nosila zastavo
"Zadovoljna sem. Nisem storila nobene napake, nisem po nepotrebnem izgubljala časa. Vozila sem svojo dirko, nisem se mogla priključiti Američanki in Kanadčanki, ki je na koncu celo osvojila 3. mesto. V močnem vetru sem pogrešala, da bi lahko v zavetrju prihranila energijo. Potegnila sem največ, kar sem lahko," je povedala primorska športnica, ki so jo nekaj ur kasneje določili, da bo nosila slovensko zastavo na nedeljski slovesnosti ob zaprtju iger v Riu.


Mateja Šimic višje kot v Londonu
Glavni cilj Mateje Šimic je bilo izboljšanje 37. mesta, ki ga je dosegla v Londonu 2012, in to ji je uspelo. Po 1,5 km dolgem plavalnem delu triatlona (plavanje je njena najslabša disciplina) je na plažo Copacabana prišla na 37. mestu. Sledil je skoraj 42 km dolg kolesarski preizkus, kjer je bilo treba po Riu narediti osem krogov, začinjenih s strmim vzponom. Šimičeva se je prebila na 22. mesto, dosegljivo pa je bilo 19. mesto, saj je bila vodilna skupina 18 triatlonk že preveč spredaj. Na 10-kilometrskem teku je slovenska predstavnica po petih kilometrih zdrsnila na 31. mesto in tam ostala tudi do cilja.

"Borila sem se od prvega vala, pa do zadnjega koraka. Dobro mi je šlo na plavanju in po 200 metrih sem ujela ritem in tok. Iz vode sem prišla v skupini, kar sem si želela. Na kolesu smo nato ujele glavno skupino, nato pa smo zmanjšale tempo in razlika do prve skupine je zrasla. Boj za mesta je zame zato potekal v drugi skupini," je povedala Šimičeva.

Zlato medaljo je osvojila prva favoritinja Američanka Gwen Jorgensen, ki se je v zadnjih kilometrih teka otresla branilke naslova Švicarke Nicole Spirig Hug, pred katero je imela v cilju 40 sekund prednosti. Bronasto medaljo je osvojila Britanka Vicky Holland, ki je dobila boj z rojakinjo in prijateljico Non Stanford.

V nedeljo še maratonec Anton Kosmač
Nastopa Tanje Žakelj in Mateje Šimic sta bila edina slovenska nastopa predzadnjega dne olimpijskih iger. V nedeljo se bodo igre v Riu končale, na maratonskem teku pa bo na štartu tudi Anton Kosmač.

Triatlon (Ž):                        
 1. G. JORGENSEN      ZDA     1:56:16
 2. N. SPIRIG HUG     ŠVI       +0:40
 3. V. HOLLAND         VB        0:45
...                                  
31. M. ŠIMIC          SLO        6:12
                                     
Gorsko kolesarstvo (Ž):              
 1. J. RISSVEDS       ZDA     1:30:15
 2. M. WLOSZCZOWSKA   ŠVI       +0:37
 3. C. PENDREL        KAN        1:26
...                                  
13. T. ŽAKELJ         SLO        5:02
                                     
 
Šimičeva zadovoljna z nastopi v vseh disciplinah
Žakljeva bo po 13. mestu nosilka zastave
Zmaga na Švedsko, Tanja Žakelj 13.
Šimičeva zadovoljna z nastopi v vseh disciplinah
Žakljeva bo po 13. mestu nosilka zastave
Zmaga na Švedsko, Tanja Žakelj 13.