31-letna Jemima Jelagat Sumgong je uresničila sen številnih kenijskih tekačic - postala je prva olimpijska zmagovalka iz tekaške velesile. Foto: Reuters
31-letna Jemima Jelagat Sumgong je uresničila sen številnih kenijskih tekačic - postala je prva olimpijska zmagovalka iz tekaške velesile. Foto: Reuters

Ni mi važno, kaj bodo rekli drugi, Žal mi je zaradi sebe, ker nisem mogla uživati v tej tekmi.

Daneja Grandovec
Daneja Grandovec
Daneja Grandovec je v Riu ugotovila, da ima načeto mečno mišico, ki jo je začela boleti že po 50 metrih maratona, nato pa je v hudih bolečinah morala odstopiti na tretjem kilometru. Foto: STA
Štart ženskega maratona v Riu
Kraljica športov - atletika - je prevzela osrednjo vlogo na olimpijskih igrah v Riu. Prvi nedeljski vrhunec je bil ženski maraton, ponoči pa sledi moški šprint na 100 m. Foto: Reuters

Drugo nedeljo na igrah v Riu se deli 22 kompletov medalj, tudi v prestižnih disciplinah, kot sta ženski maraton in moški tenis, vrhunec pa bo vsekakor atletski finale na 100 m (ob 3.25).

Ženski maraton je Sumgongova odločila z vztrajnim pospeševanjem v zadnjih 6 km, ko se je otresla vseh tekmic. Kenijka je vseskozi tekla v vodilni skupini, na koncu pa napadla skupaj z nekdanjo rojakinjo Eunice Jepkirui, ki je zdaj pritekla Bahrajnu prvo žensko olimpijsko medaljo.

Zmagovalka letošnjega londonskega maratona je slavila s časom 2:24:04 in za devet sekund ugnala Bahrajnčanko, ki je bila bronasta na lanskem SP-ju v Pekingu. Do brona je pritekla najboljša Etiopijka Mare Dibaba. Manj kot minuto je zaostala druga Etiopijka Tirfi Tsegaye in Belorusinja Voha Mazuronak.

Šele v Riu ugotovila, da gre za resno poškodbo
Na ženskem maratonu je nastopila tudi Daneja Grandovec, a 32-letna Mariborčanka nato ni pritekla niti do prve časovne kontrole na 5 km. Med 157 tekačicami prvih petih kilometrov nista odtekli le Daneja Grandovec in Južnoafričanka Irvette Van Zyl.

"Tega sicer nisem razlagala, a že pred odhodom v Rio se mi je zgodila nezgoda na treningu in šele tukaj smo ugotovili, da imam natrgano mečno mišico. Delali smo intenzivne terapije in upali na najboljše," je odstop na tretjem kilometru razložila slovenska reprezentantka.

Zapeklo v mišici že po 50 metrih
Kot pravi, je bil ves trud zaman. "Že po 50 metrih me je zapeklo v mišici, začela sem šepati, trudila sem se, da bi ohranila normalni korak, saj je bilo vzdušje noro. Takšnega vzdušja še nisem doživela in danes bi kar 'laufala in laufala', a noge mi tega niso dopuščale. Trudila sem se in upala, da bo boljše, če se bo mišica ogrela, a ni šlo. Bilo je slabše in slabše, na tretjem kilometru me je še enkrat usekalo in bilo je konec," je na robu solz pripovedovala Štajerka.

Prišla, da bi odtekla 42 km, ne samo tri
Ob tem je realno dodala, da ne sodi med tekmovalke, ki bi se zvrstile pri vrhu, močno pa si je želela ta olimpijski nastop. "Vsak meter je bil užitek. Sem sem prišla, da tečem 42,195 km, ne pa tri. Imam visok prag bolečine in tudi danes bi odtekla, če ne bi bilo prehudo. Ko ne gre, ne gre ..." A težava z mečno mišico je bila le zadnja v naporni sezoni, saj se je slovenska olimpijka vse leto borila tudi z vneto ahilovo tetivo.

"Ni mi važno, kaj bodo rekli drugi. Žal mi je zaradi sebe, ker nisem mogla uživati v tej tekmi," je še dejala slovenska reprezentantka, preden je odšepala pogledat zaključek tekme na velikem zaslonu v slovitem Sambodromu v Riu de Janeiru.

Atletika, maraton (Ž):               
 1. J.-J. SUMGONG        KEN  2:24:04
 2. E.-J. KIRWA          BHR    +0:09
 3. M. DIBABA            ETP     0:26
 4. T. TSEGAYE           ETP     0:43
 5. V. MAZURONAK         BLR     0:44
 6. S. FLANAGAN          ZDA     1:22
 7. D. LINDEN            ZDA     2:04
 8. R. CHELIMO           BHR     3:22
 9. A. CRAGG             ZDA     4:21
10. S.-H. KIM         S. KOR     4:32
                                     

Ni mi važno, kaj bodo rekli drugi, Žal mi je zaradi sebe, ker nisem mogla uživati v tej tekmi.

Daneja Grandovec