Primož Roglič je v prvi polovici zahtevnega kronometra držal 8. mesto, nato pa je do cilja zdrsnil na deseto. Foto: Reuters
Primož Roglič je v prvi polovici zahtevnega kronometra držal 8. mesto, nato pa je do cilja zdrsnil na deseto. Foto: Reuters
Švicar Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je bil v Pekingu zlat v kronometru in srebrn na cestni dirki, osem let pozneje pa je bil daleč najhitrejši v vožnji na čas v Riu de Janeiru. Foto: Reuters
Roglič, Cancellara in Dumoulin po kronometru
Roglič deseti v vožnji na čas

Selektor Gorazd Štangelj je že pred dirko dejal: "Sanjamo o medalji, realna pa je deseterica." In res je Primož Roglič na 54,6-kilometrski vožnji na čas zasedel ravno 10. mesto, s čimer je izenačil dosežek Janija Brajkoviča iz Londona 2012.

Švicar najmočnejši na najhujšem klancu
Vso konkurenco je v žep pospravil 35-letni Fabian Cancellara, ki je bil presenetljivo najmočnejši ravno na najstrmejšem vzponu. Na koncu je Spartacus iz Berna dolgo in bogato kariero kronal s tretjo olimpijsko medaljo, drugim zlatom v kronometru.

Cancellara je za 47 sekund prehitel Nizozemca Toma Dumoulina, ki je kljub poškodbi zapestja zmogel do odličja. Za bron se je razvnel troboj, v katerem je bil najmočnejši zmagovalec Toura Chris Froome, ki je tako ubranil bron iz Londona 2012.

Cancellara: Izkoristil seme zadnjo priložnost
"To je bilo precej posebno, še vedno ne najdem besed. Po razočaranju na igrah 2012, številnih vzponih in padcih tudi v zadnji sezoni so bile OI zadnja priložnost, da nekaj naredim
," je uvodoma pojasnil Cancellara.

"Progo smo si ogledali s trenerji in vodjo ekipe, trdo smo delali in še včeraj sem bil malo v dvomih. Toda bili so dobri dvomi. Na koncu sem našel način, kako se zbrati na to, kar sem moral storiti. Nisem smel začeti prehitro, vse je bilo treba uravnovesiti. To mi je uspelo odlično v prvem krogu. Po celotni progi sem porazdelil moči in sem res vesel," je dodal kolesar iz Berna, ki so se mu na družbenih omrežjih poklonili številni zdajšnji in nekdanji kolesarji.

Na začetku Roglič ob boku Frooma
Na prvem in drugem vmesnem času je bil Roglič na 8. mestu. Po 10 km vožnje je Roglič zaostajal za 20 sekund za tam najhitrejšim Švicarjem Cancellaro. Za primerjavo: prvi favorit Froome je bil samo 27 stotink hitrejši od Slovenca. Na 19,7 km je Rogla za takrat vodilnim Avstralcem Rohanom Dennisom zaostajal za 41 sekund.

Zlomljena ročka odnesla odličje Avstralcu Dennisu
Na tretjem merjenju na 34,6 km je imel Roglič deveti čas, slabo minuto in pol za spet vodilnim Fabianom Cancellaro. Po zadnjem strmem vzponu je Avstralca Dennisa, ki se je s Cancellaro boril za zlato, doletela velika smola - zlomil je desno ročko, zaradi česar je moral zamenjati posebno kolo za kronometer, ob menjavi in vožnji z neoptimalnim kolesom pa je na koncu ostal brez vsega. Za 8 sekund je zaostal za bronastim Froomom. Na četrtem vmesnem času na 44,4 km je Roglič zdrsnil še za eno mesto in kot deseti tudi končal vožnjo na čas.

Roglič: Kolesaril sem blizu maksimuma
"Zadovoljen sem tako z uvrstitvijo kot s svojo predstavo. Res je, da sem sanjal kolajno, mislim, da to ni nič prepovedanega, saj se v kolesarstvu lahko marsikaj zgodi. Kakšen športnik bi bil, če ne bi šel na zmago. A kolajne so bile danes zame nedosegljive, sem pa dal vse od sebe, peljal blizu maksimuma, edino smolo sem imel, da se mi je po 20 kilometrih pokvarila radijska postaja, tako da sem bil prepuščen samemu sebi. Posebne krize nisem imel, v bistvu je bila ves čas kriza, saj je sem ves čas bil boj sam s seboj. S tistim, kar sem imel na razpolago, sem dosegel to, kar je bilo možno, če bi imel več moči, bi šel hitreje, a je nisem imel. Mogoče sem malce prehitro začel, a tega ne bom nikoli vedel. To je bil moj drugi tako dolg kronometer, drugi dolg več kot 40 kilometrov, še vedno sem neizkušen kronometrist, izkušnje pa bi mi zagotovo pomagale," je dejal Roglič.

Z njegovo vožnjo je bil zadovoljen tudi slovenski selektor Gorazd Štangelj: "Mislim, da ima Primož lepo prihodnost v tej disciplini. Pokazal je odlično vožnjo, tehnično je bil dovršen. Gotovo se da kakšno malenkost izboljšati, a resnično malenkosti. Progo smo preizkusili po suhem, tako da je bilo na mokri cesti čisto drugače, vseeno pa smo se približali idealnim linijam. Premagal je nekaj favoritov, seveda nismo pričakovali kolajne, smo jo pa sanjali," je nastop Zasavca ocenil selektor.


Kolesarstvo - kronometer (M)

 1. F. CANCELLARA      ŠVI  1:12:15,42
 2. T. DUMOULIN        NIZ      +47,41
 3. C. FROOME          VB      1:02,12
 4. J. CASTROVIEJO     ŠPA     1:06,08
 5. R. DENNIS          AVS     1:10,24
 6  M. BODNAR          POL     1:50,47
 7. N. SANTOS SIMOES   POR     1:59,85
 8. J. IZAGUIRRE       ŠPA     2:06,17
 9. G. THOMAS          VB      2:37,43
10. P. ROGLIČ          SLO     2:39,74
                                      

Tretjič zapored najhitrejša Armstrongova
Ameriška kolesarka Kristin Armstrong je kot prva športnica tretjič zaporedoma osvojila zlato olimpijsko odličje v vožnji na čas. V Riu de Janeiru je na 29,9 km dolgi progi premagala Rusinjo Olgo Zabelinsko in Nizozemko Anno van der Breggen, ki je bila v Braziliji v nedeljo najboljša na cestni dirki. 44-letna Američanka je Rusinjo ugnala za pet sekund, Nizozemko pa za 11. Polona Batagelj v kronometru ni nastopila.

Kolesarstvo - kronometer (Ž):

 1. K. ARMSTRONG       ZDA    44:26,42 
 2. O. ZABELINSKAJA    RUS    44:31,97 
 3. A. VAN DER BREGGEN NIZ    44:37,80 

Roglič, Cancellara in Dumoulin po kronometru
Roglič deseti v vožnji na čas