Vasilij Žbogar ostaja v igri za svojo tretjo medaljo na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Vasilij Žbogar ostaja v igri za svojo tretjo medaljo na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Živa Dvoršak
Živa Dvoršak drugič nastopa na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com

Peti plov je dobil Madžar Zsombor Berecz, šestega pa Britanec Giles Scott, ki vodi v skupnem seštevku. Tretji je Brazilec Jorge Zarif, četrti pa Berecz. V petek je za jadralce razreda finn prost dan, potem pa jih pred torkovo regato za medaljo čakajo še štirje plovi v soboto in nedeljo.

Žbogar je na olimpijskih igrah že osvojil dve kolajni, v Atenah 2004 je bil bronast, v Pekingu 2008 pa srebrn. Obakrat v razredu laser. V Londonu pred štirimi leti je v razredu finn končal na šestem mestu.

Preostali Slovenci 6. dan bojev v Riu:
- bron Ane Velenšek
- Dvojec Božič/Taljat šesti


Mrakova in Macarolova ostajata v boju za medaljo

Odlično sta se v razredu 470 držali Tina Mrak in Veronika Macarol. V prvem današnjem plovu sta bili peti, v drugem pa četrti. V skupnem seštevku sta z drugega mesta po prvem dnevu zdrsnili na peto. Vodita Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie, ki sta drugi dan en plov dobili, enkrat pa bili četrti. Skupno drugi sta Japonki Miho Jošioka in Kondo Jošida, tretji pa Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, prav tako zmagovalki enega od današnjih plovov. Slovenki imata enako število kot tretjeuvrščeni Britanki in četrtouvrščeni Francozinji.

Dvoršakova po odlične začetku nazadovala
Strelka Živa Dvoršak je nastopila v disciplini malokalibrska puška, trojni položaj 50 metrov. Po prvem delu tekmovanja (kleče) je zadela 196 krogov, kar jo je uvrstilo na odlično četrto mesto. Nato je sledil padec, saj je leže zbrala 191 krogov, stoje pa le še 185. Skupno seštevek 572 krogov pomeni 30. mesto med 37 strelkami. Do finala osmerice jo je ločilo deset krogov.

"Kaj točno se je dogajalo na strelišču, niti še ne morem razložiti. Po odličnem začetku kleče je začel pihati veter in morda zato leže in stoje nisem imela povsem prave samozavesti, saj mi tudi na treningu v teh položajih ni šlo ne vem kako dobro. Ko potem zgrešiš prve strele, te to nekako odreže. Generalno sem razočarala, po drugi strani pa sem mentalno kar dobro nastopala. Zaradi psihičnega pristopa sem se zadnji dve sezoni precej lovila in tukaj je bilo to boljše. Sicer pa sem tekmi vzela le kot dve tekmi v nizu in s tem zmanjšala pritisk," je povedala Dvoršakova.

Olimpijski spored spremljajte na RTV Slovenija:
- prenosi na TV Slovenija 2 in MMC TV
- bogat spored ujemite tudi na frekvencah Vala 202

Odrova 13. na 800 m prosto
Tjaša Oder je v plavanju na 800 metrov prosto osvojila 13. mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev v bazenu v Riu. S časom 8:33,14 je bila v svoji skupini zadnja, za finalom pa je zaostala za več kot sedem sekund. Maja je v finalu evropskega prvenstva, kjer je osvojila bronasto kolajno, plavala državni rekord 8:25,68. Najhitrejša je bila Američanka Katie Ledecky z 8:12,86, kar je nov olimpijski rekord.