Juan Martin Del Potro je v prvem krogu izločil Novaka Đokovića, zdaj pa je ugnal še Rafaela Nadala. Foto: Reuters
Juan Martin Del Potro je v prvem krogu izločil Novaka Đokovića, zdaj pa je ugnal še Rafaela Nadala. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray bo drugič zapored igral v finalu olimpijskega turnirja. Pred štirimi leti je v finalu premagal Rogerja Federerja. Foto: Reuters
Monica Puig
Monica Puig je pripravila presenečenje podobno tistemu iz Aten leta 2004, ko je v moški konkurenci slavil Čilenec Nicolas Massu. Foto: Reuters

Argentinec je v gladiatorskem obračunu, polnem preobratov, slavil zmago po treh urah in 10 minutah. Del Potro je pri 5:4 v odločilnem nizu serviral za zmago, a se je neuničljivi Nadal, ki je v zadnjih 24 urah odigral devet nizov, vrnil v dvoboj. Povedel je s 6:5, toda Del Potro je ohranil mirne živce in izsili podaljšano igro. V njej je povedel s 5:2, vendar se Nadal ni dal. Španec je ubranil prvo zaključno žogo, pri drugi pa je forehend poslal za las v avt in slavje Del Potra se je lahko začelo.

Nadal, ki je v petek odigral dolg polfinale proti Thomazu Bellucciju, nato pa še finale dvojic, v katerem je z Marcom Lopezom osvojil zlato medaljo, je v enem tednu na igrišču preživel kar 19 ur.

Murray gladko prek Nišikorija

Branilec naslova Andy Murray je v prvem polfinalu brez večjih težav s 6:1, 6:4 odpravil Japonca Keia Nišikorija. Škot je v prvem nizu dvakrat odvzel servis nasprotniku in ga končal v 32 minutah. Odločilni brejk v drugem nizu mu je uspel v peti igri, ki jo je dobil brez izgubljene točke. Svoj servis je do konca držal brez slehernih težav in zmagal po uri in 19 minutah.

Puigova poskrbela za prvo zlato medaljo v zgodovini Portorika
V ženskem delu turnirja je senzacijo pripravila nepostavljena Monica Puig, ki je v finalu s 6:4, 4:6 in 6:1 premagala drugo nosilko, Nemko Angelique Kerber.
S tem je Portoriku priborila prvo zlato medaljo v zgodovini olimpijskih iger. Pred tem se je Portoriko ponašal z dvema medaljama, srebroma boksarja Luisa Ortiza leta 1984 in rokoborca Jaimeja Espinala leta 2012.

22-letna Puigova, 34. igralka sveta, je doslej osvojila le en turnir WTA, pred dvema letoma v Strasbourgu. Na poti do finala je izločila Polono Hercog, Garbine Muguruzo, Lauro Siegemund in Petro Kvitovo, za konec pa je skorajda zavezala kravato letošnji zmagovalki Melbourna in finalistki Wimbledona. Nemka je častno igro osvojila pri vodstvu Puigove s 5:0.

Polfinale (M):
DEL POTRO (ARG) - NADAL (ŠPA/3)
5:7, 6:4, 7:6 (5)

MURRAY (VB/2) - NIŠIKORI (JAP/4)
6:1, 6:4


Finale (Ž):
PUIG (PRT) - KERBER (NEM/2)
6:4, 4:6, 6:1

Za bronasto medaljo:
KVITOVA (ČEŠ/11) - KEYS (ZDA/7)
7:5, 2:6, 6:2