Tina Mrak in Veronika Macarol sta dobili vsaj majhno zadoščenje za torkovo sodniško odločitev, ki je bila po njunem mnenju neupravičena. Foto: STA
Tina Mrak in Veronika Macarol sta dobili vsaj majhno zadoščenje za torkovo sodniško odločitev, ki je bila po njunem mnenju neupravičena. Foto: STA
Špela Ponomarenko Janić
Špela Ponomarenko Janić Brazilijo zapušča s četrtim in desetim mestom. Foto: www.alesfevzer.com

Škoda, kajti če ne bi bilo torkove diskvalifikacije, bi se Slovenki veselili olimpijske medalje. Primorki sta bili po treh torkovih regatah tretji, a sta se Japonki pritožili, tako da so Mrakovi in Macarolovi črtali doseženo šesto mesto, po mnenju naših povsem neupravičeno. Sodniki so verjeli besedam japonskega dvojca, čeprav videodokaza ni bilo.
Slovenska posadka je zdrsnila na sedmo mesto in ostala pred današnjim dnem praktično brez možnosti za kolajno, saj je za tretjeuvrščeno posadko zaostajala za 16 točk.

Slavili 19 sekund pred tekmicami
Jezni Mrakova in Macarolova sta v regati za medalje jadrali praktično brezhibno. Na prvi obratni boji sta bili četrti, nato sta se povzpeli na tretje mesto, na tretjem obratu pa sta že prevzeli vodstvo. V cilj sta prišli 19 sekund pred drugouvrščenima Nizozemkama. Tretji sta bili Novozelandki. Povsem se je regata ponesrečila Američankama, ki sta bili zadnji, deseti, in s tretjega zdrsnili na sedmo mesto.
Medalje v Veliko Britanijo, Novo Zelandijo in Francijo
Olimpijski prvakinji sta že pred finalno regato postali Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, ki sta v zadnji regati le kontrolirali dogajanje in v cilj prišli osmi. Srebro sta osvojili branilki naslova z Nove Zelandije Jo Aleh in Polly Powrie, bron pa Francozinji Camile Lecointre in Helene Defrance. Četrti sta bili Nizozemki, peti pa Japonki, ki sta v torek tako zagrenili življenje Slovenkama. Današnja zmaga v regati, v kateri so se točke štele dvojno, je Mrakovi in Macarolovi prinesla le eno mesto napredovanja.

Mrakova: Dokazali sva, da sva neupravičeno ob kolajno
"Dokazali sva, da spadava v vrh in da sva neupravičeno ob kolajno. Jasno je, da je grenak priokus še večji, a ne moreva nič, kolajne so podeljene. Vedeli sva, da realnih možnosti ni, naredili sva vse, da izkoristiva tiste teoretične možnosti. Tvegali sva, držali sva se leve strani, kot sva se dogovorili, storili svoje, a preostali rezultati se nama nista izšli. Jasno je, da sva razočarani, sem sva prišli po kolajno, nisva je osvojili, toda to ne bo vplivalo na najini karieri, o kateri se bova pogovorili doma," je povedala Mrakova. Japonki, ki sta zakrivili diskvalifikacijo, njuni prijateljici ne bosta: "Ne bova ju ravno utopili v morju, je pa za naju zadoščenje, da nista osvojili kolajne."

Odločitev v tem razredu bi morala biti že v sredo, a je zaradi pomanjkanja vetra odpadla. Danes je bil veter jadralcem bolj naklonjen, pihal je s hitrostjo okoli desetih vozlov, tako da bodo lahko pod streho spravili še zadnje štiri odločitve v tem športu.
Hrvaškemu moškemu dvojcu zlato v razredu 470
V razredu 470 pri moških sta zmago slavila Hrvata Šime Fantela in Igor Marenić, ki sta imela že pred zadnjo regato veliko prednost pred zasledovalci. To je po Tončiju Stipančiću, ki je bil srebrn v razredu laser, druga jadralna medalja za Hrvaško.

#jadralkidržavatočke
1.Mills/ClarkVelika Britanija 44
2.Aleh/PowrieNova Zelandija 54
3.Lecointre/DefranceFrancije 62
4.Zegers/Van VeenNizozemska 63
5.Kondo-Jošida/JošiokaJaponska 66
6.Mrak/MacarolSlovenija 67
7.Haeger/ProvanchaZDA 69
8.Oliveira/BarbachanBrazilija 76
9.Vadlau/OgarAvstrija 92
10.Skrzypulec/GliszczynskaPoljska106





Ponomarenkova druga v B-finalu
Kajakašica Špela Ponomarenko Janić je v šprintu na mirnih vodah na 500-metrski razdalji zasedla deseto mesto, potem ko je v finalu B zaostala le za Rusinjo Eleno Anjušino. V sredo je za malo zgrešila uvrstitev v drugi finale v Riu. Na 200 m je bila celo tik za medaljami na četrtem mestu.

"Želela sem si še en finale A, kar pa mi v sredo ni uspelo. Danes se je bilo izredno težko motivirati za ta finale B. Četrto mesto tukaj že imam in danes je bilo 9., 10. ali 11. mesto nekako nepomembno. Startala sem podobno kot v sredo, saj smo imele nasprotni veter in vedela sem, da bo treba na progi zdržati še 10 sekund več," je povedala 34-letna Koprčanka. Dodala je: "Lepše bi bilo, če bi to taktiko lahko uporabila v finalu. Žal mi je, a tudi četrto mesto na 200-metrski razdalji je super in sama si tukaj na igrah nimam česa očitati."

Ponomarenkova stopnjevala ritem in bila 10.
Jadranje: Pirova zmaga Slovenk in grenak priokus
Zmaga dvojca Mrak/Macarol za 6. mesto
Ponomarenkova stopnjevala ritem in bila 10.
Jadranje: Pirova zmaga Slovenk in grenak priokus
Zmaga dvojca Mrak/Macarol za 6. mesto