Levo bazen za vaterpoliste in sinhrono plavanje z normalno modro vodo in desno bazen za skoke v vodo, ki se je v zadnjih 24 urah povsem obarvala v zeleno. Foto: Reuters
Levo bazen za vaterpoliste in sinhrono plavanje z normalno modro vodo in desno bazen za skoke v vodo, ki se je v zadnjih 24 urah povsem obarvala v zeleno. Foto: Reuters

V bližini razvpite favele Božje mesto v Riu so v torek ponoči napadli avtobus z novinarji, ki je bil na poti v osrednje medijsko središče. Ni še jasno, ali sta v avtobus priletela kamna ali krogli, a zaradi razbitih šip sta dva novinarja dobila lažje poškodbe. Novinarji, ti so se vračali s stadiona za ragbi v Deodoru, so se po poku vrgli na tla avtobusa, voznik pa je pohodil plin in potem potnike v spremstvu policije odpeljal do središča IBC/MPC.

Vrsta varnostnih incidentov
Prireditelji iger so sporočili, da so zaradi napada še dodatno poostrili varnost, a o samem incidentu še niso podali podrobnejših pojasnil, pri čemer novinarji povečini zatrjujejo, da je šlo za strelski napad. Rio je sicer znan po oboroženih napadih in nasilju tolp. Gre za zadnjega v nizu incidentov od začetka iger. V soboto je streho novinarskega središča predrla krogla, ki naj bi tja "zašla". Isti dan so morali izvesti kontrolirano eksplozijo v bližini trase kolesarske dirke, sumljiv paket pa so v torek razstrelili tudi v bližini luksuznega hotela Copacabana Palace.

Namesto v modro, skakali v zeleno vodo
Sinhronizirani skoki z 10 m
so v torek ponudili nenavadno sliko. Še v ponedeljek je bila bazenska voda običajno modra, v torek pa je bila zelena in to z vsako uro močnejšega odtenka. "Tako zelena? Ko je sonce zašlo, je bilo videti še huje," se je čudila britanska skakalka v vodo Tonia Couch. Sprememba barve vode je postala senzacija družbenih omrežij, prenos pa si je ogledalo neprimerno več ljudi kot navadno.

Zaradi zelene celo bolj vidni pravilni pristanki
Prireditelji so po koncu dneva morali podati izjavo: "Za nas je izjemnega pomena, da so tekmovališča na najvišji mogoči ravni. Testiranja vode niso pokazala nobenega tveganja za športnike." Tudi sami tekmovalci so potrdili, da voda ni imela nobenega čudnega okusa ali občutka, trenerji in sodniki pa so potrdili, da je vse močnejši zeleni odtenek vode celo pomagal k boljši presoji in ocenjevanju, saj se je tako natančneje videl sam pristanek in posledični pljusk vode.

Kakšne barve bo bazen v sredo?
Zdaj se vrstijo ugibanja, kaj se je zgodilo v vodnem središču Maria Lenk, prevladujeta pa dve mnenji: ali so se čez noč razpasle alge ali pa je bilo dodano manj klora in je to sprožilo barvno reakcijo, utegne biti tudi povezano. Zdaj se s pričakovanjem čaka nov dan in ugiba, kakšna bo voda v bazenu za skoke z višine.

Nova nevarnost v Riu - krokodili
Glede varnosti Rio ni med najboljšimi na svetu, pravzaprav je številne obiskovalce kar precej strah zaradi kriminala v mestu. A avstrijski igralec golfa Bernd Wiesberger je spoznal še eno nevarno plat tega mesta - krokodile. V družbi z Avstralcem Rickiejem Fowlerjem sta ju med treningom zmotila plazilca, ki sta se nato umaknila v bližnji ribnik. "Par dodatnih nevarnosti v Riu," je golfist zapisal na Twitterju in objavil sliko obeh malce bolj nevarnih gledalcev golfa.