Nastop Usaina Bolta na 100 metrov je povzročil zmedo na newyorškem letališču JFK. Foto: Reuters
Nastop Usaina Bolta na 100 metrov je povzročil zmedo na newyorškem letališču JFK. Foto: Reuters
Erika Olivera
Erika Olivera je postala prva maratonka, ki je petkrat nastopila na olimpijskih igrah. Tokrat je zasedla 105. mesto. Foto: Reuters

Ko je Usain Bolt "Strela"z 9,81 osvojil že svojo sedmo zlato olimpijsko medaljo, je bil to eden izmed vrhuncev letošnjih iger v Riu in dogodek je v prenosu videlo ogromno ljudi. Navijanje, ploskanje in ropotanje tistih, ki so gledali prenos olimpijskega finala v šprintu, so nekateri očitno razumeli kot pretep in streljanje, zato je nastal preplah. Zaradi previdnostnih ukrepov so evakuirali terminal 8 ter nekoliko zadržali letalski promet, da so se prepričali, da ni nevarnosti.

Stepanova se boji za svoje življenje
Atletinja in žvižgačiča Julija Stepanova se po poskusu vdrtja v svoj račun pri Svetovni protidopinški agenciji Wada boji za svoje življenje. "Če se nama kaj zgodi, vedite, da ni šlo za nesrečo," je povedala v ponedeljek. Skupaj z možem bosta zato storila vse, da bosta ostala na varnem.

Egipčan ni spoštoval fair playa
Egiptovskega judoista Islama El Shehabyja so z olimpijskih iger poslali domov, ker se po izgubljenem dvoboju ni želel rokovati s svojim nasprotnikom, Izraelcem Or Sassonom. Mednarodni olimpijski komite je 34-letnika ostro okaral po njegovem petkovem izgubljenem dvoboju. Shehaby se po tekmi ni želel niti prikloniti niti rokovati se s Sassonom, kot je to sicer v navadi med nasprotnikoma v judu. MOK je ocenil, da je bilo njegovo ravnanje "v nasprotju s prijateljskim duhom, ki ga zajemajo olimpijske vrednote". Dejanje El Shehabyja je ostro obsodil tudi egiptovski olimpijski komite in Shehabyja poslal domov.

Petkrat opravila z olimpijskim maratonom
Čilenka Erika Olivera se lahko pohvali, da je kot prva ženska pretekla pet olimpijskih maratonov. Na nedeljskem teku, na katerem je slavila Kenijka Jemima Jelagat Sumgong, je 40-letnica s časom 2:50:29 v cilj pritekla kot 105. od skupaj 156 tekačic. Svoj prvi olimpijski maraton je Olivera, ki je takrat nosila tudi čilsko zastavo, pretekla leta 1996 v Atlanti. Igre v Pekingu leta 2008 je iz osebnih razlogov preskočila, z igrami v Riu pa mati petih otrok končuje kariero.

38 tisoč vojakov skrbi za red
Že od nekdaj je znano, da naj bi med olimpijskimi igrami po vsem svetu zavladal mir. Da bi bilo to vsem jasno, so organizatorji na ulice Ria poslali kar 38.000 vojakov. Poleg tega brazilska vojska z veliko oglasno kampanjo vabi rekrute. Na postajah podzemne železnice visijo plakati z močno oboroženim moškim, v ozadju sta Guanabarski zaliv in gora Sladkorni stožec, spodaj pa pripis: "Oborožene sile: Branijo državo na olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Riu 2016."

Nasilje v olimpijski vasi
Brazilska policija je zaradi obtožb o napadu in poškodbi sobaric v olimpijski vasi v ponedeljek zaslišala bolgarskega športnika. "Sprožili smo postopek zaradi poškodb, ki naj bi jih povzročil športnik iz bolgarske delegacije več sobaricam, ki delajo v olimpijski vasi," je sporočila policija. Ena od žensk je povedala, da se je incident zgodil, ko je skupaj s kolegicami prišla v športnikovo sobo pospravljat. A športnik je vztrajal, naj zapustijo sobo, ter sprva udaril eno, nato pa napadel še preostale zaradi razloga, ki ga policija v izjavi ni navedla. Tudi identitete športnika policija ni razkrila.

Sicer pa ne gre za osamljen primer napada. Na podlagi obtožb o spolnem napadu 5. in 8. avgusta sta bila namreč aretirana maroški in namibijski boksar, Hassan Saada in Jonas Junias. Saado so pozneje izpustili, a so mu prepovedali vrnitev v olimpijsko vas ter približevanje dvema Brazilkama, ki ju je domnevno napadel. Oba športnika so tudi izključili s tekmovanja.

Požar na prizorišču bojev v gorskem kolesarstvu
Gozdni požar ogroža prizorišče olimpijskih iger v gorskem kolesarstvu. Požar se je začel v hribih v ozadju kompleksa Deodoro na zahodu mesta, močan veter pa je požar le še razplamtel. Na srečo je veter hitro spremenil smer, pa tudi dež je ublažil ognjene zublje. Olimpijski kros za ženske s Tanjo Žakelj bo na sporedu 20. avgusta, dan pozneje pa čaka preizkušnja še moške.

Menstrualni krči ne prizanašajo niti olimpijkam
Kitajska plavalna zvezdnica Fu Juanhui, ki je po simpatičnih iskrenih izjavah pred kamerami postala senzacija družbenih omrežij, je spet v središču pozornosti: tokrat podira tabuje o mesečnem perilu. Več tukaj.