Vasilij Žbogar je bil prvi dan bojev v razredu finn odlično razpoložen. V prvi regati je bil tretji, v drugi pa najhitrejši. Foto: Reuters
Vasilij Žbogar je bil prvi dan bojev v razredu finn odlično razpoložen. V prvi regati je bil tretji, v drugi pa najhitrejši. Foto: Reuters
Vasilij Žbogar
Tekmovanje v razredu finn bo potekalo do torka, 16. avgusta. Foto: Reuters
Anja Klinar
Anja Klinar je slovenskemu plavanju vendarle priborila prvi polfinalni nastop v Riu 2016. Foto: STA
Vasilij Žbogar - Atene 2004
Spomin na Atene, ko je Vasilij Žbogar osvojil svojo prvo olimpijsko medaljo. Foto: Reuters

V prvi regati, ki je minila v šibkem vetru, je bil slovenski zastavonoša ob odprtju olimpijskih iger v Riu tretji. Zaostal je za najhitrejšem Argentincem Facundom Olezzo Bazanom in Turkom Alicanom Kaynarjem.

V drugi regati je slovenski jadralec v cilj sicer prišel za Madžarom Zsomborom Bereczom, ki pa je bil diskvalificiran.

Skupno je Žbogar v vodstvu s štirimi točkami. Drugi je Alian Kaynar (7 točk), tretji pa Facundo Olezza Bazan (10 točk). Favorizirani Britanec Giles Scott (20 točk), štirikratni svetovni prvak, je deseti, potem ko je bil v prvi regati 17., v drugi pa tretji.

Do 14. avgusta bo na sporedu deset regat (naslednji dve v sredo), odločilna, na kateri se bodo delile medalje, pa bo 16. avgusta.
V sredo in četrtek predvidoma močnejši veter
"Flota je zelo močna in razlike so zelo majhne, zato lahko že najmanjša napaka pomeni izgubo petih ali desetih mest. Tako je najbolje, da si malce v ospredju in lahko pokrivaš tiste povsem spredaj ter si s tem olajšaš delo. Seveda je zelo dobro, da sem imel zelo dober začetek OI, toda pred nami sta dva dneva predvidenega jadranja v močnem vetru, zato bom skušal ostati blizu najhitrejšim,"
je pojasnil Žbogar, ki je sicer najstarejši, pa tudi najlažji med jadralci v finnu.

Izolan je prvi del kariere jadral v laserju, v katerem je osvojil dve olimpijski medalji (bron v Atenah in srebro v Pekingu). Sledil je preskok v razred finn. Pred štirimi leti je v Londonu osvojil šesto mesto.

V sredo bo svoje nastope začela tudi druga slovenska posadka - Tina Mrak in Veronika Macarol bosta tekmovali v razredu 470. Tudi v tej kategoriji je deset regat, odločilna, 11., pa bo na sporedu 17. avgusta.

Olimpijske igre spremljajte na RTV Slovenija:
- prenosi dogodkov na TV Slovenija 2 in MMC TV,
- bogat spored tudi na frekvencah Vala 202.

Klinarjeva v polfinalu na 200 delfin
Slovensko plavanje ima v Riu prvi polfinalni nastop. Anja Klinar je na 200 metrov delfin v kvalifikacijah plavala 2:08,43 (drugi najboljši čas kariere), kar je bil 14. izid.

"Na 400 sem bila razočarana in sem se poskušala dobro pripraviti na 200 delfin. Nisem računala, da bi lahko dobro plavala, namučila sem se, a dokazala, da le nisem tako slabo pripravljena. Morda pa je pomagalo, da sem bolj sproščeno prišla na štart," je povedala Klinarjeva, ki jo polfinalni nastop čaka ponoči, ob 4.03.

Najboljša v predtekmovanju je bila Španka Mireia Belmonte Garcia (2:06,64).

Anže Tavčar je v kvalifikacijah na 100 metrov prosto s 36. časom 49,38 pričakovano ostal brez polfinala. "To je moj drugi najboljši jutranji čas v karieri, tako da sem zelo zadovoljen. Za menoj je najboljša sezona kariere, ki pa je bila zaradi študija v ZDA zelo naporna. Imel sem več vrhuncev in že priprava na Rio je bila težka," je povedal Tavčar, ki mu ni uspelo postaviti novega državnega rekorda.

Preostali slovenski nastopi 4. dne OI v Riu:
- Tina Trstenjak
- Benjamin Savšek
- rokometaši premagali Brazilijo