Bakla z olimpijskim ognjem je v petek
Bakla z olimpijskim ognjem je v petek "potovala" vzdolž slovite plaže Copacabana. Foto: Reuters
Stadion Maracana
Otvoritvena slovesnost bo potekala na stadionu Maracana. V ospredju znameniti kip Jezusa Kristusa Odrešenika. Foto: Reuters
Olimpijski krogi v vasi
Pogled na olimpijsko vas, v kateri biva večina nastopajočih športnikov. Foto: Reuters
Slovenija
Med več kot 11.000 športniki iz 206 držav bo tudi 63 Slovencev in Slovenk, ki bodo lovili jubilejno 20. medaljo za samostojno Slovenijo na poletnih OI. Foto: www.alesfevzer.com
V Riu de Janeiru bo zagorel olimpijski ogenj
Odštevanje do odprtja olimpijskih iger


Prva tekmovanja (ženski in moški nogometni turnir) so se sicer že začela, olimpijske igre pa bodo uradno odprte čez nekaj ur. Slovesnost se bo začela ob 1.00, spremljali pa jo boste lahko na TV Slovenija 2 in MMC TV. To bodo sploh prve olimpijske igre v Južni Ameriki.

Prenos odprtja iger boste lahko spremljali na TV Slovenija 2 in MMC TV. Začel se bo v soboto ob 0.50.
Vabljeni k pregledu članka MMCpodrobno, kjer smo predstavili različne vidike.


Prireditelji napovedujejo "najbolj kul" šov vseh časov

Organizatorji obljubljajo, da bo otvoritvena slovesnost na stadionu Maracana "najbolj kul šov vseh časov," poln sambe, dreves in stvaritev v slogu MacGyverja. Odprtje iger bo imelo rdečo nit v varovanju okolja, raznolikosti in veselju. Trajalo bo tri ure, svetovnim voditeljem, ki se bodo udeležili odprtja, pa bodo dali semena, ki jih bodo zasadili za gozdove prihodnosti.

Pele ne bo prižgal ognja
Še vedno ni jasno, kdo bo prižgal olimpijski ogenj. Zagotovo pa to ne bo legendarni nogometaš Pele, ki po nedavni operaciji kolka za hojo uporablja palico. "Trenutno nisem dovolj pripravljen in zdrav, da bi lahko spremljal slovesnost. Vedno sem si prizadeval, da ne bi razočaral svoje družine in brazilskega naroda," je sporočil Pele. Na začetku odprtja bodo predvajali himno, nato pa bodo zbrane na kultni Maracani in tiste pred televizijskim zasloni popeljali na popotovanje skozi čas, na ta način želijo prikazati začetek brazilskih ljudstev, ki so zdaj del modernega življenja.

Na odprtju iger 19 slovenskih športnikov
Na odprtju iger bo slovensko zastavo nosil jadralec Vasilij Žbogar. Za njim bo korakalo še 18 slovenskih športnic in športnikov ter triindvajset trenerjev, zdravnikov in fizioterapevtov. Na odprtju ne bo tistih, ki jih že naslednji dan čaka nastop in tistih, ki še niso prispeli v Rio. Slovenija se bo v mimohodu držav predstavila kot 60.

Sedmi nastop samostojne Slovenije na poletnih OI
Slovenija bo sicer kot samostojna država sedmič nastopila na poletnih olimpijskih igrah, do zdaj je prav na vsakih osvojila vsaj dve medalji. Na zadnjih igrah v Londonu so se z medaljo domov vrnili Urška Žolnir, Primož Kozmus, Iztok Čop/Luka Špik ter Rajmond Debevec. Nobenega od omenjenih tokrat ni v ekipi, saj Debevec ni dosegel olimpijske norme, preostali pa so končali kariere.

Slovenska bera do zdaj: 43 medalj
V Riu bo nastopilo 63 slovenskih športnikov, najbolj vroča kandidata za medaljo pa sta judoistka v kategoriji do 63 kilogramov Tina Trstenjak, aktualna evropska in svetovna prvakinja, ter kanuist Benjamin Savšek, dvakratni svetovni podprvak. Oba bosta nastopila isti dan, v torek, 9. avgusta. V krogu za medaljo so še kanuista Luka Božič/Sašo Taljat, judoistka Ana Velenšek, kolesar Primož Roglič, jadralec Vasilij Žbogar, kajakaš Peter Kauzer, kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić, atletinja Martina Ratej, rokometna reprezentanca ... Slovenski športniki so do zdaj na poletnih igrah za različne države (Avstro-Ogrska, Kraljevina Jugoslavija, SFRJ in Slovenija) osvojili 43 medalj, od tega 11 zlatih, 14 srebrnih in 18 bronastih.

Stroški iger okrog 10 milijard evrov
Osemindvajsete poletne olimpijske igre bo gostil Rio de Janeiro, ki šteje 6,5 milijona prebivalcev, s širšo okolico kar 12 milijonov. Za varnost na igrah, na katerih bo sodelovalo 10.500 športnikov in 206 držav, bo skrbelo 85.000 ljudi, kar je dvakrat več kot v Londonu 2012. Na voljo bo 306 kompletov medalj, 136 v ženski konkurenci, 161 v moški in devet v mešani, stroški iger pa se gibljejo okoli desetih milijard evrov, kar je štirikrat manj, kot so pred dvema letoma porabili Rusi za zimske igre v Sočiju. Na voljo je 7,5 milijona vstopnic, organizatorji pa pričakujejo, da bo v Rio de Janeiro v času iger prišlo 500.000 obiskovalcev.

Protesti proti "razmetavanju" denarja
Le nekaj ur pred odprtjem pa so bili v Riu de Janeiru protesti zaradi OI. Nekaj tisoč protestnikov je vladi očitalo, da ob slabem gospodarskem stanju v državi, vse več brezposelnih "razmetava" z denarjem. Poleg tega Brazilijo pretresa še politična kriza, ki je odnesla nekdanjo predsednico Dilmo Rousseff, ki je ne bo na slavnostni otvoritvi, manjkali pa bodo še nekateri drugi nekdanji voditelji. Država je namreč politično razklana, vse niti tudi pri organizaciji slovesnosti pa vleče začasni predsednik Michael Temer.

V Riu de Janeiru bo zagorel olimpijski ogenj
Odštevanje do odprtja olimpijskih iger