100 dni do ZOI-ja 2014, ki jih bodo gledalci v Evropi spremljali večinoma v večernih in nočnih urah. Foto: Reuters
100 dni do ZOI-ja 2014, ki jih bodo gledalci v Evropi spremljali večinoma v večernih in nočnih urah. Foto: Reuters
Olimpijska
Olimpijsko ura v središču Vancouvra pridno odšteva sekunde do velike otvoritve na BC Place Stadiumu. Foto: Reuters
Saša Farič
Saša Farič bo eden izmed slovenskih adutov za olimpijsko odličje v Kanadi. Foto: Primož Vrhovnik
Quatchi, Miga in Sumi,
Simpatične maskote bodo zaznamovale in spremljale igre v Vancouvru in po vsem svetu. Foto: Reuters
Zlata vancouvrska medalja
Športnike v Vancouvru čaka boj za 86 kompletov olimpijskih medalj. Foto: Reuters
Do začetka ZOI-ja še 100 dni

V petek, 12. februarja, se bodo smučarji skakalci ob 18.00 po slovenskem času kot prvi športniki na 21. zimskih olimpijskih igrah podali na tekmovališče. Slovesna otvoritev v največjem mestu Britanske Kolumbije se bo začela devet ur pozneje oz. ob treh zjutraj po slovenskem času.

Alpinci in nordijci v poznih večernih urah
Vsekakor bodo tretje olimpijske igre v Kanadi (poletne '76 v Montrealu in zimske '88 v Calgaryju) čas neprespanih noči za slovenske in evropske navijače, predvsem tiste, ki jih zanimajo športne panoge, ki se bodo ob severnem Pacifiku odvijale v tamkajšnjih popoldanskih urah. Na srečo se bodo za Slovence najzanimivejše odločitve v alpskem in nordijskem smučanju (teki, smučarski skoki) ter biatlonu končale do polnoči po slovenskem času oz. 15.00 po lokalnem.

Delitev na evropske in ameriške športe?
Težje bo "hokejistom" - najbolj spektakularen šport na zimskih igrah se bo s tekmami začenjal ob polnoči in končeval ob osmih zjutraj. Podoben urnik bodo imeli tudi preostali športi na ledu (umetnostno in hitrostno drsanje, curling) in ledeni stezi (bob, sankanje). V tem času bo tudi večina finalnih odločitev v atraktivnem deskanju na snegu in smučarskem prostem slogu.

Zahodna Kanada zakleta za Slovence
Na olimpijskih prizoriščih v Whistlerju, v Vancouvru naj bi nastopila le umetnostna drsalca, Slovenci nimajo najboljših izidov. Med skakalci je bil na generalki najboljši Mitja Mežnar s skromnim 28. mestom, Robert Kranjec je bil le 32. Najboljša uvstitev Tine Maze v Whistlerju je 12. mesto iz superkombinacije izpred dveh sezon. Svetla izjema je Aleš Gorza, ki je na superveleslalomu februarja 2008 presenetljivo osvojil tretje mesto. Andrej Jerman je bil na isti tekmi 22. Petra Majdič sploh še ni nastopila v olimpijskem parku, saj je lani izpustila generalko.

Med igrami v Vancouvru, ki jih boste lahko podrobno spremljali tudi na Televiziji in Radiu Slovenija ter Multimedijskem centru, bodite še posebej pozorni na sledeče stvari:

Maskote
Simpatična mistična bitja so se preoblikovala v maskote 21. zimskih iger. Quatchi - "sasquatch", kanadska različica jetija, ki straši po zahodnih predelih Kanade. Sumi - živalski duh, ki ima orkino glavo, krila "thunderbirda" in medvedje šape. Miga - morski medved iz indijanskih mitov, pol orka pol medved.

"Cesta"
Smučarska prizorišča so skoncentrirana v Whistlerju in njegovi okolici. Zimsko-športno središče od Vancouvra loči 145 kilometrov, a ju povezuje samo ena avtocesta ("Sea-to-Sky"). Med sezono vzame pot tudi do tri ure vožnje. Kanadčani so razširili cesto, kolikor so mogli, a sta jim morje na eni strani in hribi na drugi marsikje preprečila razširitev. Februarja na omenjeni cesti ne manjka niti megle in snega, občasno za kakšno nesrečo poskrbijo še zablodele živali.

Doping
Predstavniki Wade bodo med igrami vzeli dva tisoč vzorcev urina in krvi oz. dvakrat več kot med zadnjimi igrami v Torinu. Na drsalnem ovalu v Richmondu so zgradili povsem enak laboratorij, kot ga imajo Kanadčani v Montrealu in ga Wada običajno uporablja za B-teste širom sveta.

Curling
Hokej je številka ena v Kanadi, medtem ko je "curling" najljubše razvedrilo "canucksov". Za Slovenijo obskuren šport bo v Vancouvru deležen posebne pozornosti. "Pometanje po ledu" redno postreže z dramami in številni že napovedujejo, da bo še posebej pestro, ko se bosta v ženski konkurenci srečali Kanada in ZDA, katere kapetanka je v Kanadi rojena Debbie McCormick.

Ski-kros
Edina novost na vancouvrskem koledarju je ski-kros. Dinamična in atraktivna disciplina smučarskega prostega sloga, ki poteka na izpadanje, je zelo podobna deskarskem krosu, le da poteka na krajših alpskih smučeh. Slovence bo novost pritegnila tudi zaradi Saše Farič, ki po izidih zadnjih dveh let spada med vroče kandidatke za odličja. Pri moških bo tekmoval tudi nekdanji ameriški smukač Daron Rahlves, lanskoletni prvak "ekstremnih iger" (X Games).

Ganec na smučeh
Kwame Nkrumah-Acheampong
lahko postane naslednik britanskega smučarskega skakalca Eddieja Edwardsa in jamajške bob ekipe. Alpski smučar bo najverjetneje zastopal Gano, smučati se je naučil šele pred petimi leti, večino treninga pa opravi na pokritem umetnem smučišču v severnem Londonu. Potencialno prvi Ganec na zimskih igrah je na dobri poti, saj je že nekaj mesecev njegov FIS-količnik manj kot 140 (137,5), kar je omejitev za "eksote".

Povratniki med plesalci
Umetnostno drsanje, ki ima velik in zvest krog občudevalcev, se veseli vrnitve nekaterih velikih zvezd. Svojo srečo bo v Kanadi poizkušal nekdanji olimpijski prvak Rus Jevgenij Plušenko, zlato bosta naskakovala srebrna Američanka Sasha Cohen in Francoz Stephane Lambiel. Po triletnem premoru se med plesne pare vrača kitajska naveza Šen Šue in Žao Hongbo.

No, pa začnimo odštevati: 99, 98, 97 ...

Do začetka ZOI-ja še 100 dni