Dejan Fabčič nastopa na tretjih paraolimpijskih igrah, a v tretji različni športni disciplini. Foto: Promocijsko gradivo/MP Produkcija
Dejan Fabčič nastopa na tretjih paraolimpijskih igrah, a v tretji različni športni disciplini. Foto: Promocijsko gradivo/MP Produkcija

Dejan Fabčič je svojo tretjo paraolimpijsko izkušnjo po letih 2008 in 2016, a prvo lokostrelsko, začel prejšnji teden s solidnim kvalifikacijskim nastopom v disciplini ukrivljeni lok. Z 20. izhodiščem je za tekmeca dobil Mehičana Sameula Molino, 13. iz kvalifikacij.

Za napredovanje potreboval le devet puščic

Optimistične napovedi iz njegovega tabora pred tekmo se se izkazale za upravičene. Fabčič je ne le preskočil prvo oviro, ampak mehiškemu tekmecu ni dovolil, da bi se mu sploh približal.
Za napredovanje je potreboval le tri serije oziroma devet puščic, saj je zmagal s 6:0, zadel tudi štiri desetice in tako ekspresno zapustil danes deževno prizorišče lokostrelskih obračunov.

Fabčič izpadel v osmini finala

"Prvi nastop je za mano, zelo sem vesel, potrudil sem se, da sem delal res dobre strele, tako kot sva se z Brino dogovorila. Kot ves čas pravim, če so dobri streli, so tudi dobri zadetki, in danes so bili dobri zadetki," je po prvem delu naloge pojasnil Fabčič.

"Razmere so zahtevne, ampak nekaj takšnih tekem v dežju je letos že za njim. Ne bi rekla, da je bila samozavest, ampak odločna izvedba. Držal se je načrta in to se je obrestovalo," pa je bila zadovoljna tudi njegova trenerka Brina Božič.

Nemec premočan v osmini finala

Naslednji tekmec Fabčiča je bil Nemec Maik Szarszewski, ki je s 6:2 ugnal Tajca Hanreuchaia Netsirija. Szarszweski je bil v kvalifikacijah le 29., a je vseeno izločil četrtega iz prvega tekmovalnega dne.

Očitno je Szarszewski v izjemni dnevni formi, saj je nato gladko s 6:0 izločil Fabčiča, ki je bil blizu uspeha le v drugi seriji (27:28), potem ko je prvo izgubil s 23:27 in tretjo s 24:27.

"Nasprotnik je res dobro streljal. Ampak vsi, ki smo prišli naprej, smo dobri. Lahko bi premagal vsakega, pa tudi vsak lahko premaga mene. Veliko je odvisno od sreče, znanja, izkušenj, tudi vremenskih razmer. Nisem imel nobenih možnosti, že dolgo je na sceni in ima veliko kilometrine," je po tekmi priznal slovenski lokostrelec.

Tim Žnidaršič Svenšek je po lastnih besedah prehitro začel nastop na 100 m hrbtno, tako da je malce zaostal za osebnim rekordom, ki so ga načrtovali. Foto: Reuters
Tim Žnidaršič Svenšek je po lastnih besedah prehitro začel nastop na 100 m hrbtno, tako da je malce zaostal za osebnim rekordom, ki so ga načrtovali. Foto: Reuters

Mladi plavalec do drugega 16. mesta v Tokiu

Za najmlajšega udeleženca iger v slovenski odpravi, 17-letnega Tima Žnidaršiča Svenška, je bil petkov nastop drugi in zadnji na igrah v Tokiu. V plavalni ekipi so si želeli, da bi odplaval čim boljši čas in morda izboljšal uvrstitev s prve tekme na 50 metrov delfin, čeprav so poudarjali, da je konkurenca v njegovi kategoriji S6 prav v tej disciplini zelo močna.

Žnidaršič Svenšek izpolnil pričakovanja v Tokiu

Na koncu je Žnidaršič Svenšek ponovil dosežek s prve tekme in bil 16. Na startu se je, kot je pozneje sam priznal, pognal celo malo preveč, a je bil vseeno zadovoljen z doseženim. Čas 1:26,66 je drugi najboljši zanj doslej v karieri, s tem je končal na šestem mestu svoje skupine in skupno na 16. v vseh treh skupinah.

Za sekundo zaostal za osebnim rekordom

"Dal sem vse od sebe in zato sem zelo zadovoljen. To je drugi rezultat, le sekundo slabši od osebnega rekorda, kar je zelo dobro. Dobro sem se odrezal, ponosen pa sem tudi na druge plavalce, saj smo kot velika družina," je mladi slovenski plavalec ocenil svoj drugi olimpijski nastop.

"Pogovoril sem se s trenerko in povedala je, da sem malo prehitro startal, zato mi je v drugi polovici zmanjkalo moči. Sem pa zadovoljen, ker sem se dobro pripravil, tudi psihično, in sem zato lahko odplaval tak rezultat," je še dodal po zadnji tekmi na igrah.

Komaj drugo veliko tekmovanje za 17-letnika

"Na začetku ga nisem najbolje videla, ker sem startala z njim in sem bila osredotočena, da reagirava na signal. Kar zadeva izvedbo, je povsem dobro odplaval in zdržal do konca. Obrnil je na 40, kar je super, to je prvi rezultat sezone in drugi čas kariere," pa njegovo plavanje ocenila trenerka Jana Čander.

"Zelo smo zadovoljni, s 50-metrsko disciplino je prebil led. Danes ni bil več tako zakrčen in bolj sproščen. Konkurenca v tem slogu je kar močna, tako da bomo morali zastaviti dobre načrte za naprej," je Tokio 2020 ocenila Čandrova in poudarila, da je to zelo dobra izkušnja za mladega športnika, za katerega je to šele drugo veliko tekmovanje, med drugim pa ga še čaka tudi prvi nastop na svetovnem prvenstvu.

Fabčič predčasno dobil prvi dvoboj z lokom
Paraolimpijec zaradi covida-19 v bolnišnici

Tekmovalec na paraolimpijskih igrah v Tokiu je moral zaradi covida-19 v bolnišnico, je sporočil organizacijski odbor iger. Gre za prvi takšen primer na olimpijskih in paraolimpijskih igrah na Japonskem. Organizatorji niso sporočili imena, spola ali državljanstva osebe, povedali so le, da je bil pozitiven na testu 25. avgusta, nekaj dni pozneje pa je moral zaradi težjega poteka bolezni v bolnišnico. Njegovo stanje ni kritično, so dodali.