Henrik Plank med metanjem diska. Foto: zsis.si, arhiv MMC RTV SLO Foto: dostopno
Henrik Plank med metanjem diska. Foto: zsis.si, arhiv MMC RTV SLO Foto: dostopno

47-letnik je bil v napovedih pred igrami zadržan in ni želel konkretno razlagati, s kakšnim rezultatom oziroma mestom bi bil zadovoljen. Dejal je le, da bi rad prav v Tokiu pokazal najboljše mete v sezoni.

Na olimpijskem stadionu je bil na vrsti prvi v svoji kategoriji. Atleti v metalnih disciplinah v sedečih kategorijah nastopajo po prirejenem vrstnem redu, saj vsak tekmovalec oddela vseh šest metov, potem pa ga v tekmovalnem stolu zamenja naslednji.

Plank je začel z neveljavnim metom, potem je disk vrgel 13,31 metra, nato 14,26 metra. Njegov najboljši poskus je bil četrti, ko je disk poletel do 14,79 metra, po neuspešnem predzadnjem mestu pa je Plank nastop v Tokiu končal še s 14,34 metra v zadnji seriji.

Težave s pritrjenim stolom
A kot je po nastopu pojasnil edini slovenski atlet na igrah, je bil takšen izid, po katerem je bil precej razočaran, tudi posledica težav s stolom oziroma napako prirediteljev pri pritrditvi tega. Zaradi napake je namreč moral prilagoditi tehniko meta, posledično pa so bili meti krajši.

"Bom najprej pozitiven: mesto ni slabo, rezultatsko pa sem razočaran. S to tehniko, ki sem jo pokazal, veliko več ni bilo mogoče vreči. Če si prvi, še niso 'utečeni'. Preveč so zategnili stol, pozneje pa niso več dovolili popravkov," je vzrok za slabši nastop pojasnil Plank.

"Disk mi je uhajal in moral sem uporabiti tehniko izpred štirih, petih let, da sem sploh dosegel rezultat, ker bi šlo sicer vse ven. Rezultatsko je, kar je. Ni se izšlo po željah. Pri prvem metu, ki sem ga naredil, kot je treba, je šlo ven. Zato sem pozneje tudi uporabljal star disk, ne tega za novo tehniko," je dodal Plank in pojasnil, da je bila slabost tudi to, da je začel prvi.

"Je, kar je. Nazaj ne bom gledal, popravili ne bomo nič. Zdaj me čaka državno prvenstvo, potem pa bom razmislil, kako naprej. Grenkobo je treba predelati, potem pa naprej. Gledam s svetle plati, sedmo mesto tudi ni tako slabo na olimpijskih igrah," je še dejal Plank.

Zlato medaljo si je sicer priboril Poljak Piotr Kosewicz z 20,02 metra, štiri centimetre je zaostal Hrvat Velimir Šandor, tretji je bil Indijec Vinod Kumar z 19,91 metra.

Plank sedmi v metu diska

Trener tekmovanje opisuje kot komedijo zmešnjav
"Začelo se je s komedijo zmešnjav. Prireditelji so sicer dobro mislili, a so bile stvari nedorečene. Ko smo postavljali stol, so ga za malenkost prestavili. Izmetni kot se je spremenil in s tehniko, s katero je metal na treningih, bi vsi meti padli zunaj sektorja ali končali v mreži. Moral je improvizirati in 'borbati', da so končali v sektorju. S tem pa žrtvoval nekaj razdalje. A sedmo mesto na olimpijskih igrah ni tako slab rezultat," je o tekmi dejal trener Luka Cmok.

Plank ima sicer na največjih tekmovanjih za športnike invalide že precej izkušenj. Letošnji nastop je njegov tretji v športni karieri. Prvič je bil na igrah leta 2008 v Pekingu, kjer je v metu kopja dosegel deseto mesto. V suvanju krogle pa je pred 13 leti končal na 13. mestu. Najboljši je bil v Pekingu v disciplini, v kateri je nastopil tudi letos, met diska mu je prinesel deveto mesto.

Druga paraolimpijska postaja pa je bila za Planka London 2012. Takrat je bil tudi najbližje zmagovalnemu odru, saj je bil v metu kopja četrti, v suvanju krogle pa je končal na sedmem mestu.

"Vse ima svoj čar. London je na prvem mestu, Peking in Tokio pa sta približno enaka. Je pa razlika po prijaznosti Japoncev, tudi ko smo bili v Fukuiju, so nas lepo sprejeli, upam, da sem se oddolžil," je Plank primerjal svoje tri paraolimpijske nastope.