Zaradi meldonija je na dopinških testih od 1. januarja letos padlo že več kot 120 športnikov. Foto: Reuters
Zaradi meldonija je na dopinških testih od 1. januarja letos padlo že več kot 120 športnikov. Foto: Reuters

Wada je meldonij na seznam prepovedanih snovi uvrstila 1. januarja letos, športniki pa so bili o tem obveščeni lani jeseni. Toda ker se meldonij lahko v organizmu zadrži dalj časa, se je Wada odločila za ublažitev sankcij za prekrškarje.

Največ težav s prisotnostjo meldonija v organizmu so imeli ruski športniki. Ruski športni minister Vitalij Mutko je pred kratkim izjavil, da je bilo od 1. januarja pozitivnih na meldonij 40 ruskih športnikov.

Objektivnost v boju proti dopingu
"Rusko ministrstvo za šport pozdravlja odločitev Wade, ki je z njo pokazala, da razume trenutni položaj. Wada je pripravljena raziskati, kako dolgo se meldonij zadrži v organizmu. S tem je samo dokazala, kako objektivna je v boju proti dopingu," je odločitev Wade pozdravil Mutko. Najbolj znani 'žrtvi' uporabe meldonija sta nekdanja prva tenisačica sveta Marija Šarapova in plavalka Julija Jefimova, za katero je bil to drugi pozitivni test in ji grozi dosmrtna prepoved nastopanja. Suspenz Šarapove, glede na to, da je javno priznala jemanje meldonija, po pisanju britanskih medijev najverjetneje ne bo ovržen.

Predsednik ruske drsalne zveze Aleksej Kravcov pa je izjavil, da bi po tej odločitvi Wade avtomatično lahko z nastopi začela petkratni svetovni prvak v hitrostnem drsanju Pavel Kuližnikov in olimpijski prvak v 'short tracku' iz Sočija Semen Elistratov.