Triglav Triatlon Bled je bo letos 19. septembra, nastopilo pa bo približno 400 tekmovalcev. Želja, da bi organizirali še Challenge Bled, se organizatorjem zaradi epidemije ni izpolnila. Foto: MMC RTV SLO
Triglav Triatlon Bled je bo letos 19. septembra, nastopilo pa bo približno 400 tekmovalcev. Želja, da bi organizirali še Challenge Bled, se organizatorjem zaradi epidemije ni izpolnila. Foto: MMC RTV SLO

Tekmovanje bo trajalo ves dan: "Začelo se bo ob 10. uri s super šprintom za mladince (300 m plavanja, 13 km kolesa in 3,3 teka). Plavalni poligon bo v Mali Zaki, kolesarski krog poteka na relaciji: Mala Zaka–Velika Zaka–Pristava in nazaj v Malo Zako mimo železniške postaje. Kar zahtevna trasa. Tekaški del triatlona poteka do Prešernove vile in nazaj do Male Zake. Potem imamo šprint triatlon (750–20–5), opoldne, ko bo najtopleje, pa bodo tekmovali cicibani v akvatlonu: 50 metrov plavanja in 500 metrov teka. Ob 13. uri bo osrednji dogodek, ko bo štart olimpik triatlona na standardni razdalji 1500–40–10, ki bo štelo za državno prvenstvo in tudi za DP v akvabajku, kjer štejeta samo plavanje in kolo," je na novinarski konferenci povedal Miro Kregar, ki je s svojo ekipo kamniškega kluba Trisport glavni organizator.

Sorodna novica Krči so Matevža Planka na Bledu ujeli šele v cilju

Challenge Bled odpovedan
Blejski triatlon (letos pričakujejo približno 400 nastopajočih) vedno privabi tudi rekreativne športnike (triatlon za vsakogar), ki tekmujejo v šprint triatlonu. Prijave sprejemajo do 14. septembra po spletu. Že spomladi bi moral biti na Bledu velik triatlonski praznik, tekmovanje Challenge Bled Slovenija, na katero je bilo prijavljenih več kot 1000 tekmovalcev iz več kot 40 držav. Zaradi epidemije je dogodek odpadel in Bled bo tako šele 19. septembra gostil prvo večje športno tekmovanje po februarskem svetovnem prvenstvu v zimskem plavanju.

Prideš, tekmuješ, greš
Organizatorji bodo seveda upoštevali vsa priporočila NIJZ-ja. "Vse podelitve bodo takoj oziroma 20 minut po prihodu zadnjega tekmovalca v cilj. Triatlonci torej tridejo, tekmujejo, dobijo priznanje in gredo domov, da se ne zadržujejo na prireditvenem prostoru. Od avgusta so bile v Slovenije tri tekme, težav ni bilo, na vsaki pa je bilo vsaj 60 odstotkov več udeležencev kot lani, kar je dokaz, da so vsi komaj čakali tekmovanja."

Leta 1984 prvi triatlon v Sloveniji
Kregar je obudil tudi spomin na začetke triatlona v Sloveniji oziroma v tedanji Jugoslaviji: "Leta 1984 je bil na Bledu prvi triatlon v Sloveniji. Izpeljali smo ga še naslednje leto, nato pa zaradi klasičnih težav z zaporami cest dolgo ne. Tradicija smo obudili leta 2003, od takrat do danes pa dogodek poteka neprekinjeno. Letos torej osemnajstič zapored."