Luka Božič je z Benjaminom Savškom in Anžetom Berčičem pred dvema tednoma postal evropski prvak v moštvenih vožnjah, Savšek pa je zlato kolajno osvojil še posamično. Foto: Nina Jelenc
Luka Božič je z Benjaminom Savškom in Anžetom Berčičem pred dvema tednoma postal evropski prvak v moštvenih vožnjah, Savšek pa je zlato kolajno osvojil še posamično. Foto: Nina Jelenc

Zmagal je Nemec Sideris Tasiadis, ki je na tej progi leta 2012 osvojil olimpijsko srebro. Na odru za zmagovalce sta mu družbo delala še Britanca Adam Burgees in Ryan Westley, za katerim je Božič zaostal 95 stotink. Najboljših šest kanuistov je progo odpeljalo brezhibno. Več težav je imel na olimpijskih brzicah zdajšnji evropski prvak Savšek, ki ni ujel pravega ritma, na koncu pa se je dotaknil še 20. vrat in za zmagovalcem zaostal pet sekund in pol. Anže Berčič je izpadel v kvalifikacijah.

Četrti Luka Božič najboljši Slovenec v Londonu

Božič zadovoljen z vožnjo, Savšek pa ne
"Ko sem prišel v cilj, sem bil zaradi vožnje zelo vesel. Po dolgem času mi je uspela spodobna vožnja. Na koncu je rezultat četrto mesto. Seveda sem razočaran, najraje bi bil na prvem mestu ali vsaj na stopničkah. Ampak če potegnem črto, je bila moja predstava danes narejena z odliko. To je prav gotovo potrditev, da gledam v pravo smer. Od EP dalje se dobro počutim, zato grem lahko mirno naprej," je dejal Božič.

Savšek, sicer sveži evropski prvak, je v finalu naredil en dotik in na koncu zaostal 5,30 sekunde. "Proga je precej zahtevna, tudi sama postavitev vrat. Nisem najbolj zadovoljen s finalno vožnjo, ker sem naredil dotik na vratih. Potem čoln ni tekel naprej, kot bi moral, nekako sem se počutil zakrčenega. Stvari sem poskušal kontrolirati, ampak mi zaradi tega čoln morda ni najbolje stekel. Sicer sem bil zadovoljen, da sem se uvrstil v finale, upal sem, da bom tu naredil dober rezultat, ampak se je tako izšlo. Upam, da bo šlo bolje že naslednji teden na svetovnem pokalu v Bratislavi," je pojasnil Savšek.

Med kajakašicami je bila najboljša domača tekmovalka Mallory Franklin, drugo mesto je zasedla Ricarda Funk iz Nemčije, tretja pa je bila Avstralka Jessica Fox. Terčeljeva je z dvema dotikoma zaostala dobrih deset sekund. V dopoldanskem polfinalu je imela osmi rezultat, izpadli pa sta 15. Ajda Novak in 17. Urša Kragelj.

V nedeljo bodo v polfinalu veslali trije kajakaši, Martin Srabotnik, ki je bil v kvalifikacijah 22., Peter Kauzer, ki je imel 24. čas, in Niko Testen, ki je kvalifikacije končal na 30. mestu, ter kanuistki Alja Kozorog, ki je bila v kvalifikacijah 14., in Eva Alina Hočevar, ki je postavila 19. čas. V petek je izpadla Nina Bizjak.