Benjamin Savšek je pred dvema letoma v Pauu postal svetovni prvak, zdaj pa je na istem prizorišču osvojil še evropski naslov.
Benjamin Savšek je pred dvema letoma v Pauu postal svetovni prvak, zdaj pa je na istem prizorišču osvojil še evropski naslov. "Letos sem imel izredno težko pripravljalno obdobje. Lahko bi rekel celo depresivno. Zaradi poškodbe kolena sem bil povsem na tleh, dvomil sem, ali bom letos sploh lahko tekmoval, ali se bom sploh lahko usedel v čoln. A sem s trdim delom tudi to premagal, zdaj pa sem si za nagrado priskrbel še naslov evropskega prvaka," se je težkih trenutkov spomnil slovenski junak. Foto: Nina Jelenc

32-letni Savšek je v polfinalu dosegel peti čas, z enim dotikom je za najhitrejšim Francozom Thomasom zaostal sekundo in 42 stotink. Savšek je nato v finalu odpeljal brezhibno in drugouvrščenega Thomasa prehitel za 79 stotink sekunde. Tretji je bil Nemec Sideris Tasiadis (+2,18).

Savšek je po prihodu v cilj vedel, da je opravil dobro delo. Foto: Nina Jelenc
Savšek je po prihodu v cilj vedel, da je opravil dobro delo. Foto: Nina Jelenc

Uspela mi je optimalna vožnja
"Lahko rečemo, da mi je uspela optimalna vožnja, podobna tisti na svetovnem prvenstvu. Tam sem imel še dotik, tokrat je šlo brez napake. Mogoče bi se dalo kakšno malenkost popraviti, a na te je težko vplivati. Pred startom nisem bil najbolj prepričan o sebi, bil sem malo prazen. A sem hitro pozabil na vse, dobil pravi občutek v roke, že takoj ujel pravi ritem, nato pa bil zbran stoodstotno,"
je bil zadovoljen 32-letni kanuist, ki je imel, ko je kot šesti prišel na cilj, prednost več kot treh sekund, tako da je bilo tako rekoč le še vprašanje, kakšnega leska bo odličje.

Zmagovita vožnja Benjamina Savška v Pauu

"Ko sem prišel na cilj, sem imel odličen občutek. Pomislil sem na končno zmago, a nikoli ne moreš vedeti, saj so bili na startu še sami odlični tekmovalci na čelu z domačinom Thomasom. Čeprav sem bil zelo zadovoljen s svojo vožnjo, se nisem smel prehitro veseliti, ko je prišel na cilj Francoz, mi je dokončno odleglo," je Savšek priznal, da je bil nekoliko živčen, ko je čakal, da so v cilj prišli vsi tekmeci.

Benjamin Savšek pokoril vso konkurenco

Savšek prvak že leta 2015
Savšek je tako po letu 2015 in Markkleebergu še drugič stopil na evropski vrh. V Pauu je sicer leta 2017 osvojil tudi naslov svetovnega prvaka.

Anže Berčič 14., Luka Božič 15.
Anže Berčič je v polfinalu zasedel 14. mesto, tudi on je imel en dotik, Luka Božič pa je bil 15. Na progi je bil hiter, a ga je pokopalo šest kazenskih sekund. Slovenski kanuisti so na petkovi ekipni tekmi osvojili zlato medaljo.

Savšek po težavah do izjemnega uspeha

Kajakašica Eva Terčelj peta
V finalu kajakašic je nastopila Eva Terčelj in osvojila peto mesto. Ajda Novak je po odličnem prvem vmesnem času zasedla 18. mesto. "Zadovoljna sem bila že z uvrstitvijo v finale. V njem sem poskušala napadati, borila sem se po najboljših močeh. Nisem razočarana, to je dobra podlaga za naprej," je bila s petim mestom zadovoljna Terčeljeva, ki tretjemu mestu in s tem kolajni po času ni bila blizu, čeprav je progo prevozila brez dotika. Zmagala je Čehinja Amalie Hilgertova pred Britanko Mallory Franklin in Nemko Jasmin Schornberg.

V nedeljo Kauzer, Testen in Srabotnik
V nedeljo bodo prvenstvo s polfinalom in finalom končali kajakaši in kanuistke, od Slovencev bodo nastopili Peter Kauzer, Niko Testen in Martin Srabotnik.

Ponomarenko Janićeva in Ostermanova drugi
Slovenski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman pa sta na tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Duisburgu zasedli drugo mesto v dvojcu na 500 metrov. Na prvi tekmi svetovnega pokala v Poznanju sta bili na tej razdalji tretji. Tokrat sta zaostali le za Francozinjama Manon Hostens in Sarah Guyot, ki sta bili hitrejši za štiri desetinke sekunde. Tretje mesto sta osvojili Belgijki Hermien Peters in Lize Broekx. "Tekma še vedno ni bila perfektna. Iz tekme v tekmo se še učiva nove stvari. To je bila najina zadnja tekma na 500 metrov pred svetovnim prvenstvom in upam, da do takrat še popraviva to, kar nama manjka. Imava še skoraj tri mesece časa. V Poznanju sva bili tretji, tu drugi in Szeged ... ena," je povedala Ponomarenko Janićeva.