Nekatere države kot sta Rusija in Kanada sta uradno prekinila protidopinški nadzor nad športniki, Velika Britanija pa ga ne izvaja v praksi. Foto: AP
Nekatere države kot sta Rusija in Kanada sta uradno prekinila protidopinški nadzor nad športniki, Velika Britanija pa ga ne izvaja v praksi. Foto: AP

Nemška tiskovna agencija DPA je za primer predstavila laboratorij v Kölnu, kjer imajo v tem času kar 95 odstotkov manj dela oziroma toliko manj odvzetih vzorcev v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta.

Večina laboratorijev ne testira
Kot poudarjajo Nemci, bo sedanje stanje imelo posledice v prihodnosti. Obstaja namreč bojazen, da bi nekateri z nepoštenimi nameni lahko izkoristili nastalo sistemsko luknjo in tako kršili dopinška pravila, še posebej, ker je po novem zdaj do olimpijskih iger še več kot eno leto. Popolnoma operativnih je namreč trenutno le 13 od 30 akreditiranih laboratorijev krovne protidopinške organizacije Wade.

Priložnost za grešnike iz ozadja?
"Lahko pride do zelo tveganih iger v Tokiu, ker bo program protidopinških kontrol 12 mesecev pred tem ustavljen,"
opozarja dopinški strokovnjak Fritz Sörgel in dodaja, da bodo morda v teh časih priložnost za prekrške videli predvsem tisti iz druge vrste: "Prebiti se bodo skušali tisti, ki niso v ospredju, za uspeh pa so pripravljeni narediti prav vse." Po njegovem mnenju bo trajalo vsaj eno leto, preden se bo dopinški nadzor vrnil v takšne okvire kot pred pandemijo.

S pričetkom treningov v Sloveniji tudi dopinške kontrole
Dopinške kontrole v Sloveniji se bodo začele takoj, ko se bodo spet začeli prvi pravi treningi v športu, ki je zaradi pandemije novega koronavirusa ta čas še ustavljen, je povedal direktor Slovenske protidopinške organizacije agencija (Sloado) Jani Dvoršak. Poudaril je, da Sloado ni v zaostanku glede testiranj. "Tisti trenutek, ko bodo oživela športna prizorišča za treninge, bodo zaživele tudi naše aktivnosti in bomo ponovno začeli testiranja. Čutimo veliko odgovornost, da ne bi imela začasna ustavitev naše dejavnosti kakšne posledice. Podobno kot mi se na nadaljevanja dela pripravljajo tudi druge protidopinške organizacije v Evropi in svetu," je pojasnil Dvoršak. Sloado prek videokonferenc sodeluje s sorodnimi organizacijami, regionalno, na stari celini in globalno. Tedensko si izmenjujejo tudi informacije, kar je v teh nenavadnih časih zelo pomembno, je izpostavil Dvoršak.