Trenutno marsikje zaradi različnih ukrepov ne morejo normalno opravljati dopinških testov. Foto: EPA
Trenutno marsikje zaradi različnih ukrepov ne morejo normalno opravljati dopinških testov. Foto: EPA

Kazni zaradi zlorabe nedovoljenih poživil so namreč vezane na časovna obdobja, ne na prireditve. Najpogosteje so športniki kaznovani s prepovedjo nastopa za štiri leta, kar namerno sovpada z enim olimpijskim ciklusom.

Zdaj se bo pojavila težava, ker bo tistim športnikom, ki bodo kaznovani po letošnjem avgustu, prepovedana udeležba na dvojih olimpijskih igrah. Leta 2024 jih bo gostil Pariz.

Sicer pa se protidopinške agencije po svetu trenutno ukvarjajo predvsem s tem, da je njihovo delo v času pandemije novega koronavirusa zelo oteženo, saj marsikje zaradi različnih ukrepov ne morejo normalno opravljati dopinških testov.

Kot je za Reuters povedala direktorica organizacije za integriteto v atletiki (AIU) Brett Clothier, se agencije morajo znajti tudi drugače: "Uporabljamo metode, ki so bolj podobne obveščevalnim in preiskovalnim službam, da testiramo prave športnike, in to v pravem času. S tem bomo lažje prišli tudi h koreninam dopinga. Osredinjeni smo na tiste, za katere ocenjujemo, da bi lahko trenutne razmere najbolj izkoristili v svojo korist."