Predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec je opozoril, da je prav šport med področji, ki se ob vsaki krizi tudi z vidika državne pomoči znajde povsem na koncu. Foto: BoBo
Predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec je opozoril, da je prav šport med področji, ki se ob vsaki krizi tudi z vidika državne pomoči znajde povsem na koncu. Foto: BoBo

Športu, predvsem vrhunskemu, grozi, da zaradi koronakrize sredstev ne bo mogel počrpati v celoti in s tem zmanjšanje obsega v prihodnje.

"Že marca smo opozorili, naj se položaj upošteva in prilagodi pravila iz Letnega programa športa (LPŠ). To se lahko realizira tudi v okviru četrtega svežnja interventnih zakonov zaradi krize. Bojim se, da bo finančno ministrstvo prihodnje leto LPŠ delalo na osnovi realizacije 2020, mi pa bomo v 2021 potrebovali še več sredstev," je poudaril generalni sekretar OKS-a Blaž Perko.

Da bodo sredstva iz svežnja več kot 18 milijonov evrov, namenjena predvsem vrhunskemu športu, romala v integralni proračun, se boji tudi predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec. "Danes vemo, da športa v četrtem paketu interventnih zakonov zaradi koronakrize ni ne v finančnem, ne v kakšnem drugem smislu. To je za zdaj dejstvo. Trudili se bomo, da se to spremeni," je dejal Gabrovec in opozoril, da je prav šport med področji, ki se ob vsaki krizi tudi z vidika državne pomoči znajde povsem na koncu.

Tudi on zahteva, da se resorno ministrstvo jasno postavi na stran športa. "Po veljavnih pravilih teh sredstev ne bomo mogli počrpati v celoti. Ne smemo se slepiti. Brez posebnega ukrepa, kjer bo to napisano, bo šport izgubil ta sredstva. Hvala državi za pomoč do zdaj, a če nas v četrtem paketu ukrepov ne bo, se bo športu slabo pisalo."

Doupona: Sredstva so razdeljena na podoben način kot vsa leta do zdaj
Sklepe je pozneje podprla tudi skupščina OKS-a, kjer so se delegati izrekli za enotno nastopanje športa v odnosu do države, ki že desetletja obljublja boljše razmere za šport, premiki pa so zelo majhni. Obenem je bilo iz določenih sredin slišati tudi, da šport še vedno čaka na sredstva iz že sprejetih paketov "koronapomoči" in so društva v posameznih sredinah že v težavah.

Vršilka dolžnosti direktorice direktorata za šport Mojca Doupona se je zavezala, da bo ministrstvo naredilo vse, da se sredstva za šport ne bodo krčila in da bodo letošnja sredstva na voljo čim prej.

"Sredstva so razdeljena na podoben način kot vsa leta do zdaj. Bistvenega odstopanja v primerjavi s prejšnjimi leti ni," je povedala, obenem pa poudarila, da so na ministrstvu že sprejeli določene prilagoditve pravilnikov, da bo vsaj del športa lahko počrpal sredstva za obdobje, ko zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa ni bilo mogoče izvajati dejavnosti.