Mina Markovič in Janja Garnbret med ogledom stene pred finalom v Kranju. Markovičeva je osvojila 8. mesto, Garnbretova pa drugo. Foto: BoBo
Mina Markovič in Janja Garnbret med ogledom stene pred finalom v Kranju. Markovičeva je osvojila 8. mesto, Garnbretova pa drugo. Foto: BoBo
Stefano Ghisolfi je z zmago v Kranju znižal zaostanek v skupnem seštevku za Jakobom Schubertom. Foto: BoBo
Kimova v Kranju boljša od Garnbretove
Nastopa Garnbretove in Kimove v Kranju

Svetovna prvakinja v balvanih in olimpijski kombinaciji Garnbretova je z oceno 34,00+ prevzela vodstvo, a nato sta nastopili še najboljši iz kvalifikacij. Avstrijka Hannah Schubert je priplezala do iste višine, a za spoznanje izpustila oprimek prej kot Slovenka in zaostala. Nato je Jain Kim potrdila izjemno plezanje v Kranju, kjer je bila tako v soboto kot v nedeljskem finalu razred zase in je z oceno 41,00 že tretjič zmagala na VN Kranja, skupno pa je bila to že njena 28. zmaga v svetovnem pokalu. Druga slovenska finalistka Mina Markovič je v finalu zasedla zadnje, 8., mesto.

V skupnem seštevku je Garnbretova še utrdila vodstvo in je pri 460 točkah, sledi ji v Kranju četrta Jessica Pilz (395 točk), Kimova se je povzpela na 3. mesto z 230 točkami. Mina Markovič s 167 točkami skupno drži 6. mesto.

"Ni se izšlo po mojih načrtih, v smeri se mi je malce zalomilo, a ne iščem izgovorov, tudi z drugim mestom sem zadovoljna. Tudi to se mora kdaj zgoditi, da lahko narediš kakšen napačen gib in 'narobe' odplezaš tekmo, iz česar sem se veliko naučila. Sem pa res zadovoljna, da nisem bila 'zakrčena' zaradi pritiska domače tekme in sem plezala sproščeno, tako kot druge tekme," je dejala 19-letnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu.

Italijan preplezal Avstrijca
Pri moških je lansko zmago branil Avstrijec Jakob Schubert, ki je plezal zadnji, a ni prišel do samega vrha. Edini je prav na vrh splezal Italijan Stefano Ghisolfi, ki je z oceno 51,00 postal zmagovalec VN-ja Kranja. Schubert (49,00+) se je moral zadovoljiti z drugim mestom, na zmagovalne stopničke se je povzpel še Japonec Masahiro Higuči (43,00+).

Škofic po petih letih brez finala
Več kot 12. mesto je na domači tekmi pričakoval Domen Škofic. Pred dvema letoma je bil z drugim mestom prvič na stopničkah pod kranjsko steno, lani je bil četrti, letos pa bo finale spremljal kot gledalec in navijač srčne izbranke Garnbretove. Prvič po letu 2013 ne bo v finalu Kranja. Dvanajsto mesto je njegov najslabši izid v sezoni v težavnosti, potem ko je bil na petih tekmah, vključno z Innsbruckom, v finalu, v svetovnem pokalu od tega dvakrat tretji.

V skupnem seštevku pri moških s 415 točkami vodi Jakob Schubert, drugi je zmagovalec Kranja Stefano Ghisolfi (386 točk), na tretje mesto se je vseeno povzpel Domen Škofic (256 točk). Kranjska tekma letos ni zadnja v sezoni. Po Kranju sta v svetovnem pokalu na sporedu še preizkušnji na Kitajskem.

Kimova v Kranju boljša od Garnbretove
Nastopa Garnbretove in Kimove v Kranju