Benjamin Savšek je z nastopom na drugi progi napovedal boj za kolajne. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek je z nastopom na drugi progi napovedal boj za kolajne. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer
Peter Kauzer se je po poškodbi uspešno vrnil na najmočnejša tekmovanja. Foto: Nina Jelenc

Poleg njega so si polfinale priveslali še kanuista Anže Berčič in Luka Božič, kajakaša Peter Kauzer in Simon Brus, kajakašica Urša Kragelj ter dvojec Luka Božič-Sašo Taljat. Na podlagi novih tekmovalnih pravil namreč v polfinale napredujejo najboljši tekmovalci prve kvalifikacijske vožnje (20 kajakašev, po 15 kajakašic, kanuistov in dvojcev ter 10 kanuistk) v drugi vožnji pa se za preostala mesta pomerijo le še tisti, ki v prvo niso bili uspešni (napreduje še 10 kajakašev ter po pet kajakašic, kanuistov, dvojcev in kanuistk).

Kauzer si je napredovanje zagotovil že po prvi vožnji. Hrastničan je na prvi veliki mednarodni tekmi po lanski poškodbi rame zasedel deseto mesto: "Pogrešal sem biti v startnem bloku. Vesel sem, da sem tu, da vidim, kako poteka vse skupaj, saj sem bil dolgo odsoten, predvsem pa sem vesel tega, da sem prvo vožnjo odpeljal tako, da mi ni bilo treba še druge. Proga je izredno zahtevna, tudi v fizičnem smislu, saj se moraš stalno ustavljati, obračati in znova poganjati. Ni prav tekoča, moraš biti kar močan in dobro pripravljen. Nisem se pustil motiti na progi, odpeljal sem normalno. Sicer sem malce pazil, ker sem v zgornjem delu proge dobil kazenski sekundi, ampak sem vedel, da ne bo težav, če do cilja odpeljem brez tehnične napake. Tudi Savšek nam je pokazal, kako se stvari streže. Zdaj vsaj vemo, kakšni so realni časovni dosežki. To, kar smo videli za zdaj, ni še nič. Glede na to, da postavitev proge ostaja enaka skozi celotno prvenstvo, se bodo časi zagotovo izboljšali," Brus je bil v prvi vožnji 21., v drugi pa je dosegel šesti čas. Janoš Peterlin je s 23. in 11. mestom izpadel.

Izvrsten nastop Savška
"Druga vožnja mi je šla res po načrtih. Bil sem še jezen zaradi prvega teka, ker mi nikakor ni steklo. Za drugo vožnjo sem se moral res dobro pripraviti. Za jutri je to dobra popotnica, a vseeno bo šlo vse znova, zato bo potrebna kontrolirana vožnja," je dejal Savšek. Svetovni prvak je v prvi vožnji naredil veliko napako. Berčič je bil v prvo 16., v drugo pa četrti, prvi nastop se je povsem ponesrečil Božiču, ki je bil na drugi progi tretji.

Z uvodnim nastopom si je nadaljevanje zagotovila tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je zasedla deveto mesto. Manj uspeha sta imeli preostali slovenski predstavnici Eva Terčelj (26. in 17.) in Ajda Novak (29. in 16.). Svoj nastop na prvenstvu je končala tudi kanuistka Nina Bizjak, ki je bila v prvi vožnji 21., v drugi pa 11. V soboto bodo na programu polfinalni in finalni nastopi kanuistk, kanuistov in kajakašev ter ekipne tekme v omenjenih kategorijah.