Peter Kauzer, svetovni prvak iz leta 2009 in 2011, se je v finale prebil s 14. časom. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer, svetovni prvak iz leta 2009 in 2011, se je v finale prebil s 14. časom. Foto: Nina Jelenc

V polfinale je neposredno iz prve vožnje napredovalo najhitrejših 30 kajakašev od skupno 106 na startni listi.

Kajakaši so se na olimpijskem prizorišču iz leta 2012 v Londonu tokrat načakali. Sicer jih kvalifikacije na največjih tekmah čakajo prve, tokrat pa so se v lov za nedeljskim polfinalom podali zadnji.

Slovenske barve je branila trojica, najbolje pa je progo preveslal Brus, ki je dosegel peti čas. Po prvi vožnji je bil upravičeno zadovoljen, saj mu ne bo treba na progo še drugič, tam je naloga težja, saj si polfinale zagotovi le še deset čolnov.

"Sem zadovoljen s to vožnjo, lepo sem peljal, čeprav je nekoliko lažja postavitev, pa je bila voda težja, kar mi zelo ustreza. Lepo je bilo veslati, počutil sem se lahkotnega, na cilj nisem prišel preveč utrujen, saj gre vse skupaj lepo z vodo in prihraniš moč. V nedeljo bo verjetno malo težje, treba se bo pripraviti in še enkrat tako odpeljati oziroma malo dodati," je po kvalifikacijah dejal Brus.

Smejalo se je tudi Kauzerju. Ta je bil že tako navajen čakanja, da je skoraj zamudil na start. Prireditelji so namreč vmes spremenili startno listo, saj je sledilo nekaj odpovedi, Kauzer pa pred tekmo ni pogledal na novi razpored. Na koncu se je le izšlo za predčasno in pravočasno uvrstitev v polfinale.

"Po transportnem traku sem kar tekel, skočil v čoln, se pognal proti startnemu bloku, starterka pa je kar mahala, naj se sploh ne ustavljam in odbrzel sem skozi start. Nato sem prvih nekaj vrat zadihal, nisem šel na polno, na koncu pa sem vesel, da sem bil dovolj hiter za polfinale. Vedel sem, da bržkone ne bo težko napredovati med najboljših 40, nekaj vrat sem šel bolj rizično, večino pa na 'ziher', ker sem vedel, da mi lahko uspe, glede na to, kako sem stopnjeval formo," je dejal Kauzer, ki je večino lanske sezone moral izpustiti, saj si je prav na tej progi na tekmi svetovnega pokala izpahnil ramo.

V soboto bo na progi Lee Valley še pestrejši spored, dopoldne sledijo polfinalne preizkušnje kanuističnih dvojcev s Slovencema Luko Božičem in Sašem Taljatom ter polfinala kajakašic, kjer bosta med drugimi veslali tudi Urša Kragelj in Eva Terčelj. Finalne preizkušnje omenjenih disciplin bodo popoldne, ko bodo na sporedu tudi njihove ekipne tekme.