V Brnu je tudi nekaj slovenskih navijačev. Foto: Sandi Škvarč
V Brnu je tudi nekaj slovenskih navijačev. Foto: Sandi Škvarč

Odločitev o morebitni uvrstitvi na drugo mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije, bo padla v sredo.

Slovenci so se po nedeljskem polomu proti Čehom na tekmi z višjerangiranim Kazahstanom dvignili na pričakovano raven in bili na pragu sanjske zmage, a so jo zapravili v zadnjih sekundah tekme. Tokrat torej pozitivne ocene za pristop, a obenem spet negativne ob novih usodnih napakah v obrambi, ki nekako ne gredo v korak z ugledom naše reprezentance.

Kako se je tekma zapletla in razpletla? Po preobratu po zaostanku v prvem polčasu, ko je najprej zadel Matej Fideršek, nato pa še Alen Fetič in po drugem vodstvu, ko je bil v 34. minuti za 3:2 uspešen Kristjan Čujec, se je zdelo, da je dovolj energije za ohranitev minimalne prednosti. A je ob vseh pretresih, ki so se zgodili med tekmo, očitno preveč popustila koncentracija in kazahstanski Brazilci so to spretno izkoristili za zmago s 3:4.

"Pokazali smo pravo borbo in odigrali kakovostno tekmo. Bili smo na trenutke boljša ekipa, toda nekatere situacije sodnikov in drugih dejavnikov so nas malo zmedle. Padali smo iz ritma ter prejeli preveč naivne zadetke. Tega si ne smemo dovoliti, " je povedal Igor Osredkar.

"Nekatere odločitve na obeh tekmah so bile sporne. Nisi vedel, ali bo piskal za nas ali za njih," je prve vtise strnil tudi Kristjan Čujec. Omenil je sojenje, ki ga, žal, ne smemo prezreti. Ruski sodniki očitno niso kos tej ravni tekmovanja, saj je bilo preveč očitnih napak. Če so bile v nedeljo proti Čehom še, pogojno rečeno, razumljive, ker pač turnir poteka v Brnu, pa je toliko nedoslednosti na tako pomembnem tekmovanju preveč. Ampak želja Čujca ne bo izpolnjena, s tem se ne bo ukvarjal nihče. Slovenija je kljub vsemu premajhna, da bi jo kdo slišal. Ampak tu gre bolj za vprašanje, zakaj sploh takšna nonšalantnost tistih, ki odločajo in v elitni del kvalifikacij pošljejo sodnike, ki nimajo dovolj znanja in izkušenj.

O tem tudi pomočnik selektorja Andreja Dobovičnika Matej Kavčič: "Sodniki delajo svoje. Če ne znajo, je to problem tistih, ki jih delegirajo. V ogenj pošiljajo nesposobne in nekompetentne sodnike."

S tem v zvezi morda še en poudarek v slogu po toči zvoniti je prepozno: v reprezentančnem štabu so razmišljali tudi o tem, da bi tako pomemben turnir organizirali v Sloveniji, kar bi predstavljalo tudi drugačno izhodišče za tiste, ki skrbijo za sodniške zadeve. Morda se sliši preostro, ampak ustrezen pritisk, še posebej na takšne sodnike, kot so tu v Brnu, ki iz tekme v tekmo dokazujejo, da enostavno niso dovolj suvereni, je lahko včasih jeziček na tehtnici, ko gre recimo za oceno mejnih položajev. In teh je bilo včeraj veliko, prav vsi so bili odločeni v korist tekmeca. Kakor koli, več mesecev se je poudarjalo, da gre za zgodovinsko priložnost odhajajoče generacije, ki je ne nazadnje dvignila slovenski futsal med evropsko deseterico. Je bilo narejeno vse v tej smeri?

O tem kdaj drugič, zdaj je na vrsti matematika. Na prvi pogled je preprosta: Slovenci morajo za tri zadetke premagati Romunijo, Češka mora premagati Kazahstan in aprila bomo v dodatnih kvalifikacijah igrali s Hrvaško. Ampak Slovenija bo v sredo zdesetkana brez kaznovanih Osredkarja, Fetiča, Fidrška in Mordeja, vrača se Čeh.

Poglejmo še v ostale skupine. Skupino A je gostil portugalski Porto. Vozovnico za Litvo so priigrali gostitelji, sicer aktualni evropski prvaki, presenetili so Finci, ki gredo v aprilske dodatne kvalifikacije, izpadli so nekdanji evropski prvaki Italijani. V skupini B v Nišu imata po dveh krogih poln izkupiček Srbija in Španija, ki bosta danes igrali za prvo mesto, izpadli sta Francija in Ukrajina. Končan je turnir skupine C v Osijeku, kjer so prvi Rusi, ki so v zadnjem krogu premagali Hrvate, a so ti priigrali dodatne kvalifikacije z drugouvrščenim iz slovenske skupine v Brnu.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2020
BRNO

3. krog, sreda ob 15.00:
ROMUNIJA - SLOVENIJA

Ob 18.00:
KAZAHSTAN - ČEŠKA

Lestvica:                           
ČEŠKA               2  2 0 0  7:1  6
ROMUNIJA            2  1 0 1  3:5  3
------------------------------------
KAZAHSTAN           2  1 0 1  5:6  3
SLOVENIJA           2  0 0 0  4:7  0