Jernej Kruder je poskrbel za prvo slovensko medaljo v balvanskem plezanju. Foto: BoBo
Jernej Kruder je poskrbel za prvo slovensko medaljo v balvanskem plezanju. Foto: BoBo

mesto, kar je prva slovenska kolajna na SP-jih v tej zvrsti športnega plezanja.

Predtem je najboljši izid dosegla Mina Markovič s četrtim mestom leta 2009.

Kruder je vrhunsko uvrstitev napovedal s petim mestom v kvalifikacijah, nato pa je v polfinalu dosegel šesti izid, pri čemer je osvojil dva izmed štirih vrhov balvanskih smeri. S tem se je kot prvi slovenski športni plezalec uvrstil v finale, a se ni zadovoljil s tem in je z najboljšo predstavo do zdaj prekinil niz četrtih mest na tekmah najvišje mednarodne ravni.

Na evropskem prvenstvu leta 2010 v Innsbrucku je bil četrti, četrti je bil tudi na tekmah svetovnega pokala leta 2010 v Vailu in 2011 na Dunaju. Kruder je v tokratnem finalu osvojil vrhove treh balvanskih smeri od štirih, za vrh in zmago mu je zmanjkalo le pri prvem finalnem balvanu. Pred Celjana se je prebil le novi svetovni prvak Čeh Adam Ondra, ki je do vrha preplezal vse štiri vrhove balvanskih smeri.

"Res je, da sem pričakoval nekaj takšnega, sicer zelo potihoma, me je pa vseeno presenetilo, da se bo tako izšlo v finalu. Na koncu se je nato, hvalabogu, izšlo. Ta kolajna mi pomeni zelo, zelo veliko. V svetovnem pokalu tekmujem že lep čas, bil sem že dostikrat blizu stopničk. Letos sem imel v svetovnem pokalu zelo dober občutek, a sem imel nato veliko smole, tudi s poškodbo rame na uvodni tekmi, na zadnji veliki tekmi letošnje sezone pa se mi je pa vse obrnilo in vse poplačalo. Sem zelo, zelo vesel," je bil uspeha vesel 23-letni Celjan.

Mina Markovič in 16-letna Julija Kruder sta obstali v polfinalu. Markovičeva je za osem mest izboljšala svoj položaj iz kvalifikacij, vendar pa deveto mesto ni bilo dovolj za napredovanje. Kruderjeva sestra Julija, ki je debitirala na svetovnem prvenstvu, je osvojila 17. mesto.