Na stopničkah sta ji delali družbo Italijanka Laura Rogora na drugem in Francozinja Luce Douady na tretjem mestu.

To je največji uspeh Rakovčeve v karieri in drugi veliki uspeh v enem tednu. Prejšnjo nedeljo je namreč navdušila s tretjim mestom na tekmi v Kranju za svoje prve stopničke v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
To je največji uspeh Rakovčeve v karieri in drugi veliki uspeh v enem tednu. Prejšnjo nedeljo je namreč navdušila s tretjim mestom na tekmi v Kranju za svoje prve stopničke v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com

Definitivno si nisem predstavljala, da se lahko sezona tako razplete. Že stopničke v Kranju so me nekoliko presenetile, nisem si pa mislila, da lahko dobim še evropsko prvenstvo.

Lučka Rakovec

Rakovčeva je bila po kvalifikacijah druga. V polfinalu prvenstva na Škotskem je nekoliko poslabšala svoje izhodišče, a je višina 39+ še vedno pomenila šesti dosežek in uvrstitev v finalni krog boja za najboljšo težavnostno plezalko na stari celini. In v tem boju je bila najboljša. Z višino 46+ je najvišje postavila letvico, te ni dosegla nobena izmed tekmic, ki so se v steno podale za njo.

V ženskem finalu je bilo mogoče spremljati tri slovenske nastope. Mina Markovič ni ponovila uspeha izpred dveh let na EP-ju v Campitellu, ko si je priplezala mesto evropske podprvakinje. 31-letnica je v finalu Edinburga z višino 42+ osvojila četrto mesto. Po polfinalu je bila druga.

Od še petih stopničk na EP-ju v težavnosti jo je ločilo le pol giba. Tjaša Kalan, ki je bila po polfinalu tretja, je v finalu z višino 22+ osvojila sedmo mesto. V finalu se je slabše odrezala tudi Belgijka Anak Verhoeven, ki je vodila po kvalifikacijah in polfinalu, a je v finalu padla na osmo mesto z višino 21+.

Prvenstvo v Edinburgu sta izpustila oba najboljša Slovenca v težavnosti ta hip Janja Garnbret in Domen Škofic. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Prvenstvo v Edinburgu sta izpustila oba najboljša Slovenca v težavnosti ta hip Janja Garnbret in Domen Škofic. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Verhoevenova ni ubranila naslova celinske prvakinje. Na evropski prestol v težavnosti se je tako še drugič usedla Slovenka. Leta 2015 je naslov evropske prvakinje v težavnosti osvojila Markovičeva.

Pri moških je prvič naslov evropskega prvaka v težavnosti osvojil Čeh Adam Ondra, ki je bil pred tem na prvenstvih stare celine v tej disciplini trikrat drugi. Drugo mesto je pripadlo Albertu Ginesu Lopezu, Švicar Sascha Lehmann pa je dobil boj za bron s Slovencem Martinom Bergantom.

23-letni Škofjeločan je dosegel enako višino kot Lehmann 34+, a je bron osvojil Švicar na podlagi boljšega polfinala. Luka Potočar je po napaki v spodnjem delu smeri prvenstvo končal na osmem mestu.

Brez boja za kolajne je ostala aktualna svetovna podprvakinja Mia Krampl, ki je na 11. mestu najboljšo osmerico zgrešila za en gib.

Slovenke kraljevale na zmagovalnih odrih
Letošnje leto je bilo zelo uspešno za slovenske športne plezalce. Prav na vsakem od prvenstev so bile Slovenke na zmagovalnem odru.

Na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Hachiojiju je Janja Garnbret osvojila tri zlate kolajne v težavnosti, balvanih in olimpijski kombinaciji. Mia Krampl je zgodovinski uspeh serijske šampionke Garnbretove dopolnila s srebrom v težavnosti.

Na evropskem prvenstvu v balvanih sta septembra v Zakopanah Urška Repušič in Vita Lukan poskrbeli za dvojno slovensko zmago z zlato-srebrno simfonijo.

Letošnje evropsko prvenstvo sicer ne šteje za olimpijske kvalifikacije. Za te je štel SP na Japonskem. Dodatne kvalifikacije v olimpijski disciplini kombinaciji, na katerih bodo razdelili preostale olimpijske vstopnice za Tokio, bodo konec novembra v Toulousu.

Garnbretova si je za zdaj edina od Slovencev zagotovila svojo olimpijsko vozovnico.