Peter Mankoč je lani na Reki poziral z 9 prsti. Bo letos v Carigradu dodal še 10. naslov? Foto: EPA
Peter Mankoč je lani na Reki poziral z 9 prsti. Bo letos v Carigradu dodal še 10. naslov? Foto: EPA
Milorad Čavić in Michael Phelps
Milorad Čavić in Michael Phelps sta že lani v finalu OI-ja v Pekingu prikazala nor obračun. Na koncu je bil Američan hitrejši za stotinko sekunde. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Peter Mankoč
Peter Mankoč se strinja z odločitvijo Fine o kopalkah iz tkanine. Foto: EPA
Peter Mankoč
Peter Mankoč bo ta konec tedna nastopil v Radovljici na odprtem državnem prvenstvu. Foto: EPA
Liam Tancock
Liam Tancock je v Rimu postal svetovni prvak na 50 metrov hrbtno. Foto: EPA

Eden najboljših slovenskih plavalcev vseh časov je v pogovoru za MMC ocenil svetovno prvenstvo v plavanju, ki se je prejšnji konec tedna končalo v Rimu.

S polfinalom na 100 metrov delfin ste najbrž zadovoljni, saj to ni bil vaš vrhunec sezone?
Glede na to, da nisem bil v optimalni pripravljenosti, sem z dosežkom zadovoljen. Vseeno pa sem bil sposoben še boljšega dosežka, kar je nenazadnje pokazal tudi moj izid v štafeti. Tehnično se nisem najbolje privadil na plavanje z novimi kopalkami.

Kako komentirate finale te discipline? Čaviću se je po Pekingu spet dolgo časa obetala zmaga, Phelps pa je z norim finišem prišel do zlata?
Čavić je absolutno hitrejši, Phelps ga je ugnal s pomočjo taktike. Če bi se Phelps v prvih 50 metrih skušal držati Srba, bi ga na koncu gotovo pobralo. S pravilno porazdelitvijo moči pa je na koncu zmagal. Oba sta res fenomenalna plavalca.

Letos je bila bolj kot kadar koli prej v ospredju oprema. Kako se plavalci počutite ob tem, da je več govora o kopalkah, kot pa o samem plavanju?
Razlogov je več. Svoj delež krivde ima Fina, ki je dovolila vso to zmedo s kopalkami. O opremi pa se je veliko govorilo zaradi medijev, ki so iskali senzacije, velike zgodbe. Kopalke same so res pomagale k svetovnim rekordom, a prepričan sem, da bi tudi brez njih videli ogromno rekordov, saj so bili številni plavalci v res izjemni formi. Ko je prvi plavalec vzel to boljšo opremo, je bilo logično, da jo bomo tudi ostali.

S 1. 1. 2010 naj bi tekmovali le še v tkanini. Ali to odločitev podpirate?
Sem prvi vrsti, ki bi podpisal takšno odločitev. S predlagano rešitvijo se sicer najbolj ne strinjam, saj bi sam pustil tudi opremo za zgornji del telesa in ne le od pasu do kolen. Fina bi s tem dopustila, da bi lahko imeli sponzorje, a že dolgo je jasno, da ta organizacija veliko bolj misli nase, kot pa na plavalce.

Na BBC-ju smo videli posnetek nekdanjega dobitnika olimpijske medalje Steva Parryja, kako se muči, ko spravlja nase kopalke. Je to res tako naporno? Koliko časa potrebujete, da si jih sami oblečete?
Vse je odvisno od modela. Tisti, ki imajo najbolj oprijete drese, potrebujejo celo 40 minut, da si ga nadanejo. Jaz imam osebno raje nekoliko manj oprijet dres, ki ga lahko hitreje oblečem. Morda res mišice ne stistne tako dobro kot bolj oprijeti dresi, a s tem izgubim veliko manj moči, ko si ga oblečem.

Ali v teh novih kopalkah trenirate ali jih uporabljate le na tekmah?
Večino časa sem treniral brez njih. Po sredozemskih igrah v Pescari je bilo dokončno jasno, da jih bo Fina dovolila v Rimu. Od takrat sem se skušal na njih čim bolj privaditi, z njimi sem plaval dvakrat na teden.

Bojda se lahko hitro strgajo. Za koliko tekem uporabljate ene kopalke?
Res je, strgajo se lahko že, če jih želiš obleči s preveliko silo. Sam kopalke menjam na približno pet štartov.

Glede na zadnji SP je Evropa vrnila udarec in v troboju z ZDA in Avstralijo pobrala največ zlatih medalj. Lahko to pripišemo tudi kopalkam?
Evropa je bila pred plavalno revolucijo v primerjavi z ZDA in Avstralijo tehnološko zadaj, prej ni mogla v korak z ZDA. Zdaj je to drugače, gotovo je za to zaslužen razvoj kopalk.

V alpskem smučanju ima nekaj najboljših smukačev boljši material kot preostali tekmovalci. Je tako tudi v plavanju?
Osnovni problem je, da v plavanju nimamo vsi športniki zagotovljenega enakega dostopa do opreme. Če plavaš v veliki reprezentanci in imaš za povrh še velikega osebnega sponzorja, je lažje priti do dobre opreme. Pri nas je zelo majhen trg, zato niti ni presenetljivo, da nas skoraj nihče noče podpirati.

Lani v Pekingu se je pri svetovnih rekordih bolj kot o kopalkah govorilo o hitrem bazenu. Kako hiter je bil bazen v Rimu? Kaj sploh vpliva na hitrost bazena?
Meni osebno je bil bazen v Rimu še bolj všeč kot tisti v Pekingu. Na samo hitrost bazena pa vplivajo različni dejavniki, od globine, svetlobe, akustike, temperature vode ...

Cilj sezone je EP v kratkih bazenih. Trenutno kaže, da bo v lovu na 10. zaporedno zlato na 100 metrov mešano vaš največji rival Liam Tancock.
Ta konec tedna imata Velika Britanija in Kanada plavalni dvoboj v 25-metrskih bazenih. Prepričan sem, da bo Tancock z novimi kopalkami porušil vsaj moj evropski rekord (51,97, op. a.).

Kdaj se začnete pripravljati na Carigrad?
V Radovoljici imamo ta konec tedna državno prvenstvo, nato si bom vzel 10 dni dopusta, nato pa se bom že začel pripravljati na decembrsko prvenstvo. Moj cilj je osvojitev zlate medalje in podreti svetovni rekord (51,15 - Ryan Lochte, op. a.). Če bo s 1. 1. 2010 prišlo do napovedane spremembe pri kopalkah, bi ta rekord lahko trajal dolgo.